«Γκρίζες» ζώνες στον Δασικό Χάρτη της Καβάλας «βλέπει» η Λαϊκή Συσπείρωση

Μεταξύ αυτών και το «φάγωμα» μεγάλης πευκόφυτης έκτασης χάριν της... Περιμετρικής της Καβάλας!

Οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης στον δήμο Καβάλας, ήτοι ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Ποτόλιας (φωτό) και ο σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Παναγιώτης Βελισσάρης, με ερώτησή τους προς τη Διοίκηση του δήμου διά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου που κοινοποιείται και στους επικεφαλής της Αντιπολίτευσης, θέτουν σειρά «ζητημάτων» που προκύπτουν από μία πρώτη «ανάγνωση» των Δασικών Χαρτών της Καβάλας που πρόσφατα αναρτήθηκαν.

Ιδιαίτερα, οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης «στέκονται» σε αναντιστοιχίες χαρακτηρισμών συγκεκριμένων περιοχών ως δασικές, τον «αφανισμό» μεγάλης πευκόφυτης έκτασης χάριν της… Περιμετρικής (!) αλλά και στο ότι, σύμφωνα με τις Δασικές Υπηρεσίες, ο δήμος Καβάλας δεν ανταποκρίθηκε όπως του ζητήθηκε κατά την κατάρτιση του των Χαρτών!

Η ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης προς τη Διοίκηση του δήμου Καβάλας

«Κύριε Πρόεδρε,
Μια απλή επισκόπηση του προτεινόμενου (υπό ανάρτηση) Δασικού Χάρτη της πόλης μας και του Παληού,  δείχνει ότι μερικές πευκόφυτες εκτάσεις στην περίμετρο της πόλης αποχαρακτηρίζονται από δάσος, την ώρα που κατοικημένες λαϊκές γειτονιές, όπως ο Άγιος Τρύφωνας, συνεχίζουν να χαρακτηρίζονται δάσος.

Ακόμα, ενώ, από όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχει καμία οριστική μελέτη και οριστική απόφαση για την συνέχιση του υφιστάμενου τμήματος της Περιμετρικής μέσω του πευκοδάσους της Χωράφας και του λόφου του Κουλέ, στον προτεινόμενο δασικό χάρτη μεγάλη λωρίδα πευκόφυτης έκτασης φαίνεται να διατίθεται για την διάνοιξη της οδού αυτής, την στιγμή μάλιστα που οι δασικές υπηρεσίες, οι ίδιες δηλ. που κατήρτισαν τον χάρτη αυτό, είχαν την άποψη ότι θα έπρεπε να συνεχισθεί αποκλειστικά με τούνελ κάτω από το Σανατόριο.  Δεν είναι επίσης μικρότερης σημασίας ότι η χάραξη αυτή της Περιμετρικής συναντιέται με το βυζαντινό περιτείχισμα και το τέμνει, δηλ. το καταστρέφει.

Τέλος, στις συσκέψεις παρουσίασης της πρότασης Δασικού Χάρτη, που υλοποίησε τελευταία η δασική υπηρεσία, τονίστηκε εμφατικά ότι ο Δήμος Καβάλας στο στάδιο της προετοιμασίας του, δεν ανταποκρίθηκε σε κάποιες υποχρεώσεις που είχε.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ:

Α. Αληθεύει ότι ο Δήμος δεν τήρησε τις υποχρεώσεις του σε σχέση με την κατάρτιση του δασικού χάρτη; Αν ναι, από ποιές ακριβώς υποχρεώσεις απείχατε και γιατί;

Β. Πότε ακριβώς σας παρείχε η Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. «μέσω διαδικτυακής εφαρμογής, δυνατότητα πρόσβασης στα ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα που χρησιμοποιούνται στην κατάρτιση δασικών χαρτών;».

Αν σας τα παρείχε η Ε.Κ.Χ.Α. Α.Ε. τα παραπάνω χαρτογραφικά υπόβαθρα, πότε ακριβώς η υπηρεσία δόμησης του Δήμου, με χρήση πάλι διαδικτυακής εφαρμογής, εφάρμοσε στα εν λόγω υπόβαθρα: α) τα όρια των ρυμοτομικών σχεδίων Παληού, ΔΕΠΟΣ, Αγίου Λουκά, περιγράμματος Περιγιαλίου και Άσπρης Άμμου και β) τις λεγόμενες «οικιστικές πυκνώσεις» που επινόησε η κυβέρνηση για να νομιμοποιηθούν οι μεγάλες καταπατήσεις δασικών εκτάσεων;

Γ.  Είστε διατεθειμένοι, σε συνεργασία με τη Δασική Υπηρεσία ή και μόνοι Σας, να παρουσιάσετε στο Δημοτικό Συμβούλιο τον προτεινόμενο για την πόλη μας δασικό χάρτη, μαζί με την άποψη και τις προτάσεις γι’ αυτόν»;