«Εγκλήματα» στον τομέα των προμηθειών στην Παιδεία καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Ικανοποιημένος ο υφυπουργός Παιδείας από το επίπεδο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Καβάλα-Μετέφερε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τους τρεις άξονες για την αναβάθμιση των ΕΠΑΛ και έδωσε υπόσχεση για άμεση ίδρυση παραρτήματος του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης στη Θάσο

Ολοκληρώθηκε την Τρίτη 4 Απριλίου η διήμερη περιοδεία του υφυπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Δημήτρη Μπαξεβανάκη στην Καβάλα, όπου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί σχεδόν όλες τις δομές Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του Νομού, ενώ το μεσημέρι της δεύτερης μέρας της περιοδείας του παραχώρησε συνέντευξη Τύπου από την αίθουσα «Νικόλαος Μάρτης» της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Καβάλας Απόστολου Βαγενά και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ Παναγιώτη Κεραμάρη.

Τόσο ο κ. Βαγενάς όσο και ο κ. Κεραμάρης ευχαρίστησαν τον κ. Μπαξεβανάκη και τον διευθυντή του γραφείου του υπουργείου Παιδείας Θέμη Κοτσιφάκη για την παρουσία τους στην Καβάλα, μετά από  πρόσκληση της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΑΜ-Θ, ενώ σχολίασαν ότι εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα από την απευθείας επαφή του υφυπουργού με την εκπαιδευτική κοινότητα.

Ο υφυπουργός είχε την ευκαιρία να ακούσει τα αιτήματα και τις προτάσεις των εκπαιδευτικών των ΕΠΑΛ, των μαθητών και των γονέων, αλλά και να τους μεταφέρει τους στόχους του υπουργείου στο πεδίο της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, «γιατί η πολιτική κρίνεται στην πράξη και ξεκάθαρος στόχος μας είναι η αναβάθμιση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, ένας στόχος που βασίζεται σε τρεις άξονες: Στην υλοποίηση της νέα δομής των Επαγγελματικών Λυκείων που αποφεύγει την πρόωρη ειδίκευση-κατάρτιση και παρέχει στέρεες γνώσεις στους μαθητές, στη διεύρυνση της πρόσβασης των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με την εισαγωγή των αποφοίτων των ΕΠΑΛ και στα Πανεπιστήμια, εκτός από τα ΤΕΙ που ίσχυε μέχρι σήμερα και στην υλοποίηση του Μεταλυκειακού Έτους της Τάξης Μαθητείας, εξασφαλίζοντας μια ομαλή πρόσβαση των αποφοίτων στην αγορά εργασίας», όπως ανέφερε ο κ. Μπαξεβανάκης.

Μάλιστα, σχολίασε ότι από το σύνολο των επισκέψεών του στα ΕΠΑΛ του Νομού Καβάλας, έγινε αντιληπτό ότι «η προσπάθεια που κάνουμε γίνεται αποδεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από την πλειοψηφία τόσο των εκπαιδευτικών όσο και των μαθητών».

Παράλληλα, πληροφόρησε ότι «τρέχουν» ήδη δύο προγράμματα που αφορούν την ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, με το ένα να αφορά την ενίσχυση της ψηφιακής δομής και το δεύτερο τον εξοπλισμό των εργαστηρίων των ΕΠΑΛ.

Ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να εξάρει το έργο των εκπαιδευτικών συνολικά, λέγοντας ότι «έχουμε από τους καλύτερους εκπαιδευτικούς στην Ευρώπη, μορφωτικά και παιδαγωγικά, ενώ ο εξοπλισμός των σχολείων μας, χωρίς να είναι σε τέλειο επίπεδο, είναι ικανοποιητικός, όμως δεν είμαστε ευχαριστημένοι, κυρίως από το γεγονός ότι στα μάτια της ελληνικής κοινωνίας η Επαγγελματική Εκπαίδευση φαντάζει ως μια επιλογή δεύτερης κατηγορίας κι αυτές τις αντιλήψεις θέλουμε να αλλάξουμε».

Έγιναν «εγκλήματα» στον τομέα των προμηθειών

Ο υφυπουργός Παιδείας καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στους προκατόχους του κατασπατάληση και «εγκλήματα» στον τομέα των προμηθειών στην Παιδεία, «καθώς πετάχτηκαν πολλά εκατομμύρια ευρώ σε εξοπλισμό ο οποίος δεν χρησιμοποιήθηκε και λιμνάζει στα ντουλάπια, τη στιγμή που εμείς προσπαθούμε να σεβαστούμε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς και το τελευταίο ευρώ, το οποίο είναι δυσεύρετο και πολύτιμο», όπως είπε ο κ. Μπαξεβανάκης.

Θα δοθεί άμεσα λύση στο θέμα του ΕΠΑΛ στη Θάσο

Όσον αφορά το θέμα της ίδρυσης παραρτήματος του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης στη Θάσο, ώστε να τελειώσει η ταλαιπωρία 40 και πλέον μαθητών του νησιού-τη στιγμή, μάλιστα, που ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ εξασφάλισε ήδη την παραχώρηση δημοτικού χώρου γι’ αυτόν το σκοπό-ο υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θα δοθεί άμεσα λύση, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα, «μια λύση που δικαιούνται οι κάτοικοι του νησιού», όπως τόνισε ο κ. Μπαξεβανάκης.

Να σημειωθεί ότι η περιοδεία του υφυπουργού Παιδείας ολοκληρώνεται το απόγευμα της Τρίτης 4 Απριλίου με τη συνάντηση με τα ΔΣ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της ΕΛΜΕ Νομού Καβάλας στα γραφεία του 6ου ΓΕΛ Καβάλας.