Επαφές Πασχαλίδη για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων λόγω παγετού

Θα αποζημιωθούν τελικά μόνον όσοι δραστηριοποιούνται σε δήμους που είχαν κηρυχθεί σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης

Ο πρώην βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Σε συνέχεια των ενεργειών του προς ανακούφιση των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας, ο πρώην Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης επισκέφθηκε τον Γενικό Διευθυντή Κτηνοτροφίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλεξανδρόπουλο. Όπως και σε προηγούμενη επικοινωνία του, ρώτησε τον κ. Αλεξανδρόπουλο για το τι μέλλει γενέσθαι με την αποζημίωση των κτηνοτρόφων όσον αφορά την αγορά μη αναμενόμενου όγκου ζωοτροφών λόγω αναγκαστικού εγκλεισμού των ζωντανών τη περίοδο του χιονιά, καθώς και το θάνατο πολλών μητερών-νεογνών κατά τη γέννα.

Σχετικά με την αποζημίωση για αγορά μη αναμενόμενου όγκου ζωοτροφών έλαβε την απάντηση πως θα αποζημιωθούν μόνον οι κτηνοτρόφοι των Δήμων που είχαν κηρυχθεί σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» κατά τη συγκεκριμένη περίοδο και είχαν υποβάλει σχετική αίτηση.

Σχετικά με τους αυξημένους θανάτους κατά τη γέννα λόγω ακραίας διαφοράς θερμοκρασίας, ο Γενικός Διευθυντής τόνισε πως καταρχήν θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που έχασαν πάνω από το 20% του κοπαδιού τους. Οι υπόλοιποι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι αποτελούν και τη πλειοψηφία, μόνο δια μέσου της «πλαγίας οδού» θα μπορούν να αποκατασταθούν. Θα πρέπει, λοιπόν, να υποβάλλουν αίτημα «ανωτέρας βίας» στα τοπικά γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, εφόσον αυτο εγκριθεί απο κτηνίατρο του Δημοσίου. Κατόπιν τούτου, θα δρομολογηθεί ο  συνυπολογισμός και των θανόντων ζώων στις επιδοτήσεις που θα λάβουν οι κτηνοτρόφοι».