Ανακοίνωση της ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ για τις εξελίξεις στους ελαιουργικούς συνεταιρισμούς

Η υποχρεωτικότητα του σχετικού νόμου αποδεικνύει ότι ο κατά όνομα συνεταιρισμός θα δουλεύει με όλο και περισσότερα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση της Τομεακής Επιτροπής Θάσου του ΚΚΕ με αφορμή τις τελευταίες τροποποιήσεις του Ν.4384/2016 που αφορούν τους συνεταιρισμούς.

«Οι τελευταίες τροποποιήσεις του Ν.4384/2016 (για τους συνεταιρισμούς) οι οποίες έρχονται και εφαρμόζονται υποχρεωτικά από τις ΓΣ των συνεταιρισμών καταδεικνύουν την γενικότερη κατεύθυνση του ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση  της γης σε λίγα χέρια.

»Μάλιστα η υποχρεωτικότητα του νόμου αποδεικνύει ότι ο κατά όνομα συνεταιρισμός θα δουλεύει με όλο και περισσότερα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, σε κατεύθυνση μετοχοποίησης του.

»Πιο συγκεκριμένα οι καινούργιες τροποποιήσεις που ενσωματώθηκαν στα καταστατικά προβλέπουν ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας των συνεταιρισμών-ΑΕ με την δυνατότητα να συμμετέχουν και να ιδρύουν αγροτικές εταιρικές συμπράξεις, δίνεται η δυνατότητα να εγγράφονται μέλη επενδυτές φυσικά ή νομικά πρόσωπα με την δυνατότητα προαιρετικής συνεταιριστικής μερίδας, η αξία των οποίων είναι ίση με αυτή των υποχρεωτικών μερίδων, που μπορεί σε πρώτη φάση να μην έχουν δικαίωμα ψήφου, στην επόμενη προσαρμογή θα έχουν και αυτό το δικαίωμα, έχοντας εξασφαλίσει ήδη σήμερα το δικαίωμα λόγου στις ΓΣ.

»Η δυνατότητα πρόσληψης διευθυντή ή αλλιώς Μάνατζμεντ από ένα ποσό και πάνω του κύκλου εργασιών είναι ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της μετατροπής των συνεταιρισμών σε Ανώνυμες Εταιρίες.

»Τέλος στα άρθρα που τροποποιούνται προβλέπεται και η αυτοχρηματοδότηση του συνεταιρισμού και ο προσανατολισμός σε μια σειρά δραστηριοτήτων μεταξύ αυτών και η ευθύνη εγγειοβελτιωτικών έργων και αγροτικής οδοποιίας, που πρακτικά σημαίνει να φορτωθούν το κόστος της δακοκτονίας, των διάφορων έργων στις πλάτες των παραγωγών-συνεταίρων.

Αγρότισσες, αγρότες, μικροί παραγωγοί,

»Το ΚΚΕ έγκαιρα ενημέρωσε ότι στα πλαίσια του γενικότερου σχεδιασμού συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια, μαζί με τα μέτρα που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις, όπως  το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τις τροποποιήσεις στους συνεταιρισμούς, την αύξηση του ΦΠΑ, την επιβολή πρόσθετων τελών, την νέα ΚΑΠ 2015-2020 όπου θα περικοπούν επιπλέον 60 % οι επιδοτήσεις, το νόμο που διαχωρίζει τους αγρότες σε κατά κύριο επάγγελμα ή μη και τόσα άλλα, θα μετατρέψουν  τους συνεταιρισμούς σε Ανώνυμες Εταιρίες, βορά στα χέρια των μονοπωλιακών ομίλων.

»Το ΚΚΕ, λέει όσο πιο δυνατά και καθαρά μπορεί, ότι ο μόνος δρόμος για να αποκρούσουν, να καθυστερήσουν οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι αυτές τις εξελίξεις και να διεκδικήσουν ικανοποιητική τιμή για το προϊόν τους, να αντισταθούν συνολικά στην άγρια φορολογική-αντιασφαλιστική επίθεση που δέχονται, είναι η οργάνωσή τους σε ένα γερό αντιμονοπωλιακό συνδικαλιστικό κίνημα.

»Είναι ο αγώνας για μια εντελώς διαφορετική αγροτική ανάπτυξη στη χώρα μας που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στον μικρομεσαίο αγροτοκτηνοτρόφο και καλύτερη ζωή στο χωριό, επαρκή, φτηνά και ποιοτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

»Είναι ο δρόμος της συμμαχίας τους με τους εργατοϋπάλληλους και τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες για την οριστική ανατροπή της βαρβαρότητας του καπιταλισμού που τους καταστρέφει. Για τη δική τους, τη Λαϊκή Εξουσία, το Σοσιαλισμό».