Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ ενόψει του 20ου Συνεδρίου με ομιλητή τον Δημήτρη Παπατολίδη

Ο γραμματέας της Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΚΚΕ μίλησε στην Καβάλα για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας ότι το δίλημμα είναι αν ο πλούτος πάει ή όχι στους εργαζόμενους «και όχι σε τι νόμισμα θα μετράμε τη φτώχεια μας»

Συνάντηση με συζήτηση για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και για τις θέσεις του ΚΚΕ ενόψει του 20ου Συνεδρίου του κόμματος έγινε στο ξενοδοχείο ESPERIA το βράδυ της Τετάρτης 15 Μαρτίου 2017. Κεντρικός ομιλητής της πολιτικής εκδήλωσης ήταν ο γραμματέας της Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΚΚΕ Δημήτρης Παπατολίδης.

1.000 άνθρωποι κατέχουν το 52% του πλούτου

Μιλώντας στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις ο κ. Παπατολίδης υπογράμμισε: «Σήμερα συζητάμε τις θέσεις του ΚΚΕ για το Συνέδριο που δεν είναι ανεξάρτητες από τις εξελίξεις που βιώνουμε. Προβλήματα που έχουν τη ρίζα τους ακριβώς σε αυτό το σύστημα που αναπαράγει την βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση, σε ένα σύστημα που η πλειοψηφία του κόσμου δουλεύει για ένα κομμάτι ψωμί. Όταν φτάνουν 1.000 άνθρωποι να κατέχουν το 52% του πλούτου πρέπει να αναρωτηθούμε τι σόι σύστημα είναι αυτό που γεννά την βαρβαρότητα.

»Θέλουμε να δείξουμε ότι ακολουθώντας τον δρόμο εντός ΕΕ με κυρίαρχο το κεφάλαιο, τους καπιταλιστές και τους τραπεζίτες, αυτός ο δρόμος οδηγεί μόνο σε φτώχεια και από αξιολόγηση σε αξιολόγηση θα έχουμε καινούργια μέτρα και νέα μνημόνια. Η διέξοδος για τον λαό δεν πρόκειται να έρθει και το παράλογο είναι ότι υπάρχουν δυνατότητες στον πλούτο που παράγεται από την εργατική τάξη».

Είτε με 1 ευρώ είτε με 10 δραχμές είσαι φτωχός…

Το ΚΚΕ μπορεί εδώ και χρόνια να επιμένει στο σύνθημα «έξω από την ΕΕ», ωστόσο πριν χρόνια αυτό συνοδευόταν με το «έξω από το ευρώ» το οποίο σήμερα έχει αποσυρθεί από την συνθηματολογία του κόμματος. Γιατί συνέβη αυτό και τι άποψη έχει τελικά το ΚΚΕ για το ενδεχόμενο επιστροφής της χώρας σε ένα εθνικό νόμισμα;

«Το δίλημμα είναι αν ο πλούτος πάει στους εργαζόμενους και όχι σε τι νόμισμα θα μετράμε τη φτώχεια μας» απαντά ο κ. Παπατολίδης εξηγώντας πως «το ΚΚΕ έχει ξεκάθαρη στάση: έξω από την ΕΕ και έξω από τον καπιταλισμό, διότι αν έχεις φτιάξει τη δικιά σου οικονομία, προφανώς δεν συνδέεσαι με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μία κοινωνία σοσιαλιστική, άρα έχεις το δικό σου νόμισμα. Είναι άλλο αυτό και άλλο αυτό που λέει η Λεπέν, έξω από την ΕΕ και μία νέα ιμπεριαλιστική συμμαχία, γιατί όσοι λένε σήμερα έξω από την ΕΕ δεν ξεκινάνε από την ίδια αφετηρία. Μην μπερδεύουμε τις φωνές. Υπάρχουν ακραίοι εθνικιστικοί κύκλοι, υπάρχουν και κύκλοι που υποτίθεται ότι τοποθετούνται Αριστερά αλλά επιδιώκουν νέες συμμαχίες με άλλα καπιταλιστικά κράτη και συνέχιση των μονοπωλίων. Ενάντια στην διεθνοποίηση του καπιταλισμού ήταν και ο Τραμπ που την χαιρέτησε ο Λαφαζάνης! Τι ήταν προοδευτική; Ήταν από τη σκοπιά των επαναστατικών δυνάμεων και των εργαζομένων; Όχι βέβαια… Ήταν αντιδραστική εξέλιξη. Είτε με ένα ευρώ στην τσέπη είτε με 10 δραχμές φτωχός είσαι».