Τουρκικά ΜΜΕ ζητούν… αποστρατικοποίηση της Θάσου! (βίντεο)

Δημοσιεύματα ιστοσελίδων της γειτονικής χώρας «απαγορεύουν» σε υπουργούς και αρχηγούς Επιτελείων του Ελληνικού Στρατού να επισκέπτονται τη Θάσο και να παρακολουθούν ασκήσεις Εθνοφυλακής και καλούν το τουρκικό κράτος να απαντήσει στην... προκλητικότητα της Ελλάδας

Λίγες μέρες μετά την άσκηση της Εθνοφυλακής σε Σαμοθράκη και Θάσο, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, τουρκικά ΜΜΕ «απαγορεύουν» σε υπουργούς και αρχηγούς Επιτελείων του Ελληνικού Στρατού να επισκέπτονται τη Θάσο και να παρακολουθούν ασκήσεις Εθνοφυλακής! Μάλιστα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα pronews.gr, το παρουσιάζουν ως παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης και επαναφέρουν τη συζήτηση περί «παράνομης κατοχής από την Ελλάδα 18 νησιών του Αιγαίου».

Συγκεκριμένα, η τουρκική ιστοσελίδα yenicaggazetesi.com.tr αναφέρει: «Νέα ελληνική πρόκληση στο Αιγαίο. Η Ελλάδα προβαίνει σε κινήσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πολεμική σύγκρουση στο Αιγαίο και συνεχίζει να κατέχει 18 μεγάλα νησιά τα οποία ανήκουν στην Τουρκία, ενώ κατέχει και 152 βραχονησίδες και υφάλους που είναι τουρκικά. Τα Ίμια είναι μέσα σε αυτά. Βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη να έχει τα νησιά του Αιγαίο “αποστρατικοποιημένα” και να μην “προβαίνει σε προκλητικές ενέργειες”. Ωστόσο η Ελλάδα παραβιάζει την συμφωνία αυτή και απειλεί την ασφάλεια της Τουρκίας».

Επίσης, αναφέρει ότι «ο Έλληνας υπουργός παραβίασε τις διεθνείς συνθήκες και μάλιστα μοιράστηκε φωτογραφίες από το περιστατικό (σ.σ.: Την άσκηση της Εθνοφυλακής). Ξεχνά ότι η διαιτησία για τα νησιά είναι ο τρόπος επίλυσης του ζητήματος. Η κίνηση αυτή είναι ευθεία πρόκληση για την Τουρκία.

»Η πρόσφατη κίνηση του Έλληνα υπουργού Άμυνας, ο οποίος μοιράστηκε φωτογραφίες της επίσκεψής του στα social media, να επισκεφτεί τη Θάσο στα πλαίσια στρατιωτικής άσκησης, θέτει ζητήματα. Φαίνεται ξεκάθαρα και στις φωτογραφίες πως οι στρατιώτες προβαίνουν σε πολεμικά γυμνάσια δοκιμάζοντας οπλικά συστήματα», αναφέρει το κείμενο.

Παράλληλα, ο συντάκτης του κειμένου ζητάει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναλάβει άμεση δράση και να «απαντήσει στην προκλητικότητα της Ελλάδας», ενώ προσθέτει ότι η Θάσος πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένη και στην περιοχή της να μην διεξάγονται στρατιωτικές δραστηριότητες.

Ολόκληρο το τουρκικό δημοσίευμα μπορείτε να το δείτε εδώ.

Η προ μηνός αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών

To ίδιο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει πριν από ενάμισι μήνα στην αμφισβήτηση, από πλευράς Τουρκίας, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά που προαναφέρονται λέγοντας ότι «μαθήματα τήρησης της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι δυνατόν να μας δίνει ο κατ’ εξοχήν και σταθερός παραβάτης του διεθνούς δικαίου. Δεν το δικαιούται ο παραβάτης, ο οποίος μόνο σε μια μέρα πραγματοποιεί 138 παραβάσεις και 10 υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικών νησιών, ενώ συγχρόνως διατυπώνει απειλές εις βάρος της εδαφικής κυριαρχίας μας και της ακώλυτης άσκησής της.

»Η Ελλάδα, ουδέποτε και έναντι οποιουδήποτε θα απεμπολήσει το δικαίωμα λήψης των ενδεδειγμένων μέτρων για την νόμιμη άμυνά της και την προάσπιση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της στη βάση όσων προβλέπει ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

»Εξάλλου, η Τουρκία ως μη συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων μεταξύ της Ιταλίας και των Συμμάχων του 1947, βάσει της οποίας τα Δωδεκάνησα παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία, δεν αντλεί κανένα δικαίωμα από τη Συνθήκη, η οποία αποτελεί για την Τουρκία “res inter alios acta”».