Η ΕΤΑΔ «πνίγει» την Καλαμίτσα με πρόσχημα το πρόστιμο της Πολεοδομίας

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα έκανε λόγο για έναν έμμεσο εκβιασμό της Εταιρίας Ακινήτων του Δημοσίου προκειμένου να μην ανοίξει το θέμα της Καλαμίτσας και του παλιού Δικαστικού Μεγάρου

Παρά την μαραθώνια σύσκεψη στην ΕΤΑΔ την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 για το θέμα της Καλαμίτσας, η ακτή όχι μόνο είναι στον «αέρα», από πλευράς ιδιοκτησιακού καθεστώτος, αλλά φέτος θα μείνει και ανεκμετάλλευτη, με ευθύνη της ΕΤΑΔ, όπως πληροφόρησε η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη 31 Ιανουαρίου από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, παρουσία της Ευαγγελίας Δρακονάκη, η οποία γνωρίζει τα πολεοδομικά θέματα του δήμου και του αντιδημάρχου Φίλιππου Φιλιππίδη, καθώς και των νομικών συμβούλων του δήμου Καβάλας Απόστολου Αγελαράκη και Μάριου Παπαράλλη.

Η κ. Τσανάκα υπενθύμισε ότι πρώτο μέλημά της από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Σεπτέμβριο του 2014 ήταν η παράταση της χρήσης της Καλαμίτσας, η οποία έληγε τον Οκτώβριο του 2015, κάτι που είχε κάνει και ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής το 2013.

Η δήμαρχος Καβάλας πληροφόρησε ότι το θέμα που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των υπηρεσιακών παραγόντων της ΕΤΑΔ και μάλιστα μονομερώς ήταν η διαγραφή του προστίμου από το τμήμα Πολεοδομίας του δήμου Καβάλας, το οποίο ενήργησε μετά από καταγγελίες τις οποίες δεν μπορούσε να αγνοήσει.

«Υποχρεώθηκαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του προστίμου και από εκεί και πέρα ήταν πάρα πολύ αρνητικοί σε οτιδήποτε ζητούσε ο δήμος Καβάλας. Βέβαια, από τον Ιανουάριο του 2015 που εστάλησαν τα πρώτα χρήματα από την πρώτη δόση για το πρόστιμο, ήτοι 178.331 ευρώ, δεν εστάλησαν άλλα χρήματα στο ταμείο του δήμου και ζητούσαν μετ’ επιτάσεως να πληρώσει ο δήμος όλο το πρόστιμο, περίπου 1 εκ. ευρώ, για να ανοίξει η συζήτηση για την Καλαμίτσα και τα παλιά δικαστήρια», δήλωσε η κ. Τσανάκα, προσθέτοντας ότι η ΕΤΑΔ θεώρησε… νόμιμο να ακυρωθεί το πρόστιμο με μια υπογραφή δημάρχου, κάτι που δεν έχει καμία νόμιμη υπόσταση.

Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΤΑΔ, ως Ανώνυμη Εταιρία, δεν παραχωρεί κατά χρήση απολύτως τίποτα. «Είπαν ότι θα δημοπρατήσουν οι ίδιοι τα καταστήματα της ακτής, ζήτησαν από τον δήμο να ασχοληθεί με την ακτή και όλα τα έξοδα που αφορούν αυτή την ενασχόληση (άμμος, αποδυτήρια, προσωπικό κτλ) να τα αναλάβει ο δήμος Καβάλας με αντάλλαγμα να κρατήσουμε ό,τι έσοδο έχουμε από το κτίριο του Villa Mercedes, το οποίο είναι ελεύθερο προς παραχώρηση, διότι κατ’ αυτούς ανήκει στα Δημόσια Κτήματα», τόνισε η κ. Τσανάκα.

Σημειωτέον, το πρόστιμο που επιβλήθηκε αφορούσε το εν λόγω κτίριο, με τη δήμαρχο να τονίζει το αυτονόητο, ότι η ΕΤΑΔ παραχωρεί στον δήμο το αυθαίρετο για το οποίο της επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκ. ευρώ και δεν της ανήκει, εφόσον διατείνεται ότι ανήκει στα Δημόσια Κτήματα, έχοντας, όμως, την διαχείρισή του!

Πλέον είναι μονόδρομος η νομική οδός για να λυθεί το θέμα, ενώ η κ. Τσανάκα ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση ο δήμος να πληρώσει το πρόστιμο.

Επιεικής ο όρος «τέλμα»…

Κληθείσα να σχολιάσει την τροπή του θέματος, η δήμαρχος τόνισε ότι δεν είμαστε απλώς σε τέλμα, αλλά σε κάτι ακόμα χειρότερο. «Θεωρώ ότι βρήκαν ένα πρόσχημα, δηλαδή το πρόστιμο, για να μην παραχωρήσουν τίποτα», δήλωσε η ίδια, προσθέτοντας ότι όλη η Καλαμίτσα είναι χωρίς άδεια.

Στο δια ταύτα, φέτος το καλοκαίρι κανείς δε θα μπορεί να εκμεταλλευτεί την ακτή Καλαμίτσας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για την κατάσταση και συντήρηση των αποδυτηρίων και των κοινόχρηστων χώρων όσο και της αμμουδιάς.

Δεν είναι πια δικιά μας η Καλαμίτσα. Εφόσον θεωρούν ότι μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση, ας το κάνουν. «Εάν τυχόν, δε, καταφέρουν να δημοπρατήσουν τα καταστήματα, δεν μπορούν να δώσουν κομμάτι της αμμουδιάς, καθώς δεν ανήκει στην ΕΤΑΔ», σημείωσε η κ. Τσανάκα.