Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε την Τρίτη 28 Μαρτίου 2017 ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη συζήτηση της πρότασης που κατέθεσαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ για σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής που θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση «περί Ποινικής ευθύνης των Υπουργών», με αντικείμενο τις ποινικές δικογραφίες που αφορούν στον πρώην Υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιάννο Παπαντωνίου και την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της απιστίας στρεφόμενης κατά του Δημοσίου κατά την άσκηση των καθηκόντων του, στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση θα υπερψηφίσει την πρόταση Τσίπρα-Καμμένου, παρά το γεγονός ότι θεωρεί ότι τίποτε το ουσιαστικό δεν πρόκειται να προκύψει από τη διαδικασία.
Δείτε σε βίντεο την ομιλία Παναγιωτόπουλου (παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο, απομαγνητοφωνημένο):
Διαβάστε την ομιλία Παναγιωτόπουλου
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την ώρα που η οικονομία βρίσκεται ουσιαστικά υπό πλήρη κατάρρευση, σε ελεύθερη πτώση, την ώρα που η ανάπτυξη όχι μόνο δεν έρχεται αλλά μάλλον απομακρύνεται, την ώρα που η διαχείριση των πραγμάτων από την Κυβέρνηση οδηγεί νομοτελειακά ή στα χειρότερα ή στα πολύ χειρότερα, αυτήν την ώρα η Κυβέρνηση κλιμακώνει τον αγώνα κατά της διαφθοράς με τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής -προανακριτικής επιτροπής, στην ουσία- για τον Γιάννο Παπαντωνίου και την υπόθεση των συμβάσεων των οπλικών συστημάτων που υπεγράφησαν κατά τη θητεία του.
Την ώρα, λοιπόν, που η Κυβέρνηση κλιμακώνει τον αγώνα κατά της διαφθοράς, η Εισαγγελέας Διαφθοράς παραιτείται. Γιατί παραιτείται; Γιατί δεν αντέχει τόσο πολύ αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς; Όχι. Έχει δείξει από τη θητεία της ότι έχει παράξει έργο. Έχει κινήσει ποινικές διώξεις. Έχει ερευνήσει δεκάδες εκατοντάδες φακέλους.
Έχει οδηγήσει στη φυλακή κρατικούς λειτουργούς και υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος μεταξύ άλλων χάρη στα πορίσματα Ράικου. Παραιτείται, με αφορμή δημοσίευμα που στηρίζεται σε αναφορά άλλης δικαστικής λειτουργού, η οποία της καταλογίζει ολιγωρία και απόκρυψη στοιχείων στην υπόθεση που αυτή την ώρα εμείς εξετάζουμε, εξαιτίας ακριβώς αυτών των ενεργειών ως προς τη διερεύνηση της σχετικής δικογραφίας που έχει κάνει μέχρι τώρα η κυρία Ράικου. Περίεργο, πολύ περίεργο μου φαίνεται, γιατί αυτή η διερεύνηση αυτής της υπόθεσης εξοπλιστικών που υπέγραψε ο Γιάννος Παπαντωνίου, στηρίζεται στα πορίσματα ακριβώς της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου.
Παραιτείται, όμως, κάνοντας παράλληλα και πολύ σοβαρές καταγγελίες περί στοχοποίησής της, προκειμένου να μην προχωρήσει η διερεύνηση άλλης μεγάλης υπόθεσης διαφθοράς που σχετίζεται με το φάρμακο. Την αποκαλεί «κορωνίδα της διαφθοράς» στην αναφορά της.
Επί της ουσίας, το στοχευμένο δημοσίευμα του φιλοκυβερνητικού εντύπου -δεν υπάρχει αμφιβολία περί αυτού, άλλο περίεργο- επιτυγχάνει αποτέλεσμα, διότι η παραίτηση της Εισαγγελέως συνεπάγεται είτε τη διακοπή ή, στην καλύτερη περίπτωση, την μεγάλη καθυστέρηση στην έρευνα αυτής της υπόθεσης και, μάλιστα, σε ένα ιδιαίτερα κομβικό σημείο της, παραμονή δημοσίευσης των πορισμάτων σύμφωνα με τα οποία μεταξύ άλλων γίνεται λόγος και για έναν τραπεζικό λογαριασμό μέσα από τον οποίο χρηματίζονταν διάφοροι. Αυτό τώρα διακόπτεται.
