Ανδρέας Νεφελούδης: Θα πάω στα Λιπάσματα μόνο μαζί με τους 180 απολυμένους

Κάθετος στο θέμα της επαναπρόσληψης των απολυμένων και της άμεσης εκπόνησης έγκυρων μελετών ασφαλείας και επικινδυνότητας της επιχείρησης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας-Δεν τίθεται δίλημμα «κλειστό ή ανοιχτό εργοστάσιο»

«Σε μια Ελλάδα που κυβερνά η Αριστερά δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να λειτουργούν επιχειρήσεις με τέτοια ακραία παραβατικότητα και τόση αναλγησία», δήλωσε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης το μεσημέρι της Παρασκευής 12 Μαΐου 2017, αναφερόμενος στο θέμα των Λιπασμάτων, παρουσία των βουλευτών Καβάλας Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου.

Ο κ. Νεφελούδης, ο οποίος παρακολουθεί στενά εκ μέρους της κυβέρνησης το ζήτημα της ΒΦΛ, πρόσθεσε ως δεύτερο βασικό σημείο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιτραπεί σε επιχειρήσεις να λειτουργούν χωρίς κανόνες ασφαλείας και επικινδυνότητας, ειδικά όταν πρόκειται για μια βιομηχανία που χρήζει τήρησης αυστηρών κανόνων ασφαλείας και υγείας, καθώς πρόκειται για επιχείρηση υψηλής επικινδυνότητας και υπάγεται στις οδηγίες της SEVESO III.

Δεν υπάρχει δίλημμα «κλειστό ή ανοιχτό εργοστάσιο»

«Ποιος μπορεί να πει ότι αυτή η επιχείρηση είναι απόλυτα ασφαλής να λειτουργεί για την πόλη και τους εργαζόμενους; Πολλοί το έκαναν για πολλούς και διάφορους λόγους. Άρα το δίλημμα να κλείσει ή να παραμείνει ανοιχτό το εργοστάσιο δε μας αφορά. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λειτουργήσει κανένα εργοστάσιο με κανόνες εργασιακής αναλγησίας και χωρίς την τήρηση των κανόνων ασφαλείας», διατύπωσε με σαφήνεια ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας.

Διερωτήθηκε, δε, το ερώτημα «πως μπορεί να κοιμάται κανείς ήσυχος όταν εδώ και ένα χρόνο 180 εργαζόμενοι έχουν απολυθεί χωρίς αποζημίωση και χωρίς επίδομα ανεργίας, πέρα από το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ που δώσαμε ως υπουργείο;».

Θέμα αρχής και όχι προσωπικών διαφορών με επιχειρηματίες

Ο κ. Νεφελούδης ότι το θέμα των Λιπασμάτων είναι θέμα αρχής για την κυβέρνηση και όχι θέμα προσωπικών διαφορών με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ή τον εκάστοτε επιχειρηματία. Στηρίζοντας την συγκεκριμένη άποψη, πληροφόρησε ότι την Πέμπτη 11 Μαΐου 2017, τον συνάντησαν στην Ξάνθη εργαζόμενοι που είναι μέσα στο εργοστάσιο, «πιθανώς για να δημιουργήσουν κάποιο επεισόδιο, αλλά εμείς δεν τσιμπάμε», όπως είπε χαρακτηριστικά, προσκαλώντας τον στο εργοστάσιο, με τον ίδιο να τους απαντάει ότι «εγώ θα έρθω στο εργοστάσιο μόνο με τους 180 απολυμένους».

Αξιοπρεπής η στάση της Αποκεντρωμένης

Ο κ. Νεφελούδης αναφέρθηκε και στην ακύρωση της μεταβίβασης της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης (διαβάστε σχετικά εδώ), λέγοντας ότι «χαίρομαι που τήρησε την ανάγκη της αξιοπρέπειας ως διοίκηση απέναντι στα φαινόμενα αυτά», ενώ αναφερόμενος στους υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας «που τόλμησαν να δώσουν άδεια σε εταιρίες-φαντάσματα με δεδομένες όλες τις νομικές και ουσιαστικές ανακολουθίες», σχολίασε ότι οι υπάλληλοι ήθελαν να πετάξουν το μπαλάκι σε άλλον φορέα και να μην πάρουν πάνω τους την ευθύνη.

