Στον Καπνεργάτη και η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας: Κάλεσμα για παλλαϊκό ξεσηκωμό ενάντια στα μνημόνια

Η Οργάνωση του κόμματος στην Καβάλα καλεί σε μαζική συμμετοχή του κόσμου στην απεργιακή συγκέντρωση της 17ης Μαΐου 2017

Ενόψει της Γενικής Απεργίας που έχει προκηρυχθεί για την Τετάρτη 17 Μαΐου 2017, η Λαϊκή Ενότητα Καβάλας καλεί σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στην πλατεία Καπνεργάτη, στις 10:30. Με την επισήμανση ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης δεν τροποποιούνται αλλά ανατρέπονται, η ΛΑΕ Καβάλας ζητά την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των λοιπών δυνάμεων του μνημονιακού τόξου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του καλέσματος της ΛΑΕ Καβάλας για τη 17η Μαΐου:

Παλλαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στα μνημόνια νέα και παλιά-Αντίσταση και πάλη για την ανατροπή τους

«Την Πρωτομαγιά διάλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για να συμφωνήσει το νέο τέταρτο μνημόνιο με τους θεσμούς! Με «όρκους» στο όνομα της εργατικής τάξης, εξήγγειλε την κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για 32 τουλάχιστον Κυριακές το χρόνο.

Συμφώνησε σε νέα μείωση των συντάξεων, νέα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, νέα αύξηση της φορολογίας, κατάργηση του Υπουργικού βέτο για τις ομαδικές απολύσεις, χρονική επιμήκυνση των αντιδραστικών ρυθμίσεων της περιόδου 2011 – 2012 για τις συλλογικές συμβάσεις, επαναφορά του άρθρου 4 για τις απεργίες και περαιτέρω εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Η κατάργηση της κυριακάτικης Αργίας από τη μια μεριά γυρίζει τα εργατικά δικαιώματα πολλές δεκαετίες πίσω και από την άλλη εξυπηρετεί τις μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις σε βάρος των μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων, προκαλώντας μεγαλύτερη περικοπή μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων, περισσότερη απλήρωτη εργασία και περισσότερα λουκέτα μικρομεσαίων επιχειρήσεων προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων και των πολυεθνικών.

Το 4ο μνημόνιο φέρνει νέα μείωση των συντάξεων, νέα αύξηση των εισφορών των επαγγελματοβιοτεχνών – των ανεξάρτητα απασχολούμενων και των αγροτών. Έρχεται μετά την κατάργηση του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους, μετά την αύξηση των εισφορών κύριας και επικουρικής ασφάλισης για τον ΕΟΠΥΥ και έρχεται να καταρρίψει το μύθο Κατρούγκαλου περί προστασίας και όχι περαιτέρω μείωσης των συντάξεων. Η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς δεν αφορά μόνο λίγους αλλά το σύνολο των συνταξιούχων, από τον χαμηλοσυνταξιούχο των 480 €, τους συνταξιούχους επαγγελματοβιοτέχνες που αναλογικά θα υποστούν τις μεγαλύτερες μειώσεις μέχρι και τις λεγόμενες “υψηλές” συντάξεις των χιλίων ή και κάτι παραπάνω € όσων είχαν 35 ή και 40 χρόνια ασφάλισης.

Η περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, για την οποία ο υπουργός οικονομικών θα παραιτούνταν, στα 5680 € χτυπάει κυρίως χαμηλόμισθους και άνεργους. Η μείωση της έκπτωσης φόρου από 1.900 σε 1.250 € επιφέρει αύξηση του φόρου των χαμηλόμισθων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των ανέργων μέχρι και 650 € το χρόνο!

Τέλος η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να καταργήσει την απαιτούμενη “προέγκριση” του Υπουργού εργασίας για ομαδικές απολύσεις, να επεκτείνει χρονικά τις αντιδραστικές ρυθμίσεις για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και να φέρει το επόμενο διάστημα ρύθμιση με την οποία θα επαναφέρει το άρθρο 4 που προέβλεπε ότι για την προκήρυξη απεργίας απαιτείται η σύμφωνη γνώμη του 51% των μελών ενός σωματείου πράγμα που είναι φύσει αδύνατο να συμβεί σε σωματεία Πανελλαδικής διάρθρωσης, καταργώντας στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία.

Αυτές οι πολιτικές δεν τροποποιούνται, αυτές οι πολιτικές ανατρέπονται!

Η λύση δεν θα έρθει με την περαιτέρω φτωχοποίηση του Λαού, την περαιτέρω μείωση των συντάξεων, την αύξηση της φορολογίας, την αύξηση της ανεργίας, τον περιορισμό των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

-Η λύση θα έρθει με το συντονισμό της δράσης πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων που θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του λοιπού μνημονιακού πολιτικού τόξου.

-Η λύση θα έρθει μόνο με τη σύγκρουση με την κυβέρνηση και τους εντολοδόχους της, με την ανατροπή των μνημονίων και της λιτότητας, με την έξοδο από την ευρωζώνη, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη διαγραφή του χρέους, τη σεισάχθεια στο ιδιωτικό χρέος και την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού φιλολαϊκού προγράμματος.

Όλοι/Όλες στην Παλλαϊκή απεργία την Τετάρτη 17 Μάη. Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή  συγκέντρωση στις 10.30 στην Πλατεία Καπνεργάτη»!