Με την κεντρική ομιλία στο πάρκο Φαλήρου ολοκληρώθηκε η περιοδεία του Γ.Γ. του ΚΚΕ στην Καβάλα (φωτογραφίες)

Διαβάστε τα κυριότερα σημεία από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα-Τι είπε για τα θέματα που «καίνε» την Καβάλα και για την πολιτική της κυβέρνησης και γιατί συνέδεσε τον ΤΑΡ με την οικονομική πολιτική των ΗΠΑ και την παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα

Με τη μεγάλη ομιλία στο πάρκο Φαλήρου και το λαϊκό γλέντι που ακολούθησε, ολοκληρώθηκε το βράδυ του Σαββάτου 10 Ιουνίου 2017 η περιοδεία του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στην Καβάλα, η οποία ξεκίνησε το πρωί της ίδιας μέρας με επαφές με φορείς και αιρετούς, όπου τέθηκαν θέματα που άπτονται της περιοχής (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Στην ομιλία του ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην κρίση, στα μνημόνια, στην πορεία των αγορών, στα αβάστακτα μέρα, στις λύσεις για το χρέος, στην ανασφάλεια των πολιτών, στις επενδύσεις, στην ανεργία, στην Υγεία, την Παιδεία, στις επιδοτήσεις, στον κατακερματισμό των συλλογικών συμβάσεων, στο αφορολόγητο, στις συντάξεις και στο τι περιμένει τον ελληνικό λαό με αβάστακτες επιβαρύνσεις για την αποπληρωμή των υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν από κακούς χειρισμούς των προηγούμενων κυβερνήσεων και της τωρινής, όπως επισήμανε ο ίδιος.

Κατηγόρησε τους 153 βουλευτές που ψηφίζουν στην βουλή αυτά τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα που ματώνουν τον λαό. «Οι σκεπτόμενοι πολίτες θα πρέπει να τους κηρύξουν ανένδοτο αγώνα μέχρι την ανατροπή του σάπιου και διεφθαρμένου συστήματος που στηρίζεται με όποια ταμπέλα και αν εμφανίζεται. Ο λαός αντιλαμβάνεται ότι τα μέτρα ήρθαν και θα μείνουν. Μοναδικοί ωφελημένοι θα είναι και όσοι ευθύνονται για την διόγκωση του χρέους , δηλαδή οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

»Μετά από 9 χρόνια κρίσης με τα μέτρα που έχουν ληφθεί και με την εργασιακή ζούγκλα που έχει διαμορφωθεί και από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την σημερινή με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την συγκέντρωση της αγοράς όλο και σε λιγότερα χέρια, μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή ανάκαμψη, γιατί η προοπτικές κερδοφορίας πάνω σε αυτή την σκλαβιά είναι μεγάλες. Γι’ αυτό όταν ο λαός ακούει την κυβέρνηση που λέει ότι θα ανοίξει δρόμο για την περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη, πρέπει να θέτει το ερώτημα: Ποιος θα ωφεληθεί από μια συμφωνία για το χρέος; Θα παρθούν πίσω οι 600 και πλέον μνημονιακοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί;», ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Ψεύτικες προσδοκίες από τον Σύριζα- ΑΝ.ΕΛΛ.

«Οι ψεύτικες προσδοκίες που προσπαθεί να δημιουργήσει ο Σύριζα-ΑΝ.ΕΛΛ. τις βιώνει ο λαός μας και εδώ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, που δίνουν τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης.

»Τι μπορεί να περιμένουν από μια συμφωνία του κ Τσίπρα  με τους εταίρους του θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάπτυξη όπως λέει. ΟΙ άνεργοι σ αυτή την περιοχή όπως η Καβάλα όπου η πραγματική ανεργία αγγίζει το 30%, η μερική και εκ περιτροπής εργασία αυξήθηκε και οι συνθήκες που βιώνουν οι εργαζόμενοι, επιβεβαιώνουν την μόνιμη επιδίωξη του κεφαλαίου για φθηνή εργατική δύναμη .Αυτή είναι η κατάσταση που βιώνουν τις επιχειρήσεις οι εργαζόμενοι , οι απολυμένοι και οι εργαζόμενοι στα Λιπάσματα , στα Πετρέλαια, όπου οι νέες προσλήψεις είναι με πολύ λιγότερα δικαιώματα από παλιότερους εργαζόμενους.

»Αντίστοιχα οι αυτοαπασχολούμενοι επαγγελματίες δίνουν την μάχη με τα χρέη όπως συμβαίνει στην Ελευθερούπολη, ή την Χρυσούπολη, όπου βρίσκονται σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας και τα λουκέτα αυξάνονται συνεχώς. Την ίδια κατάσταση βιώνει και η φτωχομεσαία αγροτιά που βρίσκεται σε τροχιά μαζικού ξεκληρίσματος. Τι μπορεί να περιμένουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, που εργάζονται μερικούς μήνες τον χρόνο με συνθήκες γαλέρας , οι εργαζόμενοι στα συσκευαστήρια, οι εργάτες γης στα φυτώρια που θα πολλαπλασιαστούν στον Νέστο με την εκμετάλλευση  της  γεωθερμίας, οι εργάτες στα μαρμαράδικα τι έχουν να περιμένουν απ αυτούς; Τι μπορεί να περιμένει ο λαός συνολικά από αυτή την ανάπτυξη τους η οποία ακόμα κι αν συμβεί όπως λένε θα είναι αργή και  βασανιστική».

