Ανταπάντηση Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Κώστα Μορφίδη σχετικά με την Eξεταστική Επιτροπή για την Υγεία

Για αυθαίρετη οριοθέτηση της περιόδου έρευνας, έτσι ώστε να ελέγχονται όλοι, εκτός από "τους δικούς μας" κάνει λόγο ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ και αντιγυρίζει στον κ. Μορφίδη τα περί θράσους

Άμεση ήταν η απάντηση του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ Νίκου Παναγιωτόπουλου στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη, σχετικά με τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την Υγεία.

Προ ημερών ο κ. Μορφίδης είχε αντιδράσει στα όσα είπε ο βουλευτής της ΝΔ σε τοπικό Μέσο Ενημέρωσης αναφορικά με τη σύσταση της εν λόγω Επιτροπής και το σκοπό που εξυπηρετεί, με τον κ. Παναγιωτόπουλο να κάνει λόγο για αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και τον κ. Μορφίδη να του καταλογίζει θράσος (διαβάστε την αντίδραση του κ. Μορφίδης εδώ).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημειώνει μεταξύ άλλων στην ανταπάντησή του ότι «η αυθαίρετη οριοθέτηση της περιόδου έρευνας, έτσι ώστε να ελέγχονται όλοι, εκτός από “τους δικούς μας”, δεν δείχνει ειλικρινή πρόθεση ως προς την πλήρη διερεύνηση της κακοδιαχείρισης στην Υγεία», προσθέτοντας ότι αν η Επιτροπή δεν εξετάσει και το διάστημα της πρώτης θητείας Κουρουμπλή στο Υπουργείο Υγείας και το διάστημα της κυβερνητικής του θητείας ΣΥΡΙΖΑ, «η έρευνα θα είναι περιορισμένη και ως εκ τούτου στοχευμένη».

Η απάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου στον Κώστα Μορφίδη

Πολύ θράσος μου αποδίδει ο αγαπητός συνάδελφος Κώστας Μορφίδης, επειδή τόλμησα να ισχυριστώ ότι η σύσταση των Εξεταστικών και Προανακριτικών Επιτροπών που μεθοδεύει η κυβέρνηση, δεν αποσκοπεί στη διερεύνηση της αλήθειας σε μια σειρά από υποθέσεις του δημοσίου βίου με έντονη οσμή σκανδάλων, αλλά γίνεται με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τα τεράστια προβλήματα και αδιέξοδα που αυτή η Κυβέρνηση έχει προκαλέσει στα δύο χρόνια που κυβερνά τον τόπο.

Προ ημερών, μου έθεσε 16 (!) ερωτήματα που έχουν να κάνουν με ζητήματα κακοδιαχείρισης στο χώρο της υγείας, αναπαράγοντας, προφανώς, τα «σκονάκια» που του έδωσαν από τον προπαγανδιστικό μηχανισμό της κυβέρνησης (ήτοι το μόνο κομμάτι της κυβερνητικής μηχανής που βγάζει δουλειά).

Θεωρώ υποχρέωσή μου να απαντήσω σε κάποια ζητήματα ουσίας που άλλωστε έθιξα και κατά την τοποθέτησή μου από το βήμα της Βουλής στη σχετική συζήτηση.

Συμφωνώ απολύτως με τον συνάδελφο ότι υπάρχει πολλή και διαχρονική κακοδιαχείριση στο χώρο της υγείας. Γι’ αυτό το λόγο η ΝΔ ζήτησε με την πρότασή της να διερευνηθεί ακόμα μεγαλύτερη περίοδος θητείας πολλών κυβερνήσεων, από το 1996 μέχρι και την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. Θυμίζω ότι η κυβέρνηση Σημίτη ανέλαβε το 1996. Προς τι άραγε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει η έρευνα από το 1997, αρκετά αφότου είχε ξεκινήσει η θητεία της κυβέρνησης Σημίτη;

Η απάντηση δόθηκε στη Βουλή. Από το 1996 έως το 1997 Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας στο Υπουργείο Υγείας διατελούσε ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα και διατελέσας Υπουργός Υγείας και το διάστημα 2015-2016. Κατά τον αγαπητό συνάδελφο με τα πολλά ερωτήματα, σκόπιμο είναι η θητεία Κουρουμπλή στο Υπουργείο Υγείας να μην ερευνηθεί, ακόμα και όταν αυτός διατελούσε μέλος του «παλιού πολιτικού συστήματος», όντας του ΠΑΣΟΚ.