Πραγματικά περίεργες εξελίξεις στον αγώνα της Κυβέρνησης για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το κλίμα στους κόλπους της δικαιοσύνης συνεπεία αυτών των εξελίξεων είναι βαρύ. Θα έλεγα ότι επικρατεί αναταραχή. Υπάρχουν αρκετά προηγούμενα στοχοποίησης εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών στα πλαίσια εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων από την Κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.
Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων φωνάζει. Και φωνάζει δυνατά. Κάνει λόγο για δημόσια στοχοποίηση δικαστικών λειτουργών. Κάνει λόγο για δημόσια στοχοποίηση που αποσκοπεί στην «αναχαίτιση» -αυτούσια παραθέτω τη λέξη- του έργου τους, κάνει λόγο για άσκηση αθέμιτων πιέσεων σε δικαστές μέσω της «στρατευμένης» -πάλι παραθέτω τη λέξη- σε πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα δημοσιογραφίας. Και μιλάω βέβαια και για θεσμικό έλλειμμα στο δείκτη προστασίας των λειτουργών της δικαιοσύνης που εργάζονται για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ως προς αυτό το θεσμικό έλλειμμα έχουμε στο παρελθόν καταθέσει ερωτήσεις στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ζητώντας να πληροφορηθούμε γιατί αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει νομοθετήσει ακόμη κάτι σχετικά με τη στεγανοποίηση του δικαστικού σώματος από παρεμβάσεις στη διεξαγωγή ερευνών, που είναι σχετικές με αντικείμενα που έχουν να κάνουν με το οικονομικό έγκλημα και τη διαφθορά.
Ο αρμόδιος Υπουργός μάς είχε απαντήσει στις 8 Ιουλίου 2016 ότι το σχετικό σχέδιο νόμου βρίσκεται σε στάδιο επεξεργασίας σε εσωτερικό επίπεδο. Έκτοτε δεν υπάρχει τίποτα απολύτως. Τόση προσήλωση, παρακαλώ, στον αγώνα για την καταπολέμηση της διαφθοράς! Γιατί η θεσμική θωράκιση, κύριοι της Κυβέρνησης, ενδιαφέρει μάλλον αρκετά λιγότερο από την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος για λόγους παραγωγής εντυπώσεων.
Όταν, λοιπόν, κανείς δεν ξέρει τι να κάνει μπροστά στα άλλα, τα μεγάλα ζόρια ή δεν έχει κάνει αυτό που έπρεπε να έχει κάνει για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τι κάνει; Κάνει εξεταστικές και προανακριτικές για το παλιό πολιτικό σύστημα που οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία. Πάλι παραθέτω ένα απόσπασμα από την πρόταση την κυβερνητική. Τα εξοπλιστικά συστήματα είναι αναμφίβολα πρόσφορο θέμα προς διερεύνηση.
Και παρεμπιπτόντως, επειδή έχω ακούσει πολλές φορές αυτή την ανοησία για τα υποβρύχια που γέρνουν, το πρωτότυπο υποβρύχιο, αυτό που κατασκευάστηκε για πρώτη φορά, το πρώτο από όλα, κατά τις δοκιμαστικές στο Κίελο της Βόρειας Γερμανίας, σε συγκεκριμένες συνθήκες πλεύσης, δηλαδή με κάποια συγκεκριμένη ταχύτητα και με κάποια συγκεκριμένα μποφόρ στη θάλασσα, όντως παρουσίασε κατά την πρώτη-πρώτη πλεύση μια κλίση. Αυτή στη συνέχεια διορθώθηκε. Σήμερα δεν υπάρχει υποβρύχιο που γέρνει. Και ακολούθησαν κι άλλα μετά το πρωτότυπο. Όμως, στην ιστορία και στην ισοπεδωτική προσέγγιση των πραγμάτων αυτών, πέρασαν ως υποβρύχια που γέρνουν. Είναι ένα από τα συνήθη βολικά ψέματα.
