Σύσκεψη απολυμένων της ΒΦΛ παρουσία του Ανδρέα Νεφελούδη με την ευχή η επόμενη να γίνει στο εργοστάσιο

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και το Σωματείο απολυμένων συμφώνησαν ότι οι «τυμπανοκρουσίες» θα πρέπει να αρχίσουν όταν θα υπάρξει αποτέλεσμα-Κοινός γνώμονας των δύο πλευρών η επιστροφή των 180 απολυμένων στο εργοστάσιο

Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης παραβρέθηκε σε σύσκεψη των απολυμένων των Λιπασμάτων Καβάλας στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου 2017, παρουσία των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου.

Ο κ. Νεφελούδης ενημέρωσε τους απολυμένους για το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση από εδώ και πέρα προκειμένου να τελειώσει η «ομηρία» τους, αλλά και το πως προετοιμάζονται τα τρία συναρμόδια υπουργεία-Εσωτερικών, Ενέργειας και Ανάπτυξης-στον δρόμο της προσφυγής στο ΣτΕ, ενώ προηγήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του κ. Νεφελούδη με τον πρόεδρο του Σωματείου των απολυμένων Νίκο Βογιατζίδη, τον πρόεδρο του ΕΥΚ Καβάλας Ευθύμη Μακρογιάννη και τους βουλευτές κ. κ. Εμμανουηλίδη και Παπαφιλίππου.

Ο κ. Μακρογιάννης σημείωσε, καλωσορίζοντας τον κ. Νεφελούδη, ότι «πρέπει να λέμε και τα καλά που κάνει η κυβέρνηση κι όχι μόνο να ασκούμε κριτική», επικροτώντας τις ενέργειες του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας για τα Λιπάσματα.

Από την πλευρά του ο κ. Βογιατζίδης ευχήθηκε η επόμενη συνάντηση με τον κ. Νεφελούδη, ο οποίος επισκέπτεται για δεύτερη φορά μέσα σε έναν χρόνο την Καβάλα με αφορμή το θέμα της ΒΦΛ, να γίνει μέσα στο εργοστάσιο. «Παλεύουμε να επιστρέψουμε στον χώρο εργασίας μας και πουθενά αλλού, σε έναν χώρο εργασίας που έχει καταλυθεί από την ανομία του κ. Λαυρεντιάδη ο οποίος θέλησε να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες πέρα από κάθε λογική», δήλωσε ο πρόεδρος του Σωματείου των απολυμένων της ΒΦΛ, τονίζοντας, παράλληλα, ότι το υπουργείο Εργασίας έκανε ό,τι μπορούσε ώστε να προσέλθουν στο τραπέζι του διαλόγου και οι εργαζόμενοι και η διοίκηση του εργοστασίου, «ωστόσο η εργοδοσία δεν προσήλθε ποτέ, προκειμένου να κερδίσει χρόνο».

Ο πρόεδρος του Σωματείου απολυμένων πρόσθεσε επίσης ότι «ο κ. Λαυρεντιάδης δεν σεβάστηκε την ιστορία του εργοστασίου», ενώ ξεκαθάρισε ότι η λύση του προβλήματος δεν επαφίεται μόνο στις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας, αλλά είναι θέμα κυβέρνησης, «αν θέλει να τα βάλει με τη διαπλοκή και τη διαστρεβλωμένη επιχειρηματικότητα του κ. Λαυρεντιάδη, στον οποίο δεν ανήκει το εργοστάσιο, αλλά συμπεριφέρεται σα να είναι δικό του, “τρολάροντας” την κυβέρνηση και αντιμετωπίζοντάς μας σα να είμαστε τραμπούκοι», εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα να υπάρξει και ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα από τις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας και εξ όσων εκ της κυβέρνησης ασχολούνται με το θέμα.

Ο κ. Νεφελούδης ζήτησε να μην υπάρχουν τυμπανοκρουσίες για τις ενέργειες του υπουργείου που εκπροσωπεί, παρά μόνο όταν υπάρξει θετικό αποτέλεσμα και επανέλαβε ότι το θέμα πρέπει να εστιαστεί σε τρεις άξονες: Στην επιστροφή των απολυμένων στο εργοστάσιο, στην απόσυρση των μηνύσεων από πλευράς εργοδοσίας και στην αποκατάσταση όλου του πλαισίου παραβατικότητας που αφορά την τήρηση των αυστηρών κανόνων ασφαλείας και υγείας, μια τήρηση που όπως είπε διασαλεύεται από τις ανομίες της ELFE AE βάζοντας σε κίνδυνο όλους τους κατοίκους της Καβάλας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις ενέργειες της κυβέρνησης ενάντια στην ανομία ορισμένων επιχειρηματιών, στη διαπλοκή και στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, έκανε λόγο για έναν «ταξικό πόλεμο, στον οποίο χαιρόμαστε που είμαστε με αυτό το μέρος, με το μέρος το δικό σας».

Αμέσως μετά την τοποθέτηση του κ. Νεφελούδη ακολούθησαν ερωτήσεις από τους απολυμένους, οι οποίες περιστρέφονταν γύρω από την αγωνία τους να επιστρέψουν στη δουλειά τους.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την επίσκεψη του κ. Νεφελούδη στην Καβάλα και για τη θέση και τις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας στο σχετικό ρεπορτάζ εδώ.