Φρονώ ότι αυτή η αυθαίρετη οριοθέτηση της περιόδου έρευνας, έτσι ώστε να ελέγχονται όλοι, εκτός από «τους δικούς μας», δεν δείχνει ειλικρινή πρόθεση ως προς την πλήρη διερεύνηση της κακοδιαχείρισης στην υγεία. Άλλωστε το 2015 συνιστά το μοναδικό έτος από τη ψήφιση του σχετικού νόμου, όπου δεν εκδόθηκε ποτέ το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων, με αποτέλεσμα να παραμείνουν σε ισχύ ακριβά φάρμακα των οποίων η πατέντα είχε λήξει, χωρίς αυτά να αντικατασταθούν από τα φθηνότερα γενόσημα, αφού έλειπε το ως άνω Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Δεν ωφελήθηκαν από αυτήν την κραυγαλέα παράλειψη συγκεκριμένες φαρμακευτικές εταιρίες; Δεν πρέπει να διερευνηθεί κι αυτό το ζήτημα; Αυτά τα δύο ερωτήματα παρέλειψε να τα θίξει, μαζί με τα υπόλοιπα 16 ο καλός συνάδελφος. Του τα επισυνάπτω, μήπως και τα προσθέσει στο ερωτηματολόγιο/υπόμνημά του;

Η εμπειρία δείχνει ότι Εξεταστικές Επιτροπές που τρέχουν παράλληλα με τη διερεύνηση συναφών υποθέσεων από την τακτική δικαιοσύνη, πολλές φορές καθυστερούν και παρακωλύουν αυτό ακριβώς το έργο της τακτικής δικαιοσύνης. Η τακτική δικαιοσύνη έχει ερευνήσει και συνεχίζει να ερευνά αρκετές υποθέσεις κακοδιαχείρισης στο χώρο της Υγείας – εδώ και αρκετά χρόνια, πριν αναλάβει τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν η άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος σε ουκ ολίγα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται σε αυτές τις υποθέσεις. Η διαδικασία συνεχίζεται, ανεξάρτητα από τη σύσταση οποιασδήποτε Εξεταστικής Επιτροπής στο Κοινοβούλιο, και παράγει αποτελέσματα στο πλαίσιο της δικονομικά προβλεπόμενης μυστικότητας της διαδικασίας, χωρίς φανφάρες και εντυπώσεις. Ακριβώς, όπως δεν θα το ήθελε, δηλαδή, ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές-μέλη της Εξεταστικής που μεταφέρουν στις εργασίες της Επιτροπής το στίγμα του κόμματος, με το οποίο πολιτεύονται, δεν είναι και οι πλέον αντικειμενικοί κριτές, όταν απέναντί τους έχουν εξεταζόμενα πολιτικά πρόσωπα. Εκ των πραγμάτων, η Εξεταστική Επιτροπή μεταλλάσσεται από όργανο εξεύρεσης της αλήθειας σε μια πολύπλοκη υπόθεση, σε εργαλείο παραγωγής εντυπώσεων και πίεσης πολιτικών αντιπάλων από την κυβερνητική πλειοψηφία που αποτελεί και την πλειοψηφία στη σύνθεση της Επιτροπής. Τα σχετικά πορίσματα αποδεικνύουν το ατελέσφορο της διαδικασίας αυτής. Η εμπειρία του παρελθόντος αυτό έχει δείξει, δυστυχώς.

Ανέδειξα τα παραπάνω σημεία, χωρίς περιστροφές κατά την τοποθέτησή μου στη Βουλή των Ελλήνων. Ως Νέα Δημοκρατία ζητήσαμε να ερευνηθούν ΟΛΑ ΤΩΡΑ –ακόμα περισσότερα από αυτά που ζήτησε να ερευνηθούν η κυβερνητική πλειοψηφία. Και δήλωσα απερίφραστα ότι όπου βρεθούν ευθύνες πολιτικού προσώπου, πρώτοι εμείς θα απαιτήσουμε να υποστεί τις συνέπειες. Ο αγαπητός συνάδελφος, μάλλον δεν το κατάλαβε.

Συνεπώς, δεν έχω καμία αντίρρηση να ερευνηθεί το κόστος της λαπαροσκόπησης και όλα αυτά που βάζει στο τραπέζι της συζήτησης με τα ερωτήματά του ο αγαπητός συνάδελφος. Εάν, όμως, δεν διερευνηθούν τα παραπάνω και στο διάστημα της πρώτης θητείας  Κουρουμπλή στο Υπουργείο Υγείας και στο διάστημα της κυβερνητικής του θητείας ΣΥΡΙΖΑ, η έρευνα θα είναι περιορισμένη, και ως εκ τούτου στοχευμένη. Αυτή ακριβώς είναι η πολιτική σκοπιμότητα της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Την ώρα που η χώρα καταρρέει από την ανικανότητα της κυβέρνησης είναι προφανές ότι τους βολεύει ο κόσμος να ασχολείται όχι με τα χάλια τους, αλλά με τις διαρροές και τις ειδήσεις που καθημερινά θα προκύπτουν από τις Εξεταστικές. Όχι με το αβέβαιο και ζοφερό μέλλον, αλλά με το επιλεκτικά προκαθορισμένο παρελθόν. Κι αυτό, αγαπητέ συνάδελφε είναι θράσος και υποκρισία μαζί».