Είναι πρόσφορο, λοιπόν, θέμα προς διερεύνηση τα εξοπλιστικά, αν και κατά την ταπεινή μου γνώμη, ξέρετε, αλλού γεννάν οι κότες μεγαλύτερα αυγά, τα εξοπλιστικά όμως προσφέρονται. Η εμπειρία από προηγούμενες εξεταστικές και προανακριτικές επιτροπές δεν δημιουργεί αισιοδοξία ως προς την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης.
Στους επόμενους μήνες θα παρελάσει από το βήμα του εξεταζόμενου μάρτυρα της επιτροπής κυριολεκτικά το μισό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, στελέχη, αξιωματικοί, μέλη επιτροπών παραλαβής, στελέχη της Γενικής Γραμματείας Εξοπλισμών κ.λπ..
Στοιχηματίζω εδώ ενώπιόν σας, ότι κανένας απ’ αυτούς που θα εξεταστούν δεν θα πει ευθαρσώς ότι ο άλφα, ο βήτα, ο γάμα χρηματίστηκε. Και, βέβαια, είναι δύσκολο εάν δεν ειπωθεί αυτό, να συμπεριλάβουμε εμείς σε κάποιο πόρισμά μας ότι πέραν πάσης αμφιβολίας αποδείχθηκε από την αποδεικτική διαδικασία ότι υπήρξε χρηματισμός. Και την επόμενη μέρα θα πέσουν όλοι πάνω μας να πουν ότι για μια ακόμη φορά η υπόθεση έχει «κουκουλωθεί» Αυτό δείχνει η εμπειρία.
Όμως, για ένα μεγάλο διάστημα, όπως ξέρετε, θα παράγεται ειδησεογραφία, θα διαρρέουν διάφορες ατάκες, θα γίνεται κουβέντα. Ας είναι.
Εμείς θα υπερψηφίσουμε την πρόταση για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, γιατί θέλουμε να διερευνηθεί η υπόθεση, παρά τα πολλά προβληματικά σημεία ως προς τη διατύπωση της πολύ πρόχειρης πραγματικά πρότασης, όπου δεν περιγράφεται ακριβώς η ζημιά στο δημόσιο, δεν τεκμηριώνεται η βλάβη στο δημόσιο που συνιστά το αδίκημα της απιστίας, δεν φαίνεται κάποιος λογαριασμός που να συνδέει τη ροή χρήματος με το υπό εξέταση φυσικό πρόσωπο, δεν καθίσταται εμφανής η σύνδεση με πολιτικά πρόσωπα, παρά μόνο στο γεγονός ότι στο σώμα των συμβάσεων, της κάθε σύμβασης, στο βάθος της τελευταίας σελίδας υπάρχει όντως η υπογραφή ενός Υπουργού. Λογικό είναι.
Όμως, ξέρετε, όταν και στην Υπουργική Απόφαση για την επιβολή κεφαλαιακών περιορισμών υπήρχε στο σώμα της απόφασης φαρδιά-πλατιά η υπογραφή Βαρουφάκη, δεν συναινέσατε τότε να προχωρήσουμε σε εξεταστική -όχι σε προανακριτική επιτροπή- για τη διερεύνηση αυτού του πολύ περίεργου ζητήματος με σαφή αναφορά στη δημόσια σφαίρα. Τότε δεν μετρούσε η υπογραφή του Βαρουφάκη.
Παρά, λοιπόν, αυτά τα προβλήματα, είμαστε σύμφωνοι στη σύσταση της Επιτροπής αυτής. Πάμε λοιπόν, στην Επιτροπή να γίνει και ο σχετικός ντόρος.
Ό,τι και να γίνει, όμως, θα πρέπει να ξέρετε, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι ο χρόνος σας τελειώνει».