Θα λειτουργήσει ΕΠΑΛ στη Θάσο από Σεπτέμβρη και με τον… Νόμο!

Η ίδρυση παραρτήματος του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης στο νησί «πέρασε» σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Σε συνέχεια της επίσκεψης του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη στην Καβάλα τον περασμένο Απρίλιο (διαβάστε σχετικά εδώ και εδώ) και κατόπιν «πίεσης» των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα του Δημήτρη Εμμανουηλίδη (ο οποίος, εκτός από πρώην εκπαιδευτικός είναι και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής), ένα πάγιο αίτημα των κατοίκων της Θάσου «σφραγίστηκε» την περασμένη Παρασκευή και διά Νόμου!

Ειδικότερα, η ίδρυση και η λειτουργία Παραρτήματος του ΕΠΑΛ Χρυσούπολης στον Λιμένα της Θάσου «πέρασε» στο Νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα εκπαίδευσης», στο Β’ Μέρος του, στο άρθρο 4.

Στο παραπάνω άρθρο, στην παράγραφο 4, αναφέρεται επί λέξει: «Προβλέπεται, κατ’ εξαίρεση, η λειτουργία παραρτημάτων ΕΠΑΛ σε νησιά που δεν λειτουργεί ΕΠΑΛ. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου οι μαθητές που κατοικούν στη νησιωτική χώρα να έχουν απρόσκοπτα πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση, δεδομένου ότι ο αριθμός των ανωτέρων μαθητών δεν είναι σταθερός και πολλοί μαθητές μετακινούνται καθημερινά από τη νησιωτική χώρα στην ηπειρωτική για τη φοίτησή τους στα επαγγελματικά λύκεια».

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός είχε δεσμευθεί να τελειώσει η ταλαιπωρία 40 και πλέον μαθητών του νησιού δηλώνοντας στις 4 Απριλίου 2017 ότι θα δοθεί άμεσα λύση, «μια λύση που δικαιούνται οι κάτοικοι του νησιού».

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για την ίδρυση ΕΠΑΛ στη Θάσο

«Στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου σε θέματα Εκπαίδευσης» δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα της επαγγελματικής εκπαίδευσης στη Θάσο και γενικότερα στα νησιά της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, στο άρθρο 4, παράγραφος 4 προβλέπεται, κατ’ εξαίρεση, η δημιουργία παραρτημάτων ΕΠΑΛ σε νησιά. Η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη προκειμένου οι μαθητές/τριες να έχουν απρόσκοπτα πρόσβαση στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Λύνεται έτσι το πρόβλημα της καθημερινής μετακίνησης μαθητών/τριων από τη νησιωτική στην ηπειρωτική χώρα ενώ δίνεται ένα ακόμα κίνητρο στους μαθητές/τριες των νησιών για φοίτηση στα ΕΠΑΛ.

Πάγια θέση μας είναι η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων στη δημόσια παιδεία. Η επίλυση του προβλήματος της καθημερινής μετακίνησης των μαθητών/τριων της Θάσου στη Χρυσούπολη γνωστοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή στο αρμόδιο Υπουργείο, τόσο από την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τους τρεις βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρίσιμη τέλος, θεωρούμε και την παρέμβαση υπηρεσιακού παράγοντα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής όπου τέθηκε εκ νέου και μετ’ επιτάσεως η ανάγκη για άμεση λύση του προβλήματος».