Νίκος Παναγιωτόπουλος: 300.000 ασθενείς, μέσα σε αυτούς και ΑμεΑ, αδυνατούν να προμηθευτούν ορθοπεδικά είδη

Ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή Καβάλας της ΝΔ για τη μικρή δαπάνη του ΕΟΠΥΥ που αφήνει ακάλυπτους εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς

Περίπου 300.000 ασθενείς, μέσα σε αυτούς και Άτομα με Αναπηρία, αδυνατούν να προμηθευτούν ορθοπεδικά είδη (συστήματα βάδισης σε παραπληγίες, ειδικά καθίσματα σε νευρομυικές παραλύσεις, πέλματα διαβήτη κλπ), χωρίς την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.

Για το παράλογα μικρό ποσό στην αντίστοιχη κατηγορία δαπανών του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ που θα αφήσει ακάλυπτους τους ασθενείς, ο Βουλευτής Ν. Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του ερώτηση στη Βουλή, έπειτα από πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Βασίλη Οικονόμου.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης

Χωρίς καμία σκέψη φαίνεται να συντάσσει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τους ειδικούς προϋπολογισμούς του  ΕΟΠΥΥ και ειδικά αυτούς που αφορούν τα ορθοπεδικά είδη, όπως δημοσιεύτηκε στις 22 Μαΐου στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτους χιλιάδες ασθενείς. Συγκεκριμένα, στην υποκατηγορία ΕΠΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ των ορθοπεδικών ειδών, ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο παράλογα μικρό ποσό των 1,4 εκατ. ευρώ, την ώρα που οι ανάγκες των χιλιάδων ασθενών, κάνοντας κανείς απλούς υπολογισμούς ανέρχονται σε πολύ μεγαλύτερα μεγέθη.

Στην επί παραγγελία κατηγορία ορθοπεδικών ειδών εμπίπτουν τα τεχνητά μέλη κάτω και άνω άκρων, οι κηδεμόνες σκολίωσης/κύφωσης, οι ορθωτικοί κηδεμόνες για παιδιά και ενήλικες, τα συστήματα βάδισης σε παραπληγίες, τα ειδικά καθίσματα με πρόπλασμα σε νευρομυικές παραλύσεις, τα υποδήματα και πέλματα διαβήτη και τα υποδήματα με ειδική διαμόρφωση. Τα συγκεκριμένα είδη είναι άκρως πολυδάπανα, και οι 300.000 ασθενείς (όπως τους υπολογίζουμε), μέσα σε αυτούς και τα Α.Μ.Ε.Α., αδυνατούν να τα προμηθευτούν χωρίς την κάλυψη του ΕΟΠΥΥ.

Αποτελεί άξιο απορίας, ποιος συνέταξε τον προϋπολογισμό και με ποιο σκεπτικό, όταν το ποσό αυτό δεν καλύπτει ούτε το 10% των αναγκών! Η Κοινωνική αναλγησία σε όλο το μεγαλείο της!

Κατόπιν όλων αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός Υγείας

  1. Με ποιο σκεπτικό ο προϋπολογισμός στην υποκατηγορία ΕΠΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ που αφορά τα ορθοπεδικά είδη ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 1,4 εκατ. ευρώ και από πού θεωρείτε ότι μπορούν να καλυφθούν οι ασθενείς με αυτό το ύψος ποσού;
  2. Έχετε πρόθεση να διορθώσετε τον προϋπολογισμό στην υποκατηγορία ΕΠΙ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ που αφορά τα ορθοπεδικά είδη, αυξάνοντας το ποσό, ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες αυτής της ευπαθούς κατηγορίας των πολιτών;