Ομιλία του Κώστα Μορφίδη στην ολομέλεια της Βουλής στις 12 Απριλίου 2017 για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συζητάμε σήμερα την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με σκοπό τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας.

Ερώτημα πρώτο: Υπάρχουν λόγοι που καθιστούν αναγκαία τη σύστασή της και ποιοι;

Ερώτημα δεύτερο: Ποια περίοδος θα διερευνηθεί;

Ερώτημα τρίτο: Με ποιους στόχους;

Για το πρώτο ερώτημα, ας ρίξουμε μια ματιά στις καταγγελίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας με έντονη την οσμή του σκανδάλου, όπως για το ΚΕΕΛΠΝΟ, τη NOVARTIS, το ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ και άλλες είκοσι με τριάντα τουλάχιστον περιπτώσεις. Την ίδια στιγμή πορίσματα ελέγχου και αναφορές από αρμόδια κρατικά όργανα καταδεικνύουν σπατάλη, κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος, αδιαφάνεια, ασυδοσία, αλλά και διαπλοκή.

Κοινός τόπος των παραπάνω είναι ότι η Υγεία γενικά, τα δημόσια νοσοκομεία και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία λεηλατήθηκαν ασύστολα.

Η λέξη «λεηλασία» δεν είναι λέξη εντυπωσιασμού. Είναι απλά η πραγματικότητα.

Ας δούμε τη διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ. Ένας καθ’ όλα αξιόλογος φορέας με μεγάλη προσφορά και επιστημονικό έργο μετατράπηκε σε παραμάγαζο. Ελέγχθηκε για πρώτη φορά το 2016 από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου του Υπουργείου Οικονομικών. Στελέχη και υπάλληλοι του φορέα παραπέμπονται με βαρύτατες κατηγορίες στο Ποινικό Δικαστήριο.

Όμως, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς διορίστηκε αυτό το προσωπικό, τι ποσά δανείστηκε ακόμα και με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου το ΚΕΕΛΠΝΟ, πώς διαχειρίστηκε το δημόσιο χρήμα, γιατί δαπάνησε τεράστια ποσά για διαφήμιση, για ποιες ανάγκες και κυρίως ποιοι έλαβαν τα ποσά αυτά.

Πώς είναι δυνατόν ένας δημόσιος φορέας να μην τηρεί λογιστικά βιβλία, να μην έχει οργανωμένο λογιστήριο, τα όποια στοιχεία είχε στο αρχείο του να μην είναι καν σε χρονολογική σειρά, σύμφωνα με το πόρισμα;

Και όσον αφορά τον διαγωνισμό για την αγορά του κτηρίου στην Αγράφων, δεν έχω δει φωτογραφία υψηλότερης ανάλυσης και ευκρίνειας.

Ας δούμε τα στοιχεία για τις δαπάνες που πλήρωσαν τα ασφαλιστικά ταμεία για το φάρμακο. Μέσα σε μια δεκαετία εκτινάσσονται από τα 900 εκατομμύρια στα 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Κανείς δεν αντιλήφθηκε; Κανείς δεν αναρωτήθηκε γιατί; Και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και το Υπουργείο, αμέλησαν τα εξής: Πρώτον, να επανδρώσουν με εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό για να κάνει τον έλεγχο. Δεύτερον, να διαμορφώσουν το σχετικό θεσμικό πλαίσιο. Τρίτον, να κατευθύνουν έστω το υπάρχον προσωπικό σε μια αυστηροποίηση των ελέγχων που αφορούν το φάρμακο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι δαπάνες των φαρμακείων και των εταιρειών προσθετικών ειδών δεν ελέγχονταν, γίνονταν κούτες προς αρχειοθέτηση. Επομένως, τα ασφαλιστικά ταμεία πλήρωναν τις εξωπραγματικές τιμές των φαρμάκων και οι φαρμακευτικές αποκόμιζαν τεράστια κέρδη. Και κάπως έτσι φαρμακευτικές εταιρείες, όπως είναι η NOVARTIS, είχαν στήσει με γιατρούς ένα παρακύκλωμα διαπλοκής και κέρδους και νέμονταν το δημόσιο χρήμα.

Όλα αυτά τα πληροφορηθήκαμε από έρευνα των αμερικανικών αρχών. Και πολλοί έπεσαν από τα σύννεφα. Κάποιοι βέβαια εξ υμών γνώριζαν και διευκόλυναν αυτήν τη διαπλοκή και έχουν τεράστιες ευθύνες. Και εννοείται ότι η έρευνα θα συνεχιστεί και θα ζητηθεί από τις αμερικανικές αρχές να δοθούν τα iban των λογαριασμών όσων εμπλέκονται.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα τα παραπάνω και βέβαια η κατάθεση προτάσεων για την ίδια Εξεταστική και από άλλα κόμματα, δηλώνουν την ανάγκη για τη σύστασή της.

Έρχομαι στο δεύτερο ερώτημα: Ποια περίοδος θα διερευνηθεί; Η διαφωνία μας είναι στη χρονική περίοδο που θα εξετάσουμε, δηλαδή αν θα εξετάσουμε τη διετία 2015-2016. Αγαπητοί συνάδελφοι, επιμένουν κάποιοι να τσουβαλιάζουν όλους και όλα, επιμένουν στην τακτική «όλοι ίδιοι είναι», επιμένουν ότι θα ανακαλύψουν για τη διετία 2015-2016 στοιχεία που θα μειώσουν την κατακραυγή και τα έργα για τις δικές τους ημέρες. Αλλά, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, κύριοι.

Οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν συρρίκνωσαν το κοινωνικό κράτος και τα δικαιώματα των πολιτών, στήριξαν την ιδιωτική και απαξίωσαν τη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Εμείς παλεύουμε να την ξαναστήσουμε στα πόδια της και αυτό το έχουμε αποδείξει με πολλούς τρόπους αυτά τα δυο χρόνια. Και αν ελπίζετε ότι θα βρείτε γκρίζες περιοχές στις προσπάθειές μας, ιδού η Ρόδος. Ας εξετάσουμε, όμως, πρώτα τα δικά σας καταφανώς μελανά στοιχεία για τις ημέρες της πολιτικής σας.

Και κλείνω με το τρίτο ερώτημα: Ποιοι είναι οι στόχοι της σύστασης της Εξεταστικής; Καταρχήν προφανείς: να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Το μεγάλο φαγοπότι στον χώρο της Υγείας έχει σημαντικό μερίδιο στην επιβολή των μνημονίων στη χώρα. Να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσους εμπλέκονται στην κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος και στην καταρράκωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Να απονεμηθεί επιτέλους δικαιοσύνη.

Ο απώτερος, όμως, στόχος της Εξεταστικής είναι διττός: Πρώτον, να κατανοήσουμε τις παθογένειες που μας έφεραν εδώ, την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, που επιτρέπουν την ασυδοσία και την αδιαφάνεια, τη λειτουργία μηχανισμών που επιτρέπουν τη διαπλοκή και τη συναλλαγή πολιτικών και υπηρεσιακών φορέων με ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα. Και δεύτερον, να θεραπεύσουμε αυτές τις παθογένειες, γιατί έχουμε καθήκον απέναντι στους πολίτες, που φτωχοποιήθηκαν τα χρόνια της κρίσης, που στερήθηκαν την πρόσβαση στη δημόσια Υγεία, να συγκρουστούμε και να πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ πολύ.