Κωστής Σιμιτσής στο KAVALA POST: Ο Νόμος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τα Στρατόπεδα είναι ανεφάρμοστος!

Σχόλιο του τ. δημάρχου με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Γιώργου Τσακίρη για την αξιοποίηση του Ασημακοπούλου

Με φόντο τη γνωστοποίηση της δωρεάν κατά χρήση παραχώρηση του στρατοπέδου Ζήση από το υπουργείο Άμυνας στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως με σκοπό την ανέγερση στο σημείο ναού ρωσικής τεχνοτροπίας (υλοποίηση σχεδίου Ρώσων επενδυτών!) και τις δηλώσεις του πολιτευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Γιώργου Τσακίρη που ακολούθησαν αμέσως μετά, ο τ. δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής καταθέτει σήμερα το δικό του σχόλιο στο KAVALA POST.

«Τις τελευταίες ημέρες ήρθε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα της παραχώρησης του στρατοπέδου Ασημακοπούλου ύστερα από δηλώσεις του Γιώργου Τσακίρη (εδώ). Ο συντάκτης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Πρόκειται για πολιτευτή και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου των ΑΝΕΛ. Συνεπώς εκφράζει αυθεντικά τις απόψεις ενός κόμματος το οποίο μπορεί μεν να έχει μικρή κοινοβουλευτική δύναμη, κατόρθωσε όμως να εξασφαλίσει ένα πεδίο αυτόνομης δράσης στην εσωτερική κατανομή εξουσιών με τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Πραγματικά, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει πως ανέχεται χωρίς αντιρρήσεις τις αποφάσεις και τις πολιτικές του κυβερνητικού εταίρου του που αντιστρατεύονται ριζικά καίριες δικές του θέσεις. Στο θέμα των στρατοπέδων τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ τοποθετούνταν πάντοτε με τον πιο σκληρό και ανυποχώρητο τρόπο εναντίον της παραμικρής επιχειρηματικής αξιοποίησης, ακόμη και εκείνης που θα προσέδιδε έσοδα αναγκαία για την ίδια τη λειτουργία του χώρου (πχ ένα κυλικείο!). Για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου θυμίζω ιδίως μια από τις πολλές ρητορικές εξάρσεις του σημερινού βουλευτή και τότε δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Εμμανουηλίδη: “Πώς είναι δυνατό να επιτρέπουμε στον Στρατό να επιχειρεί στη γη μας; Να μην καταδικάσουμε το μέλλον της πόλης” (βλ. πρακτικά απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου 790/2011).

Οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λοιπόν ψήφισαν τον Ν. 4407/2016, που δίνει τη δυνατότητα στον Δήμο Καβάλας να ζητήσει το στρατόπεδο Ασημακοπούλου, ώστε ο ίδιος ή τρίτοι επιχειρηματίες  να ασκήσουν εκεί κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Για αντάλλαγμα θα καταβάλλει ετήσιο ενοίκιο 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. 

Το στρατόπεδο Ασημακοπούλου έχει έκταση 62.000 τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Δήμου Καβάλας μετά την ένταξη του Περιγιαλίου σε Σχέδιο Πόλης και τις ειδοποιήσεις που έστειλε σε ιδιοκτήτες για την εισφορά σε χρήμα, το τετραγωνικό μέτρο κοντά στη θάλασσα αξίζει περίπου 200€. Συνεπώς, με αυτούς τους υπολογισμούς το στρατόπεδο έχει αξία 62.000 Χ 200 = 12.400.000€, οπότε το 5% ανέρχεται σε 620.000€! 

Μπορεί ο Δήμος Καβάλας ή οποιοσδήποτε επενδυτής να δίνει κάθε χρόνο αυτό το ποσό; Και ποια επένδυση είναι τόσο κερδοφόρα, ώστε να αποδίδει ετησίως αυτό το ενοίκιο κι από πάνω να έχει κέρδη, αποσβέσεις και να πληρώνει και τα έξοδα λειτουργίας; 

Συνεπώς ο ανωτέρω νόμος είναι ανεφάρμοστος, ίσως για όλη την Ελλάδα, πάντως σίγουρα για την Καβάλα. 

Το ανεφάρμοστο φάνηκε ήδη στις παραχωρήσεις που έγιναν στις Σέρρες και στην Αλεξανδρούπολη. Και στις δύο περιπτώσεις δεν υπήρξε κανένα επενδυτικό σχέδιο. Ιδιαίτερα στην περίπτωση της Αλεξανδρούπολης η παρανομία βγάζει μάτια. Θα ανεγερθεί, λέει, ρώσικη εκκλησία από “επενδυτές” που δίνουν 4,5 εκατομμύρια ευρώ.  Η λέξη επενδυτής έχει χάσει πλέον τη σημασία της, εκτός αν ελπίζουμε σε κέρδη από την πώληση κεριών κι από τις “εισφορές” των πιστών στο παγκάρι, σε προσλήψεις ιερέων, νεωκόρων και ψαλτών, σε υπηρεσίες αγιογράφων και ξυλουργών. Υποτίθεται πως ο ναός θα ενισχύσει τον τουρισμό από τη Ρωσία. Εδώ προκύπτει το ερώτημα: πώς μετρήθηκε αυτή η προοπτική; Και γιατί ο ρώσος τουρίστας να έρθει στη Θράκη και όχι στη Χαλκιδική, απ’ όπου έχει εύκολη πρόσβαση στο Άγιο Όρος, στα Μετέωρα ή στη Βεργίνα; Και, τέλος, τι προφήτεψε επ’ αυτού ο Παΐσιος;

Στην πολεοδομική μελέτη που εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για το στρατόπεδο Ασημακοπούλου προβλέπονται και ήπιες επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι αναγκαίες για την οικονομική βιωσιμότητα ενός τεράστιου πάρκου 62 στρεμμάτων. Προβλέπεται επίσης ότι ο Στρατός θα λάβει ως αντάλλαγμα 28 μικτά, 13 καθαρά, οικοδομήσιμα στρέμματα που ανήκουν στον Δήμο Καβάλας. Αν το τετραγωνικό μέτρο αξίζει περίπου 200€, όπως ήδη προαναφέρθηκε, αυτό σημαίνει πως το Υπουργείο Άμυνας  προτείνεται να λάβει γη αξίας (13.000 Χ 200 =) 2.600.000€. Δηλαδή ποσοστό 21% της γης που παραχωρεί. Κατά την ταπεινή μου άποψη αυτή η ανταλλαγή είναι πολύ πιο συμφέρουσα από το 5% μιας αβέβαιης επιχειρηματικής προοπτικής.

Δύο επιπλέον παρατηρήσεις 

  1. Όσοι συμφώνησαν χαρούμενα με την ανέγερση ξενοδοχείου στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, θα χρειαστεί να εξηγήσουν τι προτείνουν για το παλιό Νοσοκομείο, καθώς και για το σύνολο των κτηρίων του Σανατορίου. Είναι προφανές πως δεν μπορούν όλα να γίνουν ξενοδοχείο…
  2. Το Υπουργείο Άμυνας ήδη έχει αποκτήσει εντός Σχεδίου Πόλης 50.000 τετραγωνικά μέτρα στο άλλοτε στρατόπεδο Κωτσάλου. Έχει εκπονήσει κάποιο σχέδιο για την αξιοποίησή τους»;