Γιώργος Καλαντζής: «Παπαρολόγοι» και… «στα τέσσερα» οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ! (ήχος)

Συνέντευξη-«ποταμός» του πρώην υπουργού στο ALPHA Radio 88,6 για τη ΒΦΛ – «Δεν έχω κάποια ιδιαίτερη σχέση με τον κ. Λαυρεντιάδη, όποιος το ξαναπεί αυτό θα πάει στο Δικαστήριο» – «Αν ο κ. Μαρκόπουλος υπογράψει την άδεια, τότε όλα είναι σύννομα, αν δεν υπογράψει, δεν θα είναι»

Το πρόβλημα στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων έχει ονοματεπώνυμο και αυτό είναι «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ», σύμφωνα με τον Γιώργο Καλαντζή. Μετά τις αλλεπάλληλες ανακοινώσεις και ανταλλαγές «πυρών» μεταξύ του ιδίου και της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του κυβερνώντος κόμματος (διαβάστε σχετικά εδώ, εδώ κι εδώ), ο πρώην υπουργός, πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 14 Φεβρουαρίου 2017 συνέντευξη εφ’ όλης της… λιπασματικής ύλης στο ALPHA Radio 88,6 και τους δημοσιογράφους Νίκο Χαζαρίδη και Σίσσυ Ακοκαλίδου.

Ο κ. Καλαντζής είπε ότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερα «στενή» σχέση με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ότι όποιος το ξαναπεί αυτό θα πάει στο Δικαστήριο. Σημείωσε επίσης ότι σημασία δεν έχουν τα ονόματα των εταιριών που διαχειρίζονται το Εργοστάσιο των Λιπασμάτων, αλλά αυτό να συνεχίσει να δουλεύει και να προσφέρει θέσεις εργασίας, ενώ απέδωσε «βαρείς» χαρακτηρισμούς προς τους βουλευτές και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προς τους «Αριστερούς», χαρακτηρίζοντάς τους «παπαρολόγους» που έχουν μάθει «στο αραλίκι και το παπαριλίκι» αλλά και που «δεν βλέπουν γιατί είναι στα… τέσσερα»!

Ακολουθεί το πλήρες ηχητικό απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Καλαντζή στο ALPHA Radio 88,6, ενώ αμέσως μετά ακολουθούν απομαγνητοφωνημένα τα κυριότερα σημεία της παρέμβασής του:

Διαλέγετε στρατόπεδο, κύριε υπουργέ;

«Οι 180 πρώην εργαζόμενοι, που εγώ δεν θεωρώ ότι είναι απολυμένοι, προς τι η αντίδρασή τους;  Τι είπα που δεν τους άρεσε; Εγώ είπα ότι πρέπει να επανέλθουν στη δουλειά τους, αυτό βέβαια είναι ευθύνη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδράει, είναι γιατί τους είπα την αλήθεια. Είπα ότι με την τακτική που ακολουθούνε, δίπλα στους 180 θέλουν να προσθέσουν άλλους 700. Φυσικά και έχω διαλέξει στρατόπεδο  κι αυτό είναι να γυρίσουν οι άνθρωποι στη δουλειά τους. Είμαι με τους εργαζόμενους, γιατί θεωρώ  ότι και αυτοί που είναι εκτός βιομηχανίας σήμερα είναι εργαζόμενοι, γι’ αυτό και επέμενα από την αρχή και ήμουν ξεκάθαρος. Μπορεί να έχουν εργασιακά δίκαιο με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αλλά για εμένα προέχει  το να δουλεύουν».

Γιατί διαμαρτύρονται τόσους μήνες τώρα οι απολυμένοι;

«Δεν ξέρω γιατί διαμαρτύρονται, έχω συζητήσει μαζί τους και είναι προς τιμήν τους και τυχαίνει πολλοί από αυτούς είναι φίλοι μου, που δεν έβαλαν ποτέ θέμα χρημάτων. Ίσα-ίσα έβαλαν πλάτη! Σε αυτό που διαφώνησαν  ήταν στη μορφή των συμβάσεων, επέμεναν στις Συλλογικές Συμβάσεις και όχι στις ατομικές συμβάσεις».

Και η άδεια μεταβίβασης, δεν είναι ένα ανοιχτό θέμα;

«Το θέμα  της άδειας είναι θέμα των εργαζομένων ή αφορά την πολιτεία και το εργοστάσιο; Το λέω ωμά, έχουν αρμοδιότητα οι εργαζόμενοι; Σας νοιάζει αν λέγεται σήμερα η εταιρία “Λιπάσματα Καβάλας”;  Εγώ δεν τα ξέρω αυτά τα νομικά…».

