Το άγνωστο έργο του Μήτσου Παρτσαλίδη μέσα από την έρευνα του Νίκου Καραγιαννακίδη

Μια εκδήλωση με ιστορικό και πολιτικό ενδιαφέρον από τη δημοτική παράταξη Καβάλας Συμπαράταξη Πολιτών για το έργο του «κόκκινου» δημάρχου της πόλης που αποτέλεσε εφαλτήριο για μια εποικοδομητική συζήτηση

Η Δημοτική Παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Συμπαράταξη Πολιτών, με την οργανωτική συνδρομή του ραδιοφώνου Στο Κόκκινο Καβάλας 102,8, διοργάνωσε χθες Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου εκδήλωση-ομιλία για τον πολιτικό βίο και το έργο του «κόκκινου» δήμαρχου της Καβάλας Μήτσου ή Δημήτρη Παρτσαλίδη στην γεμάτη αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο καβαλιώτης ιστορικός-συγγραφέας Νίκος Καραγιαννακίδης, τον οποίο προλόγισε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος του ραδιοφώνου Στο Κόκκινο Καβάλας Κώστας Φιλίδης.

Αρχικά ο κ. Βέρρος παραλλήλισε τις δύο εποχές, το τότε και το τώρα, αναφερόμενος σε μια Ελλάδα που βίωνε σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, σχολιάζοντας ότι το έργο και τα όνειρα του αείμνηστου δημάρχου της Καβάλας είναι πιο επίκαιρα από ποτέ.

Και τότε υπήρχε φασισμός και τώρα εκκολάπτονται φασίζουσες συμπεριφορές στην κοινωνία και στον πολιτικό βίο, με τον κ. Βέρρο να τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι τα μηνύματα που στέλνει η δράση τού Μήτσου Παρτσαλίδη πρέπει να γίνουν διδάγματα στο «σήμερα».

Με τη σειρά του ο κ. Καραγιαννακίδης αναφέρθηκε εν συντομία στο βιογραφικό του Μήτσου Παρτσαλίδη, ο οποίος έρχεται στην Ελλάδα με την Μικρασιατική Καταστροφή, σε μια Ελλάδα που επανιδρύεται και εντάσσεται στο Κομμουνιστικό Κόμμα, που στα χρόνια 1928-1934 και μετά είναι στο προσκήνιο ο Νίκος Ζαχαριάδης, ένας άλλος πρόσφυγας, που γίνεται γραμματέας του ΚΚΕ που ανασυντάσσεται…

Ο καβαλιώτης ιστορικός μίλησε για τον Φεβρουάριο του 1934, όπου επρόκειτο να γίνουν δημοτικές εκλογές. Οι φιλελεύθεροι και οι λαϊκοί παρότι διαφωνούσαν μεταξύ τους, συναίνεσαν στο να στηρίξουν τον καπνέμπορο Κλεάνθη Τερμεντζή ως δήμαρχο. Οι εκλογές γίνονται σε ένα  κλίμα μεγάλης τρομοκρατίας, όταν στα καπνομάγαζα εκείνο το καλοκαίρι είχε στηθεί ένα σκηνικό βίας εξαιτίας του lock out που έκαναν οι καπνέμποροι.

Οι λαϊκοί άνθρωποι της Καβάλας υφίστανται πιέσεις για να μην έρθει ο κομμουνισμός στον δήμο. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν δύο αντικομουνιστικές παρατάξεις, το εκλογικό σώμα επιμένει στην εκλογή του Παρτσαλίδη που εκλέγεται τελικά. Η εκλογή έγινε από καπνεργάτες, ανθρώπους εργαζόμενους, που αισθανόταν ότι το συμφέρον τους επέτασσε να έχουν μια αυτοδιοίκηση που θα τους εξέφραζε.

Αμέσως μετά την εκλογή του Παρτσαλίδη, αρχίζουν οι εισαγγελικές παρεμβάσεις, οι διώξεις, οι εκτοπίσεις, οι συλλήψεις, μέχρι που η Δημοτική Αρχή εκτοπίστηκε. «Ήταν όμως τέτοια, που πολλές Δημοτικές Αρχές θα την ζήλευαν», σχολίασε ο ίδιος. Ο Παρτσαλίδης διέγραψε κεντρικό πολιτικό ρόλο μέχρι το θάνατό του το 1980, ενώ στις 12 του μηνός συμπληρώθηκαν 71 χρόνια από την συμφωνία της Βάρκιζας και ήταν ένας από αυτούς που συμμετείχαν.

Εκτός από άγνωστες πτυχές του πολιτικού βίου του Μήτσου Παρτσαλίδη, ο κ. Καραγιαννακίδης παρουσίασε και ένα εξίσου άγνωστο, σε πολλούς, φωτογραφικό υλικό με τη βοήθεια προτζέκτορα, προετοιμάζοντας «σκηνοθετικά» το έδαφος για το διαδραστικό μέρος της εκδήλωσης που ακολούθησε, με ερωτήσεις και διάλογο με τους παρευρισκόμενους.

Ακροατές από «ετερόκλητες» παρατάξεις και κομματικούς χώρους

Παρότι ο Μήτσος Παρτσαλίδης προέρχονταν από το ΚΚΕ, εντούτοις το έργο του, κυρίως μετά θάνατον, χαίρει εκτίμησης εξίσου από συντρόφους και πολιτικούς αντιπάλους, κυρίως από την Αριστερά, αλλά και από την Δεξιά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της διαπίστωσης είναι η σύνθεση του κοινού που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, με το «παρών» να δίνουν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ο τέως βουλευτής Καβάλας του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Παπαδόπουλος, ο τέως δήμαρχος Καβάλας και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Καβάλα-Φίλιπποι Ανοιχτή Πόλη Κωστής Σιμιτσής, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Ο Τόπος της Ζωής Μας Μάκης Παπαδόπουλος, ο τέως περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Παπακοσμάς, ο διοικητής του Νοσοκομείου Καβάλας Τάσος Καρασαββόγλου και ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ Σωτήρης Σωτηριάδης.