Γιάννης Πασχαλίδης: Ουδέν νεώτερον από την επίσκεψη Αποστόλου στην Καβάλα

Ο πρώην βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζει την παρουσία στην Καβάλα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ως απόλυτο εκφραστή των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και χωρίς καμία ουσιαστική διάθεση να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων αγροτών και κτηνοτρόφων χαρακτηρίζει τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου ο πρώην βουλευτής Νέας Δημοκρατίας Καβάλας Γιάννης Πασχαλίδης, σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη του πρώτου στην Καβάλα.

Σύμφωνα με τον κ. Πασχαλίδη, η επίσκεψη του Υπουργού δεν προσέθεσε κάτι «καινούργιο» ή κάποια αλλαγή στους πολίτες της Π.Ε. Καβάλας, ιδιαίτερα στον αγροτικό πληθυσμό. Όπως αναφέρει και ο π. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιος Καρασμάνης σε σωρεία δηλώσεων του, ο τωρινός Υπουργός της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκδηλώνει μία συνεχή ροπή στη καπήλευση των προσπαθειών της προηγούμενης κυβέρνησης παρουσιάζοντας τες ως δικές του, ενίοτε δε καθυστερεί υπέρμετρα με αποτελέσματα να «χάνονται» κοινοτικά κονδύλια. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι, πρώτον, η παραπληροφόρηση και, δεύτερον, η περαιτέρω επιβάρυνση των αγωνιζόμενων αγροτών.

Ενδεικτικό και γνωστό σε όλους είναι πως, πέραν της εξισωτικής αποζημίωσης, οι Έλληνες αγρότες δεν έχουν «εισπράξει» ούτε ευρώ παραπάνω από τα κονδύλια του νέου προγράμματος 2014-2020.

Επιπλέον, ο κ. Πασχαλίδης, έχοντας παραβρεθεί στο 4ο Ελληνο-Γερμανικό Forum τροφίμων στις 22-23 Μαΐου στη Καβάλα, προέβη στο εξής συμπέρασμα: Το ΥπΑΑΤ επιτρέπει την ενασχόληση με την προώθηση αγροτικών προϊόντων μέσω του προγράμματος της Μεταποίησης μόνο σε εξαγωγικές επιχειρήσεις οι οποίες παρουσιάζουν κύκλο εργασιών άνω των 600.000 ευρώ, αποκλείοντας έτσι τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οποιαδήποτε, λοιπόν, δήλωση ότι δήθεν χρηματοδοτήθηκαν και θα χρηματοδοτηθούν δράσεις προώθησης και προβολής των ελληνικών προϊόντων μέσα από το μέτρο της Μεταποίησης πρόκειται για αστεϊσμό. Επιπροσθέτως το μέτρο αυτό, για το οποίο είχε ολοκληρωθεί η διαβούλευση εδώ και πάρα πολλούς μήνες  προκηρύχθηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες και αυτό με τα μισά κονδύλια από αυτά που κατέθεσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας  το 2014 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συν τοις άλλοις, ο κ. Αποστόλου, ενώ επανειλημμένα είχε δηλώσει ότι θα εκχωρήσει στις Περιφέρειες το 37% των κονδυλίων του Π.Α.Α. (ήτοι 1,2 δις), ξαφνικά στη Καβάλα ανακοίνωσε ότι εκχωρούνται 1,65 δις. Ας μας εξηγήσει τελικά ποιο είναι το ποσό που θα μεταφέρει στις Περιφέρειες, το οποίο είναι σε κάθε περίπτωση είναι μικρότερο από το αντίστοιχο που είχε αποφασισθεί να δοθεί από το ΥπΑΑΤ επί υπουργίας του κ. Καρασμάνη (1/3 του προγράμματος, ήτοι 1,8 δις). Επιπρόσθετα απάντησε εξαιρετικά αόριστα στα αιτήματα των κτηνοτρόφων της Π.Ε. Καβάλας, καθώς ανήγγειλε πως η Συνδεδεμένη Αποζημίωση θα δοθεί στα τέλη Ιουλίου (ενώ επρόκειτο να δοθεί τον Απρίλιο) και δεν αναφέρθηκε καθόλου στη μη καταβολή αποζημίωσης για τις επώδυνες ζημιές των κτηνοτρόφων για τη περίοδο που είχε κηρυχθεί ο νομός σε καθεστώς «έκτακτης ανάγκης», ούτε στο αίτημα τους να δοθεί το Deminimis και στους κτηνοτρόφους της Θάσου.

Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό πως ο κ. Αποστόλου εκφράζει απολύτως τα ιδεώδη αυτών που τον επέλεξαν για Υπουργό, χωρίς διάθεση να προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου.