Ο Τόπος της Ζωής μας: Η Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει καμία οργανωμένη διαπραγμάτευση με τα υπουργεία

Για ανεπάρκεια της διοίκησης Τσανάκα που καλύπτεται πίσω από συνεντεύξεις Τύπου κάνει λόγο η δημοτική παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου με αφορμή την αποτίμηση της επίσκεψης Κουρουμπλή στην Καβάλα

Με μία σκληρή ανακοίνωση, η δημοτική παράταξη Καβάλας Ο Τόπος της Ζωής μας καταφέρεται εναντίον της διοίκησης Τσανάκα, με αφορμή την αποτίμηση της παρουσίας του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή στην Καβάλα και την ανακοίνωση της παραχώρησης στον δήμο έκταση της παραθαλάσσιας ζώνης της πόλης.

Η παράταξη του Μάκη Παπαδόπουλου κάνει λόγο για παντελή απουσία διαπραγμάτευσης με τα υπουργεία αναφορικά με τις διεκδικήσεις του δήμου Καβάλας, ψέγει τη Δημοτική Αρχή για την έλλειψη ενημέρωσης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με το τι θα ανακοίνωνε ο κ. Κουρουμπλής, ενώ υπενθυμίζει στην πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Αναστασία Ιωσηφίδου ότι οι «υστερικές συμπεριφορές απέναντι σε θεσμικούς παράγοντες δεν οδηγούν πουθενά», με αφορμή την προ μηνών «διένεξη» του ΟΛΚ με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τόπου της Ζωής μας

Κάποια πράγματα ξεχάστηκαν μέσα στην «παραζάλη» των «αμέτρητων» ωρών εργασίας…

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Ναυτιλίας για την παραχώρηση στον Δήμο μας της ιδιοκτησίας τμημάτων της παραθαλάσσιας ζώνης της πόλης της Καβάλας μοιάζουν περισσότερο να είναι μία νέα αρχή παρά ένα τέλος στις διεκδικήσεις του Δήμου πάνω στη χερσαία ζώνη του κεντρικού λιμένα της Καβάλας (εφόσον βέβαια οι ανακοινώσεις γίνουν πράξη με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα). Από αυτή την άποψη, ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΝ ΘΕΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ.

Για την ιστορία, να θυμίσουμε ότι αυτές οι συζητήσεις είχαν μία παλαιότερη αφετηρία: μία ευρεία σύσκεψη που έγινε στις 18 Φεβρουαρίου 2016 στην Αθήνα. Στη σύσκεψη αυτή, τα Υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας αλλά και οι Δήμοι που έχουν λιμάνια στα όριά τους είχαν συμφωνήσει να προχωρήσει η παραχώρηση τμημάτων των χερσαίων ζωνών λιμένων σε Δήμους. Σε αυτή συμμετείχε και η Δήμαρχος Καβάλας, γεγονός που δείχνει (αν μη τι άλλο) ότι γνώριζε και συμμετείχε στην πρωτοβουλία αυτή.

Υπάρχουν ορισμένα σοβαρά ερωτηματικά που αφορούν το τι έκανε ή δεν έκανε η Δημοτική Αρχή τα τελευταία 2,5 χρόνια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ στην προχθεσινή κοινή συνέντευξη τύπου Υπουργού και Δημάρχου η παραμικρή αναφορά στην ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΩΝ ΛΙΜΕΝΙΣΚΩΝ των Σφαγείων, της Καλαμίτσας και της Ν. Καρβάλης στον Δήμο; Δεν θεωρεί η Δήμαρχος Καβάλας στόχο διεκδίκησης την παραχώρηση των συγκεκριμένων λιμανιών; Τα οποία μάλιστα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και να φέρουν ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΕΣΟΔΑ προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.
  1. Από τη στιγμή που οι επίσημες διαδικασίες παραχώρησης για όσα ανακοινώθηκαν δεν έχουν καν ξεκινήσει (και θα χρειαστεί χρόνος ακόμη για να ολοκληρωθούν) και αφού η Δημοτική Αρχή δεν έχει παρουσιάσει κανένα συγκεκριμένο σχέδιο αξιοποίησης των υποδομών αυτών μέχρι τώρα, ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΓΩΝΙΖΟΤΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΕ (ΔΟΥΛΕΥΟΝΤΑΣ ΜΑΛΙΣΤΑ «ΑΜΕΤΡΗΤΕΣ» ΩΡΕΣ…) ΕΠΙ ΔΥΟΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ; ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ ΘΑ… ΓΙΝΟΥΝ; Δεν θα έπρεπε να υπάρχουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις από τη Δήμαρχο για το πότε και πώς θα αξιοποιηθούν τα συγκεκριμένα ακίνητα;
  1. ΓΙΑΤΙ η Δήμαρχος Καβάλας ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΗΤΑΝ ΣΥΓΚΡΑΤΗΜΕΝΗ για όσα θα ανακοίνωνε ο Υπουργός Ναυτιλίας; Δεν γνώριζε τι θα ανακοίνωνε ο κύριος Κουρουμπλής μετά από 2,5 χρόνια… «αγώνων» και «προσπαθειών»;
  1. ΓΙΑΤΙ Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΣΗΜΗ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ πριν από την επίσκεψη του Υπουργού, ώστε να μας παρουσιάσει όσα είχε συμφωνήσει με το Υπουργείο και θα ανακοινώνονταν με την επίσκεψη του Υπουργού; Μήπως η Δήμαρχος πιστεύει ότι οι διεκδικήσεις αυτές είναι δική της μόνο «προσωπική υπόθεση»; Δεν αφορούν το Δημοτικό Συμβούλιο και όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν σε αυτό;

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΦΙΛΟΦΡΟΝΗΣΕΙΣ) ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΕΠΙ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΚΑΝΕ ΚΑΜΙΑ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ.

ΕΔΩ ΚΑΙ 2,5 ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ και μπροστά σε αποφάσεις άλλων για όλες τις μεγάλες διεκδικήσεις μας (στρατόπεδο Ασημακόπουλου, Κάτω Νοσοκομείο, παλιό Πρωτοδικείο, Ακτή Καλαμίτσας κ.ά.).

Το κακό βέβαια είναι ότι Η ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΟΤΙ ΘΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΗΝ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΟΣΤΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ «ΟΠΕΡΕΤΕΣ» ΤΩΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΩΝ ΤΥΠΟΥ.

Θα περιμένουμε να δούμε ποιο είναι το σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για το πώς θα πετύχει να ολοκληρωθούν οι παραχωρήσεις αυτές μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

ΥΣ: Είχαμε επισημάνει παλαιότερα στη Δημοτική Αρχή ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Δήμου Καβάλας και Οργανισμού Λιμένα είναι αναγκαίες για να πάει ο Δήμος μας μπροστά. Ελπίζουμε η Δήμαρχος Καβάλας και η πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ να κατάλαβαν αυτές τις ημέρες γιατί οι επιθετικές, έξαλλες και υστερικές συμπεριφορές απέναντι σε θεσμικούς παράγοντες δεν μας βγάζουν πουθενά.