Τα συμφέροντα των μεγάλων δυνάμεων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου  στην περιοχή μας

«Οι κινήσεις τους όλες αφορούν στον στόχο να μετατραπεί ολόκληρη η περιοχή σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αυτός ο στόχος δεν αφορά μόνο την ΑΜ-Θ, αλλά το σύνολο της χώρας. Η περιοχή συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και επομένως και τα διαφορετικά σε πολλές περιπτώσεις συμφέροντα πραγματικών μεγαθηρίων στην ενεργειακή αγορά, οξύνει τη διαπάλη, αν ληφθεί υπόψη ο διπλασιασμός της παραγωγής και εξόρυξης υδρογονανθράκων από τις ΗΠΑ και τη στρατηγική περιορισμού της εξάρτησης της ΕΕ από το Ρώσικο φυσικό αέριο.

»Τον ΤΑΡ του οποίου η κατασκευή προχωρά και σύντομα θα περάσει από την Καβάλα, το σχέδιο για ένα τουλάχιστον LNG στην περιοχή, την πρόταση της Ενεργειακής για δημιουργία υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου, στο σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα της Νότιας Καβάλας, στις νέες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Ε που είναι σε εξέλιξη. Την αύξηση της καθημερινής παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο, τον διασυνεδετήριο αγωγό του ΤΑΡ με τη Βουλγαρία, τα εμπόδια στην εξαγορά του ΔΕΣΠΑ, το αποφασισμένο σχέδιο δημιουργίας δικτύου φυσικού αερίου σε όλες τις πρωτεύουσες στους Νομούς της περιοχής για οικιακό φυσικό αέριο. Το τι και πως απ’ όλα αυτά θα προχωρά και τι θα παγώνει, θα εξαρτηθεί τα επόμενα χρόνια από το συνολικό παζάρι, την διαμάχη που γίνεται στην παγκόσμια ενεργειακή σκακιέρα».

Αντιφάσεις ανάμεσα σε παραγωγή και κατανάλωση

«Όταν μιλάμε για κόμβο μεταφοράς ενέργειας μιλάμε κυρίως για κατασκευή του αγωγού ΤΑΡ που έχει ήδη ξεκινήσει. Πριν μερικά χρόνια λέγαμε γι’ αυτό το έργο, πόσο διαφημίστηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις. Η εμπειρία από τις εργασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει αποδεικνύει πως οι 1.500 θέσεις εργασίας για το σύνολο του έργου, είναι με πετσοκομμένα δικαιώματα, με εξαντλητικά ωράρια, με απλήρωτες υπερωρίες, τα οκτάωρα γίνονται ενδεκάωρα, δεν προσμετρούνται οι τριετίες, το επίδομα της ανθυγιεινής εργασίας δεν χορηγείται, ούτε τα βαρέα ένσημα στην πλειοψηφία των εργαζομένων. Και είναι προκλητικό το γεγονός πως τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα μιας περιοχής, που σε λίγο καιρό θα περνούν δυο αγωγοί με φυσικό αέριο, να μην έχουν πρόσβαση σ’ αυτήν την ενέργεια.

»Για άλλη μια φορά αναδεικνύεται η αντίφαση. Πως γίνεται σε μια περιοχή που διέρχονται δυο αγωγοί φυσικού αερίου να μην υπάρχουν καν υποδομές για να έχουν πρόσβαση τα λαϊκά νοικοκυριά σε φθηνή παροχή ενέργειας, που θα εξασφαλίζει φθηνή θέρμανση, σε μια περιοχή όπως την Βόρεια Ελλάδα με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα και τις πολύ υψηλές τιμές πετρελαίου θέρμανσης…

»Στην περίπτωση αυτού του μεγάλου έργου, δεν είναι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, αλλά η εξασφάλιση του κέρδους των μονοπωλιακών ομίλων που εμπλέκονται σ’ αυτήν την κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου. Η κατασκευή ενεργειακών υποδομών, των αρτηριών δηλαδή της ενέργειας που είναι αναγκαίες για να κινηθούν και τα γρανάζια της οικονομίας, συνδέεται με την συνεχιζόμενη διαπάλη για το ποιος θα ελέγξει τα ενεργειακά αποθέματα, τους δρόμους μεταφοράς, τα μερίδια αγορών.

»Σας θυμίζω πως στα εγκαίνια του ΤΑΡ πριν ένα χρόνο παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της Κομισιόν, των ΗΠΑ, των δυνάμεων που έκαναν τα πάντα για να μπλοκάρουν τα Ρώσικα ενεργειακά σχέδια στα Βαλκάνια για την απεξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία. Είναι γνωστό ότι οι Αμερικάνοι έχουν στόχο τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ευρώπης απ’ την Ρωσία και την αποδυνάμωση της σχέσης Γερμανίας-Ρωσίας και μέσα από την κλιμάκωση της πολεμικής αντιπαράθεσης στην Ουκρανία. Από την κατασκευή του ΤΑΡ ωφελημένοι θα βγουν οι όμιλοι και όχι οι εργαζόμενοι. Έτσι συμβαίνει δυστυχώς σ’ αυτό το σύστημα».