Αυτήν την ανάπτυξη θέλει για την Καβάλα;

«Είμαι αυτός που έκλεισα νυχθημερόν το εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης  για να παραμείνει εν λειτουργία αυτό της Καβάλας. Αυτή… η φιλοσοφία της Αριστεράς που λέτε και η Αριστερά είναι “παπαρολόγοι”! Κανένας δεν διώχνει, μόνο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διώχνει και παίρνει, εμείς δεν διώξαμε κανέναν από το εργοστάσιο και δεν διαλέγαμε αν ήταν του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Το ονοματεπώνυμο του προβλήματος είναι “κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ”. Ο Νόμος είναι σαφής, επιτρέπει στον επιχειρηματία να υπογράψει ό,τι σύμβαση θέλει. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές  θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που δεν έχουν δουλειά σήμερα, να πουν ότι ρίχνουν την κυβέρνηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αλλάξει τον νόμο. Όλα τα άλλα είναι παραπληροφόρηση. Αν επιτρέπει ο νόμος να γίνει μεταβίβαση, θα γίνει».

Υπάρχει θέμα Λαυρεντιάδη στα Λιπάσματα;

«Εγώ δεν ξέρω, αυτοί που παίρνουν τις επιχορηγήσεις από τον κ. Λαυρεντιάδη να απαντήσουν. Δεν ξέρω ποια Μέσα παίρνουν. Αυτός που θα βγει να πει ότι είμαι κοντά στον Λαυρεντιάδη την επόμενη φορά θα πάει στο Δικαστήριο! Το να απαντήσω είναι σαν να υποτιμώ τον εαυτό μου. Όπως πήγαν οι κυβερνητικοί βουλευτές για συζητήσεις, έτσι μπορεί να πήγα κι εγώ…».

Πρέπει να παραμείνει  ο Λαυρεντιάδης στα Λιπάσματα;

«Αν είναι παράνομο, ο νόμος μπορεί να του αφαιρέσει την άδεια. Αν ο νόμος επιτρέπει κάποια πράγματα, καλώς γίνονται. Αυτοί που παρανομούσαν τόσα χρόνια και προέτρεπαν τους ανθρώπους να μη πειθαρχούν, σε αυτούς να απευθυνθείτε. Να πείτε στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε να αλλάξουν τον Νόμο».

Να κάνουν τα στραβά μάτια οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ;

«Δεν μπορούν να κάνουν τα στραβά μάτια, γιατί δεν βλέπουν! Είναι στα τέσσερα τώρα με τα μνημόνια που έχουν υπογράψει! Όχι σε μένα αυτά, τελείωσαν τα αστεία και οι πλάκες! Να πάνε έξω από το υπουργείο Εργασίας και  να επιμείνουν να γίνουν υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις. Είμαι της  άποψης να επιστρέψουμε στις συλλογικές συμβάσεις, γιατί έτσι διασφαλίζεται  πιο ασφαλής η εργασία».

Γιατί πιέζουν για την άδεια οι εντός;

«Εκείνο που πρέπει να νοιάζει και τους μέσα και τους έξω είναι να συνεχίσει να λειτουργεί η επιχείρηση. Αντί να λέτε ότι είναι ντροπή αυτά που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, εσείς λέτε άλλα. Γιατί δεν κοινωνικοποιεί το εργοστάσιο; Η κυβέρνηση το είχε πει, η κ. Φωτίου. Μην έχετε παρωπίδες».

Δηλαδή, να συνεχιστεί η λειτουργία  του εργοστασίου a priori;

«Βεβαίως! Το 2009, με τη δική μου ψήφο τότε, επετράπη η μεταβίβαση της NAPC στον κ. Λούτσιγκα. Η μεταβίβαση έγινε με 500 εκ. δραχμές , τα οποία δόθηκαν  ως προκαταβολή της ΔΕΠΑ για το πετρέλαιο που θα έπαιρνε. Εμείς το κάναμε στα όρια της νομιμότητας για να συνεχίσει να λειτουργεί το εργοστάσιο και μέχρι σήμερα δόξα τω θεώ καλά πάμε. Ό,τι είναι μέσα στα όρια της νομιμότητας να γίνει, αλλά το ποια είναι στα όρια της νομιμότητας δεν το ξέρετε ούτε εσείς ούτε εγώ. Αν ο κ. Μαρκόπουλος υπογράψει, θα είναι όλα σύννομα, αν δεν υπογράψει, δεν θα είναι».