Πάνος Σκουρλέτης από Καβάλα: Δεν υιοθετούμε την πολιτική των μνημονίων, αλλά την ακολουθούμε εξαναγκασμένοι

Ανασκόπηση στα δύο έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον υπουργό Εσωτερικών με βολές κατά της ΝΔ και του Ευάγγελου Βενιζέλου και την υπενθύμιση ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης θα είναι πάντα ο κόσμος της εργασίας και οι κοινωνικά και οικονομικά αδύναμοι

Στην Καβάλα βρέθηκε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος πραγματοποίησε την κεντρική πολιτική του ομιλία στην γεμάτη από μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου GALAXY και παρουσία, μεταξύ άλλων, των βουλευτών Καβάλας του κόμματος Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου, του γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρου Μπόνου, των δημάρχων Θάσου και Παγγαίου Κώστα Χατζηεμμανουήλ και Φίλιππου Αναστασιάδη αντίστοιχα και του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Συμπαράταξη Πολιτών Άρη Βέρρου.

Η ομιλία είχε τη μορφή μιας σύντομης ανασκόπησης στα δύο έτη διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «μια ανασκόπηση απαραίτητη για να κάνουμε τις σωστές επιλογές από εδώ και εμπρός», όπως είπε ο ίδιος.

«Για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο στην Ελλάδα εμφανίστηκε μία Αριστερά που δε φυγομαχεί, δεν καταστροφολογεί, δεν ασκεί στείρα κριτική, αλλά βάζει τα χέρια της στην φωτιά, γι’ αυτό και ο λαός μάς εμπιστεύτηκε τις τύχες της χώρας δύο φορές», είπε ο κ. Σκουρλέτης στο ξεκίνημα της ομιλίας του.

Μίλησε επίσης για «μια ανάπτυξη στα χαρτιά, όπου ευημερούσαν οι αριθμοί και ζούσαμε σε αυταπάτη», επιρρίπτοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις «οι οποίες έχτισαν μια χώρα στον αέρα με μοναδικό κριτήριο να αναπαράγουν τη δικιά τους εξουσία», ενώ αναφερόμενος στα τοξικά ομόλογα που έφεραν το ξέσπασμα της κρίσης στις ΗΠΑ, σχολίασε ότι «τα δικά μας τοξικά ομόλογα ήταν το δημόσιο χρέος, όχι το υπεράριθμο, όπως θέλουν να το παρουσιάσουν, αλλά το σπάταλο δημόσιο που χρέωνε 5 φορές ακριβότερα το Μετρό, την Εγνατία και κάθε έργο υποδομής στην χώρα. Για την κρίση στη χώρα ευθύνεται το φαύλο δικομματικό κατεστημένο που μετατράπηκε σε εγχώριο κρατικοδίαιτο καπιταλισμό, επιτιθέμενο στα συμφέροντα που συναλλάσσονταν όλα αυτά τα χρόνια με το Δημόσιο αποκομίζοντας τεράστια οφέλη και αφήνοντας χαώδεις τρύπες στα ταμεία».

Η Ελλάδα ως πειραματόζωο για τις πιο ακραίες πολιτικές

Αναφερόμενος στον ρόλο του ΔΝΤ, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «ήμασταν η εύκολη λεία, μία μικρή χώρα με μία μικρή οικονομία, πρόσφορο έδαφος για τις πιο ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Γίναμε το πειραματόζωο για τις πιο ακραίες και κοινωνικά βίαιες αντιεργατικές πολιτικές και ακόμη και σήμερα το ΔΝΤ θέλει να μετατρέψει την κοινωνία σε αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης».

Τόνισε, επίσης, ότι από τη χώρα πέρασαν χρήματα, αλλά εξανεμίστηκαν, «γιατί ποτέ δεν υπήρχε σχεδιασμός, γιατί είτε εφαρμόζονταν ένας μη ορθολογικός τρόπος αξιοποίησης των κεφαλαίων που υπήρχαν είτε διοχετεύονταν στους ημέτερους».

