Θ. Μαρκόπουλος: «Ασπίδα» του για τη ΒΦΛ η γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου-«Άστοχη» η χωροθέτηση των διοδίων στην Καβάλα

Συνέντευξη Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας για πολλά και διάφορα θέματα της επικαιρότητας

Για την 3η Έκθεση Προώθησης Προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Synergia 2017 που ανοίγει τις πύλες της την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» της Νέας Καρβάλης (διαβάστε σχετικά εδώ), για την άφιξη των πρώτων Ρώσων τουριστών στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» το πρωί της ίδιας μέρας με πτήση της Ellinair (διαβάστε σχετικά εδώ), για την έλευση στην πόλη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου και του υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη (ο πρώτος θα εγκαινιάσει το Σάββατο 27 Μαΐου 2017 τις εγκαταστάσεις της εταιρίας Selecta Hellas στο Ερατεινό Χρυσούπολης -διαβάστε σχετικά εδώ– και ο δεύτερος την Έκθεση Synergia 2017) και για άλλα θέματα της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας μίλησε την Τετάρτη 24 Μαΐου 2017 στα τοπικά ΜΜΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το γραφείο του στο Διοικητήριο.

Ο υπουργός ΑΑΤ θα φτάσει στην Καβάλα με την πρωινή πτήση από Αθήνα την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017. Στις 11:30 θα συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη φορέων για αγροτικά θέματα στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη και στις 13:00 θα παραχωρήσει συνένευξη Τύπου από τον ίδιο χώρο.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μαρκόπουλος, στη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό θα του μιλήσει για τα έργα που καθυστερούν να γίνουν, όπως αυτό της Ιχθυόσκαλας, του Φράγματος του Μαρμαρά, του Αρδευτικού Δικτύου της δυτικής πεδιάδας του Νέστου, αλλά και για τα προγράμματα ενισχύσεων, όπως και για το ζήτημα εκτέλεσης προγραμμάτων και ελέγχων για την πρόσληψη προσωπικού όπως την πρόσληψη κτηνιάτρων.

Άστοχη η επιλογή χωροθέτησης σταθμού διοδίων στην Άσπρη Άμμο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας υπενθύμισε στους δημοσιογράφους το γεγονός ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ εξέφρασε την αντίθεσή της στη λογική δημιουργίας σταθμών διοδίων στη Μέστη και την Άσπρη Άμμο Καβάλας. Ειδικά για τη δεύτερη περίπτωση, χαρακτήρισε την επιλογή ως άστοχη, αφού θα οδηγήσει στην εκτροπή των οχημάτων προς την πόλη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την «εικόνα» αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, για τον λόγο αυτό, έστειλε επιστολή στην εταιρία Εγνατία Οδός ΑΕ για να ενημερωθεί σχετικά με την ακριβή χιλιομετρική θέση των διοδίων που ετοιμάζονται και τους λόγους για τους οποίους αυτές επιλέχθηκαν. Όπως είπε, τα χρήματα που δίνει η Περιφέρεια για το φτιάξιμο των δρόμων, πρέπει να δίνονται από την εταιρία και το κράτος, αφού αυτοί καρπούνται τα έσοδα των διοδίων. «Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει συνεννόηση μεταξύ μας, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι τοπικοί παράγοντες» τόνισε.

Επίσης, ο κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε ακόμη ότι την ερχόμενη εβδομάδα (μετά τις 29 Μαΐου 2017) θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ των βουλευτών και των δημάρχων του Νομού Καβάλας για το ζήτημα της Πολεοδομίας που καθυστερεί την έκδοση των οικοδομικών αδειών, ενώ θα προγραμματιστεί και συνάντηση με τους τοπικούς φορείς για να εξεταστεί το θέμα της πυροπροστασίας στο Περιαστικό Δάσος της Καβάλας.

ΒΦΛ: Αποχή από κάθε ενέργεια μέχρι να «μιλήσει» το ΣτΕ

Τέλος, ο κ. Μαρκόπουλος ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους για το ζήτημα της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων και το γιατί, παραπάνω από 20 ημέρες μετά την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης που ακυρώνει τη μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου της Νέας Καρβάλης στην εταιρία Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ (διαβάστε την εδώ) ο ίδιος δεν την έχει εκτελέσει.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας είπε πως έχει στα χέρια του μια γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου της ΠΕ Καβάλας η οποία του συνιστά να απέχει από κάθε ενέργεια έως ότου εκδώσει απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την προσφυγή της εταιρίας (διαβάστε σχετικά εδώ) και την αίτηση αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης της Αποκεντρωμένης.

Σε διευκρινιστική ερώτηση-παρατήρηση ότι η προσφυγή της Λιπάσματα Νέας Καρβάλης στο ΣτΕ δεν αφορά σε δική του (της ΠΕ Καβάλας, δηλαδή) απόφαση αλλά σε απόφαση της ΑΔΜ-Θ και άρα πώς είναι δυνατόν η Αντιπεριφέρεια να απόσχει, ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι «θα υπακούσει ό,τι λέει η γνωμοδότηση, είτε είναι σωστή είτε είναι λάθος».