Λαϊκή Συσπείρωση προς Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Να μην εφαρμόσετε το νέο «χαράτσι» στο νερό

Η δημοτική παράταξη Καβάλας ζητάει να τεθεί το θέμα του περιβαλλοντικού τέλους στη συνεδρίαση του Σώματος την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Με ανακοίνωσή της η παράταξη του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας Λαϊκή Συσπείρωση ζητάει από τον πρόεδρο του Σώματος Γιώργο Γραμμένο να θέσει στην επόμενη, 12η συνεδρίαση την Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017 το θέμα του περιβαλλοντικού τέλους που θα «περάσει» στους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης και άρδευσης, ένα «χαράτσι» που δε θα πρέπει να εφαρμοστεί, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, καθώς «το νερό πρέπει να υπάρχει ως δημόσιο αγαθό και να παρέχεται στους δημότες άφθονο, φθηνό και άριστης ποιότητας και όχι να βαρύνει το κόστος του τις λαϊκές οικογένειες και τους μικρομεσαίους αγρότες».

Διαβάστε την ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης

Με την υπ’ αρ. 135257 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 17518/22-5-2017), θεσμοθετείται νέο χαράτσι (περιβαλλοντικό τέλος το ονομάζουν), μέσα από τους λογαριασμούς ύδρευσης-αποχέτευσης και άρδευσης.

Εφαρμόζεται πιστά η Κοινοτική Οδηγία 2000/60/ΕΚ και πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το νερό, με την οποία το νερό αντιμετωπίζεται ως εμπορεύσιμο και συνάμα κερδοφόρο προϊόν.

Η αναμενόμενη αύξηση των τιμολογίων θα βαρύνει τις λαϊκές οικογένειες των πόλεων και τους μικρομεσαίους αγρότες των χωριών μας, οι οποίοι βομβαρδίζονται από την φορολεηλασία των κυβερνήσεων.

Μέσα από την επιβαλλόμενη κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού, το κόστος των απαιτούμενων έργων υποδομής ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, άρδευσης και προστασίας του περιβάλλοντος, πέφτει στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών των πόλεων και της υπαίθρου.

Οι ΔΕΥΑ και οι υπηρεσίες Ύδρευσης των δήμων μεταβάλλονται σε φοροεισπράκτορες της κυβέρνησης, εισπράττοντας για λογαριασμό της νέους φόρους, που θα αποδίδονται σε αυτή για την χρηματοδότηση έργων Προστασίας του Περιβάλλοντος μέσω του «Πράσινου Ταμείου» αμφιβόλου αξίας και χρησιμότητας, με αδιαφανείς και ρουσφετολογικές διαδικασίες.

Το νερό πρέπει να υπάρχει ως δημόσιο αγαθό και να παρέχεται στους δημότες άφθονο, φθηνό και άριστης ποιότητας.

Απαιτούμε να μην εφαρμοστεί η παραπάνω ΚΥΑ και διεκδικούμε τη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κατασκευή έργων ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, άρδευσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Παρακαλούμε να τεθεί το θέμα προς συζήτηση στην επόμενη (12η/ 8-6-17) συνεδρίαση του ΔΣ, για συζήτηση και λήψη απόφασης για αντίδραση και αντίσταση στο εν λόγω νέο χαράτσι στο νερό.