Η συμφωνία του 2015 και τι σηματοδοτεί

Όσον αφορά την συμφωνία του καλοκαιριού του 2015 με τους δανειστές, ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «δε σηματοδοτεί την δικιά μας πολιτική, αλλά ήταν μια συμφωνία που ήταν προτιμότερο να την υπογράψουμε, διότι οι άλλες λύσεις θα ήταν καταστροφικές για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Παράλληλα, άφησε αιχμές και προς τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν, λέγοντας ότι «θεωρούσαν ότι απλά και μόνο το πρόβλημα στην Ελλάδα ήταν το νόμισμα, όμως δεν υπάρχει πιο αντιεπιστημονική προσέγγιση στο θέμα, καθώς το χρέος θα το πληρώσουμε είτε σε ευρώ είτε σε δραχμές».

«Αυτή την πολιτική, την πολιτική του μνημονίου, την ακολουθούμε εξαναγκασμένοι, αλλά παράλληλα θέτουμε τους όρους για να απεμπλακούμε από αυτήν», ανέφερε ο υπουργός.

 «Αυτή η κυβέρνηση θα υπερασπίζεται συνέχεια τον κόσμο της εργασίας και κυρίως τους αδύναμους, όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες. Αξίζει γι’ αυτούς τους ανθρώπους που μέσα από το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης θα έχουν πρόσβαση στα Νοσοκομεία. Όπως, επίσης, μας ενδιαφέρει να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας», σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, ενώ πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει λόγος για θριαμβολογίες με αφορμή τις μικρές μειώσεις στους δείκτες ανεργίας, «όμως αυτό είναι μια αρχή, μια εικόνα ότι κάτι αλλάζει», σχολίασε ο ίδιος.

Επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο

Ως τον άνθρωπο που ευθύνεται για τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολιτικής που υπήρχαν τα τελευταία χρόνια χαρακτήρισε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ο κ. Σκουρλέτης, «ένας άνθρωπος κατ’ όνομα σοσιαλιστής, αλλά επί της ουσίας είναι μεταλλαγμένος νεοφιλελεύθερος, όπως είναι και ο κ. Λοβέρδος», σχολίασε ο υπουργός. Όσον αφορά τη ΝΔ, τόνισε ότι «κάνει μια αντεθνική πολιτική, ζητώντας εκλογές χωρίς να παίρνει θέση σ’ αυτά που συμβαίνουν», ενώ πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα μελών και όχι οπαδών.

Διαμαρτυρία των συμβασιούχων των ΟΤΑ και οι δεσμεύσεις του υπουργού

Πριν την προγραμματισμένη ομιλία του ο υπουργός συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πιο συγκεκριμένα με τις συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες και τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» που διαμαρτυρήθηκαν έντονα στον υπουργό για τις καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων τους. «Είμαστε τρεις μήνες απλήρωτες», του μετέφερε η πρόεδρος των σχολικών καθαριστριών Φωτεινή Στρουμπούλη, παρουσία και του προέδρου του ΕΥΚ Καβάλας Ευθύμη Μακρογιάννη, με τον υπουργό να αποδίδει την κατάσταση στις «αμαρτίες αυτών που σας κορόιδευαν 40 χρόνια».

«Εμείς λαμβάνουμε ψίχουλα, πληρωνόμαστε 70 λεπτά την αίθουσα. Ούτε αλλοδαποί δεν εργάζονται με τέτοια μεροκάματα!» έλεγαν αγανακτισμένες οι καθαρίστριες, με τον κ. Σκουρλέτη να απαντάει: «Εγώ επιχείρησα να λύσω το θέμα, μου έλεγαν τα κόμματα κάνοντας μικροπολιτική πως είστε “δικά μας παιδιά“. Πρέπει να βρεθεί οριστική λύση, καθώς καλύπτετε όντως πάγιες και διαρκείς ανάγκες».

Παράλληλα, οι παρευρισκόμενοι απαίτησαν νομοθετική παρέμβαση για να καταργηθεί ο νόμος Παυλόπουλου, ενώ ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι η καθυστέρηση στις πληρωμές τους είναι ένα διαδικαστικό θέμα που πρέπει να λυθεί και θα λυθεί άμεσα, όπως τους διαβεβαίωσε.

Πάντως, τον υπουργό συνόδευαν εργατολόγοι οι οποίοι συνομίλησαν με τους εργαζόμενους για τα θέματα που τους απασχολούν.