Παρέμβαση Νίκου Παναγιωτόπουλου στη Βουλή για τα θερινά δρομολόγια Θάσου-Κεραμωτής

Ο βουλευτής κάνει λόγο για ενέργειες που γίνονται όχι με γνώμονα το συμφέρον του επιβατικού κοινού, αλλά τη δυνατότητα-ή μάλλον την έλλειψη αυτής-μίας εκ των ακτοπλοϊκών εταιριών και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πλήγμα στον τουρισμό του νησιού

Την άμεση ανάκληση και διόρθωση της πρόσφατης απορριπτικής απόφασης του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) για την επέκταση του ωραρίου των δρομολογίων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θάσου-Κεραμωτής κατά τη θερινή περίοδο, ζητά ο βουλευτής Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος από τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή, καταθέτοντας σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος στην ερώτησή του επισημαίνει ότι η μέχρι τώρα διευθέτηση της κατάστασης είναι προφανές ότι δεν γίνεται με γνώμονα το συμφέρον του επιβατικού κοινού, αλλά τη δυνατότητα-ή μάλλον την έλλειψη αυτής-μίας εκ των ακτοπλοϊκών εταιριών, με αποτέλεσμα άμεσο πλήγμα στην επισκεψιμότητα της Θάσου και κατά συνέπεια στην τοπική οικονομία στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Αναλυτικά το πλήρες κείμενο της σχετικής ερώτησης

Κύριε Υπουργέ,

Έντονες αντιδράσεις και ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Θάσου και της ευρύτερης περιοχής, η πρόσφατη απορριπτική απόφαση από το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.) της επέκτασης του ωραρίου των δρομολογίων της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θάσου με το χερσαίο τμήμα του Νομού Καβάλας, με την προσθήκη τουλάχιστον ενός βραδινού δρομολογίου από Κεραμωτή προς Λιμένα Θάσου και αντίστροφα. Η εφαρμογή του θερινού ωραρίου, η ήδη από τις αρχές Μαΐου αυξημένη κίνηση επιβατών/επισκεπτών και η μεγάλη διάρκεια της ημέρας κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθιστούν επιβεβλημένο κάθε χρόνο, το τελευταίο δρομολόγιο από Θάσο και από Κεραμωτή να εκτελείται κατά τουλάχιστον δύο ώρες αργότερα. Αυτό είναι προφανές ότι εξυπηρετεί το επιβατικό κοινό και τους τουρίστες, ιδιαίτερα αυτούς που φθάνουν με απογευματινές ναυλωμένες πτήσεις “charters” στο αεροδρόμιο «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και έχουν προορισμό τη Θάσο.

Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη αντίστοιχη δρομολογιακή περίοδο, αυτήν του 2016, το Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), με την 02/21-4-2016 απόφασή του, είχε εγκρίνει την προσθήκη δύο επιπλέον δρομολογίων στην απογευματινή ζώνη, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού.

Φέτος, οι δύο από τις τρεις ακτοπλοϊκές εταιρίες ζήτησαν εγγράφως την διεύρυνση του ωραρίου της απογευματινής ζώνης. Το Σ.Α.Σ. με την 02/29-03-2017 απόφασή του, απέρριψε το αίτημα διότι δεν είχε υποβληθεί παρόμοιο αίτημα και από την τρίτη ναυτιλιακή εταιρία.

Στην συνέχεια οι δύο πρώτες εταιρείες, υπέβαλαν στις 24 Απριλίου 2017 νέο αίτημα για την προσθήκη στην απογευματινή ζώνη ενός τουλάχιστον δρομολογίου (από Θάσο 20:30, από Κεραμωτή 21:30), το οποίο θα εκτελείτο εναλλάξ από όλα τα δρομολογημένα πλοία. Σύμφωνη γνώμη επ’ αυτού εκφράστηκε και από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καβάλας με το από 281232/4-2017 σήμα του προς την αρμοδία Διεύθυνση του Υ.ΝΑ.Ν.Π. Η τρίτη εταιρία δεν συναίνεσε σ’ αυτό.

Το Σ.Α.Σ. με την 03/04-5-2017 απόφασή του, ύστερα από εισήγηση της αρμοδίας Διεύθυνσης Θαλασσίων Συγκοινωνιών, απέρριψε εκ νέου το αίτημα της προσθήκης δρομολογίου, οπότε η Θάσος αποκόπτεται, κατά την περίοδο αυτή, από την υπόλοιπη Περιφέρεια στις 18:30 και η μετάβαση των τουριστών των απογευματινών πτήσεων τίθεται επ’ αμφιβόλω.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι παραπάνω από προφανές ότι η όλη κατάσταση διευθετείται, όχι με γνώμονα το συμφέρον του επιβατικού κοινού, αλλά τη δυνατότητα-ή μάλλον την έλλειψη αυτής-μίας εκ των ακτοπλοϊκών εταιριών, με αποτέλεσμα άμεσο πλήγμα στην επισκεψιμότητα της Θάσου και κατά συνέπεια στην τοπική οικονομία στην έναρξη της τουριστικής περιόδου.

Δεδομένου ότι η λεγόμενη «μέση» δρομολογιακή περίοδος είναι ιδιαίτερα σημαντική για την τουριστική ανάπτυξη της Θάσου, καθώς το νησί αν δεν λειτουργήσει αποτελεσματικά στον τουρισμό την περίοδο αυτή, μειώνονται ισχυρά τα αποτελέσματα όλων των τουριστικών επιχειρήσεων, η συγκεκριμένη απόφαση του ΣΑΣ αντιστρατεύεται ισχυρά την τουριστική ανάπτυξη του νησιού και ευρύτερα της Περιφέρειας και είναι εχθρική απέναντι στην αναγκαιότητα εξυπηρέτησης του κοινού την περίοδο αυτή.

Προτεραιότητα θα πρέπει να συνιστά η εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών και της (τουριστικής) ανάπτυξης και όχι η διαφύλαξη των συμφερόντων μιας ή πολλών ακτοπλοϊκών εταιριών.

Η απόφαση που έλαβε το ΣΑΣ δεν είναι οριστική, καθώς ο χαρακτήρας του Συμβουλίου είναι κατά κύριο λόγο γνωμοδοτικός.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεται το Υπουργείο να παρέμβει άμεσα και αποφασιστικά για την ανάκληση και διόρθωση της απόφασης του Σ.Α.Σ., προκειμένου να επεκταθεί το ωράριο των δρομολογίων της απογευματινής ζώνης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Θάσου-Κεραμωτής κατά τη θερινή περίοδο;