Ο Βαγγέλης Αποστόλου στην Καβάλα: «Πάγος» για τα διόδια, «θα δούμε» για τον TAP και άλλα

Ευρεία σύσκεψη φορέων της Καβάλας υπό τον ΥΠΑΑΤ - Υποσχέσεις και εξαγγελίες για πολλά θέματα, δήλωση αναρμοδιότητας για άλλαα

Με καλές προθέσεις αλλά και διάθεση να ακούσει με προσοχή όλα τα προβλήματα που του έθεσαν οι φορείς της Καβάλας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου διηύθυνε το πρωί της Παρασκευής 26 Μαΐου 2017 σύσκεψη φορέων στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρου Μαρκόπουλου. Το «παρών» στη σύσκεψη έδωσαν οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ (ο βουλευτής ΝΔ Νίκος Παναγιωτόπουλος έστειλε εκπρόσωπο του γραφείου του), οι δήμαρχοι της Καβάλας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ-ΑΜ, Αγροτικοί, Κτηνοτροφικοί και Αλιευτικοί Σύλλογοι, η Διευθύντρια του Καταστήματος Καβάλας του ΕΛΓΑ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Παλιές φιλίες και δώρα

Καλωσορίζοντας τον κ Αποστόλου ο κ Μαρκόπουλος είπε πως συναντά και πάλι έναν άνθρωπο  με τον οποίο είχε συνεργαστεί από την εποχή που ήταν πρόεδρος στο ΓΕΩΤΕΕ. Μέσα σ αυτό το πλαίσιο πέρα από τις διαφωνίες επί μέρους θεμάτων, ο κ Αποστόλου είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ ιδιαίτερα και ευελπιστώ πως σε όλα τα αγροτικά θέματα θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί προκειμένου να δώσει λύσεις. Ταυτόχρονα του μετέφερε το αίτημα της Καβάλας και όλων των φορέων της, για τα διόδια στην Άσπρη Άμμο, κάτι που θα δημιουργήσει όπως του είπε σοβαρά ζητήματα στην ανάπτυξη του τόπου και τον τουρισμό. Θέλουμε την παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου τα διόδια να μην εκτρέπουν την κίνηση στο κέντρο της Καβάλας . Του έδωσε δε ως δώρο ένα βιβλίο με την ιστορία της πόλης και  ένα αντίγραφο  από τις αρχαιολογικές ανασκαφές που γίνονται στην περιοχή μας για να κοσμήσει το γραφείο του, αλλά να το βλέπει κάθε φορά που πρέπει να ικανοποιήσει ένα ζήτημα που αφορά τον τόπο μας του  είπε ο κ Μαρκόπουλος.

Να αξιοποιηθεί η ύπαιθρος

Στις δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός στους δημοσιογράφους πρώτα ευχαρίστησε τον κ Μαρκόπουλο για τα δώρα του και τόνισε πως όλα όσα είπε στην αρχή ισχύουν και από την δική μου πλευρά. Έχουμε συνυπάρξει πολλά χρόνια ως συνάδελφοι. Αυτό που σήμερα μας ενδιαφέρει  είναι πως και από την δική του πλευρά και τη δική μου είναι να προωθήσουμε  ένα πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που έχουμε συναποφασίσει κυβέρνηση και περιφερειακή αυτοδιοίκηση να το  διαχειριστούμε σε ένα μεγάλο του κομμάτι . Να το αξιοποιήσουμε γενικά για την ύπαιθρο χώρο, γιατί πιστεύουμε ότι η ύπαιθρος είναι αυτή που έχει όλες τις προϋποθέσεις να βγάλει από τ ην δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε γιατί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι αυτά που πρέπει να εκμεταλλευτούμε . και το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που θα συζητήσουμε έχει στόχο να υλοποιηθεί και να επιδοτήσει όλα όσα είπα.

Δύσκολη η αλλαγή της χωροθέτησης των διοδίων της Άσπρης Άμμου

Για το θέμα των διοδίων είπε ότι οι οποιεσδήποτε συμφωνίες έχουν υπογραφεί σε τέτοιου είδους έργα , η ανατροπή είναι πολύ δύσκολη. Έχει συμφωνηθεί η τοποθέτηση των συγκεκριμένων διοδίων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς ήδη ετοιμάζουμε και πολύ σύντομα θα είμαστε έτοιμοι παρουσιάζοντας και υιοθετώντας μια πρόταση σε όλο το κομμάτι που αφορά τα διόδια στην Ελλάδα, μια αναλογική προσέγγιση, μια χιλιομετρική αποζημίωση της χρήσης των συγκεκριμένων δρόμων. Από κει και μετά θα μεταφέρω την άποψη που ειπώθηκε. Υπάρχει άλλος αρμόδιος υπουργός για τα ζητήματα αυτά, αλλά εγώ ως μια γενική αρχή και απάντηση αυτό έχω να πω. Οπωσδήποτε επειδή υπάρχουν εδώ οι βουλευτές, θα το κουβεντιάσουμε μαζί και ότι υπάρξει από την δική μας πλευρά, θα σας μεταφερθεί.

Συνέντευξη στους δημοσιογράφους

Αμέσως μετά την σύσκεψη ο κ Αποστόλου συνομίλησε με τους δημοσιογράφους  σε μια πολύ σύντομη συνέντευξη που έδωσε, όπου τον ρώτησαν για το τι διημείφθη στην σύσκεψη που είχε προηγηθεί. Το κυριότερο θέμα αφορούσε την προσπάθεια των κτηνοτρόφων της Καβάλας να πάρουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ , από τις καταστροφές του χειμώνα. Τόνισε ακόμη πως δεν γίνονται ενέργειες να προχωρήσει ο σχετικός φάκελος για να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι από τα ΠΣΕΑ , όπως έγινε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ο κ Αποστόλου ενημερώθηκε όπως είπε και για θέματα αξιοποίησης των Τεναγών Φιλίππων αλλά και της γεωθερμία ς στο Ερατεινό και τόνισε η κυβερνητικοί παράγοντες  παραμένουν στο πλευρό των κτηνοτρόφων της Θάσου που επλήγησαν από τις περυσινές πυρκαγιές και οι οποίοι φυσικά θα αποζημιωθούν για το ζωικό τους κεφάλαιο.  Μεταξύ των θεμάτων τα οποία συζήτησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν και ο αγωγός ΤΑΡ. Υποσχέθηκε δε στους αγρότες που βρέθηκαν στην σύσκεψη, ότι θα εξετάσει το ζήτημα της αλλαγής όδευσης του που ζητούν οι αγρότες των Τεναγών.