Καταγγελία για ΔΕΥΑΚ: Καθυστερούν να φτιάξουν τις βλάβες και χάνονται εκατοντάδες κυβικά νερού!

Ο Τόπος της Ζωής μας καλεί τη Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης να να διαχειρίζεται σωστά και ορθολογικά τους πόρους της περιοχής μας

Με αφορμή τη δημοσίευση στις 22 Μαΐου 2017 στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για τους γενικούς κανόνες κοστολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης που αφορούν στους δήμους της χώρας και την επιβολή Περιβαλλοντικού Τέλους (ως πρόστιμο) σε δήμους που σπαταλάνε τους υδάτινους πόρους, ο Μάκης Παπαδόπουλος καλεί τη Διοίκηση της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Καβάλας να συμμορφωθεί με τις οδηγίες της ΕΕ έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν επιπλέον οι Καβαλιώτες.

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας, σε ανακοίνωσή του, καταγγέλλει ότι τη ΔΕΥΑΚ για μη ορθολογική χρήση των πόρων της περιοχής μας και καταγγέλλει συγκεκριμένες καθυστερήσεις σε βλάβες του δικτύου ύδρευσης που «κοστίζουν».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του Τόπου της Ζωής μας

ΔΕΥΑΚ: η κακή διαχείριση των αποθεμάτων νερού οδηγεί σε αυξήσεις

«Στις 22 Μαΐου δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για τους γενικούς κανόνες κοστολόγησης των υπηρεσιών ύδρευσης που αφορούν στους Δήμους της χώρας. Η απόφαση αυτή υποχρεώνει τις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης να επανακαθορίσουν (μέχρι το 2018-2019) τις χρεώσεις στην τιμολόγηση της κατανάλωσης νερού με βάση κριτήρια βιωσιμότητας και θεσπίζει ένα νέο περιβαλλοντικό τέλος, που αποτελεί υποχρέωση της χώρας απέναντι στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία (η οποία έπρεπε να είχε εκπληρωθεί από το 2010). Το Υπουργείο Περιβάλλοντος υποστηρίζει ότι το περιβαλλοντικό τέλος θα επιβάλλεται μόνο σε περιοχές στις οποίες παρατηρείται σπατάλη υδατικών πόρων και σε δημοτικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανακτήσουν ένα σημαντικό μέρος του κόστους λειτουργίας τους από τη δραστηριότητά τους.

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΜΙΑ ΑΔΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΠΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΣΕ ΟΣΑ ΒΑΡΗ ΚΟΥΒΑΛΑΝΕ ΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ. ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΜΗ-ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ της διοίκησης του Δήμου στην υποχρέωσή της να διαχειρίζεται σωστά και ορθολογικά τους πόρους της περιοχής μας. Το τελευταίο διάστημα υπάρχουν σοβαρές και συχνές καταγγελίες από συμπολίτες μας για πολύ μεγάλη καθυστέρηση της ΔΕΥΑΚ να παρέμβει σε βλάβες στο δίκτυο ύδρευσης. Μία τέτοια καταγγελία αφορά βλάβη που δεν επιδιόρθωνε η ΔΕΥΑΚ επί 2 ολόκληρα χρόνια (!), σπαταλώντας άσκοπα εκατοντάδες κυβικά μέτρα νερού και προκαλώντας σημαντικές φθορές σε κατοικίες. Το πρόβλημα δε στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων με τις βλάβες στο δίκτυο υδροδότησης είναι τόσο μεγάλο, ώστε οι κάτοικοι να ταλαιπωρούνται από πολύωρες διακοπές νερού σε καθημερινή βάση.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΥΑΚ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΚΑΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ, καλούμε τη Δήμαρχο Καβάλας και τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ να εφαρμόσουν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα τα οποία:

  • θα βελτιώσουν την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
  • θα κάνουν ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ της ΔΕΥΑΚ σε αναφορές πολιτών για προβλήματα στο δίκτυο (είναι απαράδεκτο να περνάνε 2 χρόνια για την επιδιόρθωση μίας βλάβης…)
  • θα προωθούν τη ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες για τη σωστή χρήση στην κατανάλωση του νερού, καθώς ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΟΛΥΤΙΜΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
  • θα προωθήσουν τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ που θα βελτιώσουν τις υποδομές και τη λειτουργία του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης.

Τέλος, καλούμε τη Δημοτική Αρχή ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΙΜΩΝ στις χρεώσεις κατανάλωσης νερού με αφορμή την επανεξέταση της κοστολόγησης των χρεώσεων για ύδρευση και αποχέτευση.