ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας: Διαχρονικά απέναντι στα μετωπικά διόδια

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος διαφωνεί επίσης και με την ιδιωτικοποίηση της Εγνατία Οδός ΑΕ

Και η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ συντάσσεται με την κοινωνία της Καβάλας που λέει «ΟΧΙ» στην εγκατάσταση νέου μετωπικού σταθμού διοδίων στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Άσπρης Άμμου και καλεί τους πολίτες σε συμμετοχή στο προγραμματισμένο για την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 Πανκαβαλιώτικο Συλλαλητήριο.

Αφού υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι η απόφαση για τον νέο αυτό (και άλλους 12 κατά μήκος της Εγνατίας Οδού) σταθμό ελήφθη τον Νοέμβριο του 2014, επί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας δηλώνει την αντίθεσή του και στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατία Οδός ΑΕ, την οποία και χαρακτηρίζει «εθνικό εργαλείο».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

Εδώ και τρία χρόνια παλεύουμε στο πλευρό των πολιτών για το δίκαιο αίτημα της ακύρωσης της δημιουργίας νέων διοδίων

«Στις 17 Νοεμβρίου του 2014, επί συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου αποφασίστηκε με ΚΥΑ (Αριθμ. 6686) η δημιουργία 13 νέων διοδίων στην Εγνατία Οδό, μεταξύ αυτών ενός μετωπικού στο ύψος του Περιγιαλίου. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δημιουργία των διοδίων θα έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχης μας, θα αυξήσει το κόστος των προϊόντων, θα αποτελέσει αντικίνητρο για νέες επενδύσεις, θα επιβαρύνει κι άλλο την ατμόσφαιρα της πόλης της Καβάλας, με δεδομένη την αύξηση του κυκλοφοριακού φόρτου μέσα στην πόλη λόγω παράκαμψης των διοδίων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πρώτη στιγμή εναντιώθηκε στη δημιουργία των μετωπικών διοδίων, όχι μόνο στην περιοχή της Καβάλας αλλά και στις υπόλοιπες πιθανές θέσεις δημιουργίας σταθμών, η δημιουργία των οποίων θα αυξήσει το κόστος μετακίνησης των πολιτών.

Μαζί με τις οργανώσεις του κόμματος στις άλλες περιοχές της περιφέρειας:

  • προτείνουμε εφαρμογή αναλογικών τελών σε όλο το μήκος της Εγνατίας οδού
  • ζητάμε την ακύρωση του σχεδιασμού των μετωπικών διοδίων στην περιοχή του Περιγιαλίου
  • ζητάμε την αιτιολόγηση του κόστους των διοδίων με σαφή και δεσμευτικό τρόπο, πριν την έναρξη λειτουργίας των νέων διοδίων και ως προαπαιτούμενο αυτής τη σύνταξη και δημοσίευση μελέτης καθορισμού κόστους διοδίων
  • ζητάμε τη διατήρηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. με την υφιστάμενη δομή ως χρήσιμου εθνικού εργαλείου.

Εδώ και τρία χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει στο πλευρό των κινήσεων πολιτών και των πολιτικών φορέων για το δίκαιο αίτημα της ακύρωσης της δημιουργίας των νέων διοδίων. Καλούμε τους πολίτες της Καβάλας στη συμβολική κατάληψη της Εγνατίας Οδού, την Τετάρτη 31/5 στις 17:00».