Οι επαφές και οι συναντήσεις της υπουργού Τουρισμού σε Θάσο και Νέστο (φωτογραφίες)

Ποιους είδε και τι συζήτησε η Έλενα Κουντουρά-Πολλές οι επαφές παρά το «κούρεμα» στην περιοδείας της καθώς την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα και δε θα επισκεφτεί τους δήμους Καβάλας και Παγγαίου

Πολλές ήταν οι συσκέψεις και οι συναντήσεις στις οποίες συμμετείχε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 σε Θάσο και Νέστο, κατά την επίσκεψή της στο Νομό Καβάλας, η οποία διακόπτεται εσπευσμένα και συνεπώς δε θα περιοδεύσει την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 στους δήμους Καβάλας και Παγγαίου, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο (διαβάστε σχετικά εδώ).

Οι δήμαρχοι Θάσου και Νέστου Κώστας Χατζηεμμανουήλ και Βαγγέλης Τσομπανόπουλος αντίστοιχα έθεσαν στην υπουργό θέματα που άπτονται των ευθυνών της και συνάμα αποτελούν την προμετωπίδα της αναπτυξιακής πολιτικής των δύο δήμων, με την κ. Κουντουρά να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή και για την τουριστική δυναμική της.

Οι επαφές και οι συναντήσεις στον δήμο Νέστου

Η συνάντηση-σύσκεψη με τον δήμαρχο Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλο και παράγοντες του τουρισμού του δήμου ξεκίνησε στις 09:00 στο (πρώην) Δημαρχείο Κεραμωτής. Ο δήμαρχος Νέστου, έθεσε υπ’ όψιν της υπουργού τα βασικότερα ζητήματα που απασχολούν τον δήμο, ήτοι:

  • Της διέλευσης των βαρέων οχημάτων από την Κεραμωτή για την επιβίβασή τους στα ferry boat για Θάσο και τα προβλήματα που αυτή η κατάσταση δημιουργεί στην περιοχή
  • Του καθορισμού της αιγιαλίτιδας ζώνης στην παράλια ζώνη της περιοχής και τα ζητήματα που δημιουργούνται με τα αναψυκτήρια που λειτουργούν εκεί
  • Της λειτουργίας και τις δυνατότητες-προοπτικές ανάπτυξης του Δημοτικού Camping στην Κεραμωτή
  • Του ανολοκλήρωτου έργου του βιολογικού καθαρισμού της Κεραμωτής

Στη συνέχεια έγινε μία μικρή περιοδεία στα ανωτέρω σημεία ενδιαφέροντος (αναψυκτήριο στην παράλια ζώνη, Δημοτικό Camping) και μία μικρή βόλτα στο λιμάνι της Κεραμωτής, ενώ ο κ. Τσομπανόπουλος παρέδωσε στην υπουργό σχετικό υπόμνημα με τα θέματα που συζητήθηκαν.

Την υπουργό συνόδευαν ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Ευριδίκη Κουρνέτα, ο αντιπρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. Παναγιώτης Σγουρίδης και το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου των ΑΝ.ΕΛΛ. και της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος Γιώργος Τσακίρης.

Η περιοδεία στη Θάσο

Στις 09:45 με την συνοδεία πλέον και του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου και του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστα Αντωνιάδη η υπουργός μετέβη στο νησί της Θάσου, όπου στις 10:30 την υποδέχθηκε στο λιμάνι της Θάσου, προσφέροντάς της μία ανθοδέσμη, ο δήμαρχος Κώστας Χατζηεμμανουήλ μαζί με δύο νέους της Θάσου με παραδοσιακές φορεσιές.

Η σύσκεψη με παράγοντες και φορείς τουρισμού του νησιού ξεκίνησε στις 11:00 στο δημαρχείο της Θάσου, με τον κ. Χατζηεμμανουήλ να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «η Θάσος σήμερα βρίσκεται σε πανηγυρική διάθεση, καθώς για πρώτη φορά υπουργός Τουρισμού επισκέπτεται το νησί».

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν πλείστα όσα θέματα, πολλά εκ των οποίων δεν άπτονταν των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Τουρισμού, με την υπουργό όμως να συζητά τα πάντα, καθώς, όπως τόνισε, «τα ζητήματα που απασχολούν το υπουργείο, έχουν άμεση σχέση με όλα σχεδόν τα υπουργεία της κυβέρνησης».

Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν:

  • Η αύξηση του ΦΠΑ
  • Η σημερινή κατάσταση του Ξενία Θάσου
  • Η σημερινή κατάσταση και οι προοπτικές ανάπτυξης της Μαρίνας Λιμένα
  • Οι προοπτικές ανάπτυξης του ήδη υπάρχοντος λιμανιού του νησιού
  • Η σημερινή κατάσταση αλλά και οι δυνατότητες ανάπτυξης του μεταλλευτικού συγκροτήματος Λιμεναρίων (Παλατάκι)
  • Οι προοπτικές ανάπτυξης θεματικού τουρισμού στο νησί (καταδυτικά πάρκα, περιπατητικός τουρισμός και η τουριστική εκμετάλλευση του ορεινού όγκου του νησιού)
  • Η προσπάθεια για την δημιουργία υδατοδρομίου στο νησί
  • Η προσπάθεια για την ανάπτυξη του πρόσφατα αναδειχθέντος αεροδρομίου στον Πρίνο για την προσέλκυση μικρών αεροσκαφών
  • Άλλα και ζητήματα, όπως το Κέντρο Υγείας Πρίνου, η υποστελέχωση της Περιφερειακής Υπηρεσίας Τουρισμού κλπ

Η υπουργός έδωσε απαντήσεις σε κάθε θέμα που «έπεφτε στο τραπέζι», ενώ η σύσκεψη διήρκεσε 3 περίπου ώρες.

Ακολούθησε η επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θάσου με την υπουργό να ξεναγείται από την προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία ήταν επίσης παρούσα στην σύσκεψη που προηγήθηκε.

Η επίσκεψη στο νησί ολοκληρώθηκε με την παράθεση γεύματος προς τιμήν της υπουργού από τον δήμαρχο Θάσου.