Πράξεις και όχι λόγια για την αξιοποίηση των Φιλίππων απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή ο Μάκης Παπαδόπουλος

Έλλειμμα διαχείρισης της νέας πολιτιστικής ταυτότητας που μας έδωσε η UNESCO επισημαίνει Ο Τόπος της Ζωής μας

Μια μέρα μετά την ολοκλήρωση των πανηγυρικών εκδηλώσεων για την ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO (διαβάστε σχετικά ρεπορτάζ εδώ κι εδώ), ο επικεφαλής της ανεξάρτητης δημοτικής Παράταξης Ο Τόπος της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος καταγγέλλει τη Δημοτική Αρχή ότι εννέα μήνες τώρα δεν έχει κάνει τίποτε προς την κατεύθυνση της «κεφαλαιοποίησης» αυτής της εξέλιξης.

Ο κ. Παπαδόπουλος συνιστά στη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα και τη Διοίκησή της «να διαβάσουν προσεκτικά τους ειδικούς όρους που έχει καταρτίσει η ίδια η UNESCO για το πώς οι αρχές και οι φορείς ενός τόπου μπορούν να οργανωθούν και να αξιοποιήσουν αποτελεσματικά» ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, κάτι που απαιτεί, όπως σημειώνει, «εξειδίκευση, προσωπικό και χρόνο». Τέλος, ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας υπογραμμίζει την ανάγκη της διευθέτησης του ζητήματος της όδευσης του Αγωγού TAP.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Παπαδόπουλου.

Φίλιπποι-Μνημείο ΟΥΝΕΣΚΟ: οι Φίλιπποι και η Καβάλα μπορούν, η Δημοτική Αρχή τι κάνει;

«Οι διήμερες εκδηλώσεις για την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ τελείωσαν. Οι αρχαίοι Φίλιπποι απέκτησαν μία καινούρια παγκόσμια ταυτότητα, που μπορεί να προβάλλει τον τόπο μας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ωστόσο, ΕΧΟΥΝ ΠΕΡΑΣΕΙ 9 ΜΗΝΕΣ από τότε που εγκρίθηκε η ένταξη των Φιλίππων στα μνημεία της ΟΥΝΕΣΚΟ και Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΤΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΕΔΙΟ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ της νέας παγκόσμιας ταυτότητας του τόπου μας προς όφελος της τοπικής οικονομίας και κυρίως του τουρισμού. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ να διασυνδέσει τους Φιλίππους ως Μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ με την τοπική οικονομία, τους τοπικούς φορείς και τις τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και με τα παγκόσμια τουριστικά δίκτυα. Είναι δουλειά του Δήμου και μάλιστα δουλειά πολυεπίπεδη, που απαιτεί εξειδίκευση, προσωπικό και χρόνο. ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΕΙΔΙΚΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΡΤΙΣΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΟΥΝΕΣΚΟ για το πώς οι αρχές και οι φορείς ενός τόπου όπου υπάρχει Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς μπορούν να οργανωθούν και να το αξιοποιήσουν αποτελεσματικά.

Σε κάθε περίπτωση, η επίσημη ανακήρυξη των Φιλίππων σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς κάνει ΠΙΟ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΟ ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΑΛΛΑΓΗ ΟΔΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ ΤΑΡ από τα Τενάγη των Φιλίππων (έναν τυρφώνα μοναδικό στον κόσμο για την έκταση και το βάθος του) και μας δίνει ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ από την κυβέρνηση και τους αρμόδιους δημόσιους οργανισμούς ΜΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ στο ζήτημα αυτό.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΜΠΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΑ ΣΟΒΑΡΑ ΑΥΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ.

ΜΕ ΠΡΑΞΕΙΣ, ΟΧΙ ΜΕ ΛΟΓΙΑ».