Δημήτρης Εμμανουηλίδης για ΒΦΛ: Δεν ζούμε σε χώρα-μπανανία! Ό,τι ορίζουν οι νόμοι, αυτό θα γίνει!

Δηλώσεις του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο της σύσκεψης υπό Χαρίτση στο υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης

Μετά την έγκριση της αίτησης μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου της ΒΦΛ από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, η κυβέρνηση διά των θεσμικών της εκπροσώπων έχει επιφυλαχτεί για την προσβολή των υπογραφών που «έπεσαν». Για το θέμα αυτό μίλησε στο ALPHA Radio 88.6 ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης, ο οποίος και ήταν «παρών» στη σύσκεψη που έγινε υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας & Ανάπτυξης στην Αθήνα (διαβάστε σχετικά εδώ).

«Θα εξεταστούν όλες οι νόμιμες και νομικά τεκμηριωμένες επιλογές ώστε να γίνει αυτό που πρέπει», σημείωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως στόχος είναι «να επιστρέψουμε στην κανονικότητα που απουσιάζει εδώ και 10 χρόνια».

«Δεν ζούμε σε κράτος Μπανανία, ό,τι οι νόμοι επιβάλλουν, αυτό θα ισχύσει»

«Άκουσα τον κ. Παναγιωτόπουλο στην παρέμβαση του εδώ και πραγματικά συντασσόμαστε στη νομιμότητα. Δεν έχω να πω τίποτα άλλο από το μακάρι να πρυτανεύσει αυτή η νομιμότητα που εδώ και πολλά χρόνια έχει χαθεί στην εν λόγω επιχείρηση», είπε αρχικά ο βουλευτής Καβάλας, ενώ στο ερώτημα εάν δόθηκε κακώς η άδεια στη βιομηχανία, υποστήριξε: «Αυτά θα τα δούμε από τη νομική πλευρά που έχει σημασία, αλλά αυτό που λέμε προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι η νομιμότητα θα εξυπηρετηθεί και θα πρυτανεύσει. Δεν ζούμε σε κράτος Μπανανία! Ό,τι οι νόμοι επιβάλλουν, αυτό θα ισχύσει»! Για το αν περιμένει νέες πρωτοβουλίες από την πλευρά του κ. Νεφελούδη ή του κ. Χαρίτση, ο κ. Εμμανουηλίδης είπε: «Από ό,τι ξέρω υπάρχει διορία 15 ημερών για κίνηση προς την κατεύθυνση της ανάκλησης της άδειας. Επαναλαμβάνω: θα γίνει ό,τι επιβάλλεται από τον Νόμο».

«Σκοπός μας δεν είναι να κλείσει το εργοστάσιο»

Σχετικά με τα υπόλοιπα «ανοιχτά» μέτωπα της ΒΦΛ, όπως τα εργασιακά και τα χρέη της εταιρίας και αν ακόμη βρίσκονται υπό εξέταση, ο κ. Εμμανουηλίδης απάντησε: «Δεν θα έπρεπε να γίνουν κινήσεις; Άκουσα τον κ. Παναγιωτόπουλο να μιλά για 50.000 οφειλή προς τη ΔΕΠΑ… μετά γίνανε 90…! Μέχρι πού δηλαδή θα διευκολύνουμε και ποιον και γιατί να τον διευκολύνουμε; Δεν πρέπει να τακτοποιηθούν ανοιχτοί λογαριασμοί, είτε λέγεται ΙΚΑ είτε ΔΕΠΑ είτε τράπεζες; Είναι καταγεγραμμένες οι οφειλές, δεν πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες, να αναζητηθεί η τακτοποίηση τους; Σκοπός μας δεν είναι να κλείσουμε το εργοστάσιο, σκοπός μας είναι να λειτουργήσει το εργοστάσιο και να λειτουργήσει με  αναπτυξιακές προοπτικές, να λειτουργήσει με όλους τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η κανονικότητα, η νομιμότητα, όλα τα άλλα δεν θα τα χαρακτηρίσω, αλλά όλοι καταλαβαίνουμε».

«Ή να έχουμε μία επιχείρηση καθαρή, ή να τελειώσει αυτό το μαρτύριο»

Για το αν υπάρχει τελικά σχεδιασμός για μία οριστική λύση ώστε να μην «κλείσει» η ΒΦΛ, ο κ. Εμμανουηλίδης υποστήριξε: «Δεν ζούμε στην εποχή του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν”. Δεν μπορεί να υπάρχει άλλος δρόμος από την αναζήτηση των νομικών διαδικασιών που ή θα περάσουμε σε μία επιχείρηση καθαρή ή, αν υπάρχουν όλες αυτές οι εκκρεμότητες που υπάρχουν, να δοθεί ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο. Συνεχώς προκύπτουν νέα δεδομένα και η αδειοδότηση είναι ένα τέτοιο που και σε αυτό πρέπει να απαντήσουμε με σοβαρότητα και νομική εγκυρότητα. Για να φτάσουμε στην κανονικότητα που απουσιάζει. Είμαστε υπεύθυνοι, ως κυβέρνηση, να επιβάλλουμε αυτά που πρέπει».

«Προσπαθούμε, αλλά δεν παραιτούμαστε»

Σχετικά με το αν όντως ισχύει η δήλωση των τριών βουλευτών ότι θα παραιτηθούν αν δεν βρεθεί λύση που να μην περιέχει Λαυρεντιάδη, ο κ. Εμμανουηλίδης απάντησε: «Όλη αυτή η υπόθεση μάς έχει εξοντώσει ψυχολογικά… Εδώ και έναν χρόνο ταλανιζόμαστε με μία υπόθεση που, αν υπήρχε ένα κράτος εύρυθμο στη λειτουργία του, θα έπρεπε να το λύσει αμέσως. Προσπαθούμε, δεν παραιτούμαστε, γιατί πιστεύουμε ότι  ο στόχος είναι η λειτουργία της μονάδας, η ανάπτυξη της μονάδας βεβαίως με ένα εργασιακό καθεστώς που στοιχειωδώς να σέβεται τις εργασιακές σχέσεις».

Για το αν στο μέλλον προκύψουν και ευθύνες από υπηρεσιακούς παράγοντες που συμμετείχαν στην αδειοδότηση της νέας εταιρίας και εάν αυτοί θα διωχθούν, εξήγησε πως «Αυτό δεν είναι δική μας δουλειά, είναι δουλειά εκείνων που πρέπει να το κάνουν. Θα πρέπει να ξέρει ο καθένας τα όρια της δικαιοδοσίας του και τα όρια της ευθύνης του».