Η πρόταση του υπουργείου

Ο κ. Νεφελούδης, αφού εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι απολυμένοι των Λιπασμάτων θα δικαιωθούν, σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν δύο βασικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση: «Πρώτον, πρέπει να προσληφθούν οι εργαζόμενοι στη μητρική εταιρία με επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση αορίστου χρόνου και να ανακληθούν όλες οι μηνύσεις και δεύτερον-εξίσου βασικό-να γίνουν άμεσα οι έγκυρες μελέτες ασφαλείας και επικινδυνότητας από την οποιαδήποτε νέα εταιρία. Από εκεί και πέρα μπορούμε να συζητήσουμε πολλά, αρκεί να τηρηθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις».

Πρόσθεσε, δε, ότι είναι ανησυχητικά τα πορίσματα ασφαλείας των αρμόδιων υπηρεσιών για το εργοστάσιο τόσο για την Καβάλα όσο και για τους εργαζόμενους.

Όσον αφορά ένα πιθανό διάδοχο επενδυτικό σχήμα, ο κ. Νεφελούδης σημείωσε ότι αν τηρηθούν τα παραπάνω θα υπάρξουν όχι ένα αλλά περισσότερα υποψήφια επενδυτικά σχήματα για να αναλάβουν την επιχείρηση.

Τα χρέη της ELFE ΑΕ

Όσον αφορά τα χρέη της μητρικής εταιρίας ELFE ΑΕ, ο κ. Νεφελούδης υπενθύμισε ότι αφορούν το ΙΚΑ-νυν ΕΦΚΑ (3,5 εκ. ευρώ), τη ΔΕΠΑ (70 εκ. ευρώ) και τη ΔΕΗ (15 εκ. ευρώ), ενώ σχολίασε ότι «αν αυτό θεωρείται υγιής επιχειρηματικότητα, πείτε μου να το κάνω κι εγώ».

Η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ και ο ρόλος της κυβέρνησης

Όσον αφορά τα περί παρέμβασης της κυβέρνησης στο ΣτΕ, αναφορικά με την εκδίκαση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του κ. Λαυρεντιάδη, ο κ. Νεφελούδης διευκρίνισε ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα καταθέσουν τα νόμιμα, με δεδομένα τα προαναφερόμενα χρέη που έχει η εταιρία του εν λόγω επιχειρηματία προς το Ελληνικό Δημόσιο, κάτι που καθιστά αυτομάτως το ελληνικό κράτος-και συνεπώς τα αρμόδια υπουργεία και την κυβέρνηση-διάδικο στην εκδίκαση της υπόθεσης, όπως πρόσθεσε ο κ. Παπαφιλίππου, επικαλούμενος και την επαγγελματική του ιδιότητα ως δικηγόρος.

Να συνταχτούν όλοι με τον αγώνα των απολυμένων

Ο κ. Νεφελούδης σημείωσε, επίσης, ότι και οι νυν εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, για το δικό τους συμφέρον, θα πρέπει να συνταχτούν με τον αγώνα των απολυμένων, διότι όπως είπε, αν συνεχίσουν να τηρούνται οι κανόνες παραβατικότητας στην εταιρία, θα βρεθούν και οι ίδιοι στη θέση των απολυμένων του εργοστασίου.

Παράλληλα, πρόσθεσε δηκτικά ότι «παραγωγική ανασυγκρότηση δεν είναι η υπόδειξη από πολιτικό γραφείο της Καβάλας για το ποιοι πρέπει να δουλεύουν σε μια επιχείρηση. Αυτό λέγεται πολιτική διαπλοκή κι εμείς θα επιβάλουμε τη νομιμότητα».

Ο κ. Νεφελούδης το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου 2017 θα έχει συνάντηση με τους απολυμένους των Λιπασμάτων στο ΕΥΚ Καβάλας, όπου θα συζητήσουν διεξοδικότερα το μέλλον των ίδιων και του εργοστασίου, καθώς και τις προτάσεις της κυβέρνησης.