Ικανοποιημένος ο ΣΥΡΙΖΑ Θάσου από την κυβερνητική παρέμβαση μετά τις φωτιές του Σεπτεμβρίου

Ανακοίνωση της οργάνωσης του νησιού με απαρίθμηση όλων των ενεργειών που έγιναν μέχρι στιγμής

Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Θάσου τονίζει την άμεση και αποτελεσματική παρέμβαση της κυβέρνησης σε μια σειρά από ενέργειες που στόχο είχαν την καλύτερη «επούλωση» των «πληγών» του νησιού από τις καταστροφικές φωτιές του περασμένου Σεπτεμβρίου. Η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ Θάσου απαριθμεί τις ενέργειες αυτές, κάνοντας λόγο για «συνέπεια λόγων και έμπρακτο ενδιαφέρον για τον τόπο και τους κατοίκους του». Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης.

«Η πρόσφατη πυρκαγιά της 10ης Σεπτέμβρη που έπληξε το νησί μας με την ακραία συνωμοσία καιρικών παραγόντων, επανέφερε στη μνήμη μας τις φοβερές εικόνες που έζησαν οι κάτοικοι του στις ανάλογες καταστροφές του ’85 και του ’89. Νέες πληγές στην κοινωνική, οικονομική και οικολογική εικόνα του νησιού μας ήρθαν να προστεθούν πριν καλά καλά επουλωθούν οι παλιές. Η κυβέρνηση με φιλότιμες ομολογουμένως προσπάθειες κινητοποίησε στο μέγιστο δυνατό βαθμό επίγεια και εναέρια μέσα για την αντιμετώπιση της θεομηνίας. Όμως οι μεγάλες ελλείψεις έργων στον τομέα πρόληψης και αντιπυρικής θωράκισης των δασών μας που έχουν τις ρίζες τους στο παρελθόν, σε συνδυασμό και με τις εξαιρετικά αντίξοες καιρικές συνθήκες βοήθησαν για μια ακόμα φορά τη φωτιά στο καταστροφικό της έργο.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή στάθηκε στο πλευρό του δοκιμαζόμενου νησιού μας εκείνες τις δύσκολες ώρες. Η επίσκεψη του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας στο νησί μας δεν είχε απλά επικοινωνιακό χαρακτήρα. Είχε ουσιαστικό περιεχόμενο. Έδωσε ελπίδα και στήριξε με την παρουσία του τους δοκιμαζόμενους κατοίκους του νησιού μας. Στην συνάντηση εργασίας που είχε στον Πρίνο με τους αρμόδιους υπουργούς αλλά και με παράγοντες της Περιφέρειας και του Δήμου ενίσχυσε τις δυνάμεις πυρόσβεσης και έβαλε τις βάσεις για την επόμενη μέρα.

Στο διάστημα που μεσολάβησε από τη μέρα εκείνη που πρόσθεσε μια ακόμα μαύρη σελίδα στην ιστορία του νησιού μας η κυβέρνηση με μια σειρά αποφάσεων υπογράμμισε την συνέπεια των λόγων της αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον της για τον τόπο μας και τους κατοίκους του.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Απέστειλε άμεσα στη Θάσο επαρκή δύναμη σε προσωπικό και μηχανοκίνητα του στρατού για τον καθαρισμό των ρεμάτων με στόχο τη θωράκιση των οικισμών του από επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα.
  • Στήριξε οικονομικά τον Δήμο με την διάθεση 180.000 ευρώ για την αποπληρωμή οφειλών κυρίως σε καύσιμα που διατέθηκαν στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πυρκαγιάς. Σύντομα θα αποδοθούν ακόμα 150.000 ευρώ για τον ίδιο σκοπό σύμφωνα με ανειλημμένη δέσμευση του Υπουργείου Εσωτερικών.
  • Χρηματοδότησε τον Δήμου Θάσου με το ποσό των 5.200.000 Ευρώ για την εξόφληση όλων των χρεών του από παρελθόντα έτη προς ιδιώτες προμηθευτές και παρόχους υπηρεσιών.
  • Προχώρησε σε άμεση καταγραφή των ζημιών σε κτίσματα, αγροτικές καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο των κατοίκων του νησιού ώστε να αποδοθούν στους πληγέντες οι ανάλογες αποζημιώσεις.
  • Υλοποίησε άμεσα την υπόσχεση που έδωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που επισκέφθηκε το νησί για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων (10 ευρώ ανά ζώο για την αγορά ζωοτροφών) που έβοσκαν τα ζώα τους σε περιοχές που αποψιλώθηκαν από τη φωτιά. Καταβάλλεται προσπάθεια να περιληφθούν στην παραπάνω ευεργετική απόφαση και ορισμένοι ακόμα δικαιούχοι που από κακούς χειρισμούς στην ενημέρωση από πλευράς του Δήμου δεν περιελήφθησαν στις λίστες δικαιούχων του βοηθήματος.
  • Παρέτεινε για έξι μήνες χωρίς καμιά επιβάρυνση την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των δημοτών το νησιού προς το Δημόσιο.

Επί πλέον:

  • Εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2016 με την ψήφιση κονδυλίων ύψους 4,37 εκατομμυρίων ευρώ η υλοποίηση έργων που αφορά στις ρίψεις των καμένων δένδρων καθώς και στην αντιπλημμυρική και αντιδιαβρωτική θωράκιση των καμένων δασών, μετά την υποβολή σχετικών τεχνικών δελτίων της Π.Ε Καβάλας της ΠΑΜΘ. Η έναρξη των εργασιών προβλέπεται να ξεκινήσει σε ένα μήνα περίπου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης, που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου.
  • Εξασφάλισε χρηματοδότηση 1.200.000 Ευρώ από το Πράσινο Ταμείο για συμπληρωματικά έργα υποδομής στα πληγέντα δάση μας καθώς και για την επαναλειτουργία του φράγματος των Μαριών με τις απαραίτητες παρεμβάσεις.
  • Εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2016 του έργου της εκβάθυνσης του χώρου προσγειάλωσης Ε/Ε – Ο/Γ πλοίων στο λιμάνι του Πρίνου.
  • Δημιουργήθηκε τομέας ΕΚΑΒ στη Θάσο με απόφαση του Δ.Σ του ΕΚΑΒ με την πρόβλεψη της στελέχωσής του με πέντε νέους διασώστες.
  • Προγραμματίζεται άμεσα η μόνιμη 24ωρη παρουσία σε ετήσια βάση οχήματος της Π.Υ σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα στη Ν. Θάσο για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε όλη την έκταση του νησιού. Σήμερα, με όλη τη δύναμη του κλιμακίου της Π.Υ. να είναι συγκεντρωμένη στον Λιμένα και με δεδομένο τις μεγάλες αποστάσεις που χωρίζουν τα Νότια και Νοτιοδυτικά Διαμερίσματα του νησιού μας από την Πρωτεύουσα, η άμεση επέμβαση της Π.Υ στις απομακρυσμένες περιοχές καθίσταται αδύνατη αντικειμενικά με αποτέλεσμα κατοικίες και περιουσίες των κατοίκων να γίνονται εύκολη λεία της καταστροφικής μανίας της φωτιάς».