Το «όλον» ΠΑΣΟΚ της Καβάλας στην Αλεξανδρούπολη για τη Φώφη

Περιφερειακή Ημερίδα Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην Αλεξανδρούπολη με παρουσίαση από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ενός Σχεδίου Ανάπτυξης για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Το πρωί της Κυριακής 18 Ιουνίου 2017 πραγματοποιήθηκε στην Αλεξανδρούπολη η δεύτερη Περιφερειακή Ημερίδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, Δημοκρατική Αριστερά, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Κινήσεις Πολιτών) με κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Στην ημερίδα έδωσαν το «παρών» πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και από την Καβάλα, όπως οι πρ. υπουργοί Γιάννης Τσακλίδης και Μιχάλης Τιμοσίδης, ο πρ. βουλευτής Δημήτρης Παπουτσής, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Καβάλας του κόμματος Ιορδάνης Χοροζίδης και τα στελέχη Λάκης Καγκαΐδης, Κώστας Παπακοσμάς και Άγγελος Σμυρλόγλου (βλ. κεντρική φωτό).

Η κ. Γεννηματά στην ομιλία της παρουσίασε τις θέσεις-προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την ανάπτυξη ειδικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στο πλαίσιο ενός γενικότερου Σχεδίου που προτάσσει ο χώρος της Κεντροαριστεράς «ένα σχέδιο για την Ελλάδα, για να μπορέσουμε να πάρουμε οι Έλληνες την χώρα μας πίσω. Το Σχέδιο Ελλάδα, ένα σχέδιο που συζητάμε σε όλη την Ελλάδα και θα οριστικοποιήσουμε στο συνέδριο μας που θα γίνει στο τέλος Ιουνίου. Ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορούν να έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο, λόγω της κομβικής τους θέσης στο αναπτυξιακό σχέδιο. Έχουμε έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις και αυτές θα συζητήσουμε», είπε η κ. Γεννηματά.

Τα σημεία της ομιλίας Γεννηματά για την ΠΑΜ-Θ

«Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, ακρόβαθρο της χώρας και πύλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ανατολή, δικαιούνται μια ξεχωριστή θέση στον νέο αναπτυξιακό χάρτη της χώρας. Στο πλαίσιο του «Προγράμματος Ελλάδα», οραματιζόμαστε, λοιπόν, ένα νέο μοντέλο που θα συνδέει την κομβική γεωγραφική θέση, με τον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα, την έρευνα και το ευ ζην.

Θα ήθελα πω δυο λόγια για το πως η σύγχρονη αντίληψη για την παραγωγή νέου πλούτου που διαπνέει το πρόγραμμα μπορεί να εφαρμοστεί στην Περιφέρεια σας.

Χρειάζεται Brand, location, product (αναγνωρισιμότητα, τοποθεσία, προϊόν).

Brand – Αναγνωρισιμότητα και Location – Τοποθεσία

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μέρα με τη μέρα αναβαθμίζεται γεωοοικονομικά ως διαμετακομιστικό κέντρο και ενεργειακός κόμβος λόγω:

 • του παραδοσιακού της ρόλου ως Πύλη της Ευρώπης προς την Ανατολή,
 • της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκη Ένωση,
 • των εργασιών για την εγκατάσταση και των προοπτικών από τη λειτουργία του αγωγού TAP,
 • του ιδιαίτερου κομβικού ρόλου που μπορούν να παίξουν τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και η Εγνατία οδός, οι κάθετες άξονες στο διεθνές σύστημα μεταφορών.

Προϊόν – product

Παράλληλα είναι μια Περιφέρεια με εξωστρεφείς παραγωγικούς κλάδους:

 • έναν αξιοσημείωτο αγροτικό κλάδο και ιδιαίτερα δυναμικούς κλάδους αλιείας και υδατοκαλλιεργειών.
 • ένα σύγχρονο κλάδο ορυχείων και λατομείων.

Μια Περιφέρεια με ενεργειακή αυτοδυναμία και ιδιαίτερα χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα αλλά και με σημαντικό φυσικό και πολιτισμικό πλούτο.

Η ερώτηση λοιπόν που κάνουμε είναι:

μπορούμε να συνδυάσουμε τον τόπο, το brand και την παραγωγή μας και να βγάλουμε ένα νέο προϊόν που ενώνει τα τρία μοναδικά στοιχεία αυτού του τόπου;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Ο τόπος αυτός μπορεί να γίνει ένα μεγάλο διαμετακομιστικό, ενεργειακό, τουριστικό και πολιτισμικό σταυροδρόμι με τεράστια προστιθέμενη αξία για τους κατοίκους του.

Σκεφτείτε το ρόλο της περιοχής καθώς θα ολοκληρωθούν οι υποδομές, θα προχωρήσει ο ΤΑΠ και μαζί του ο κάθετος ενεργειακός διάδρομος από Ελλάδα προς Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία.

Για να πετύχουμε τους στόχους μας για την Ανατολική Μακεδονία και την Θράκη πρέπει να επισπεύσουμε μια σειρά από έργα υποδομών και παρεμβάσεων που μπορούν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια.

Απαιτείται:

 • Αναβάθμιση των λιμένων Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και σύνδεση τους με την Εγνατία και το σιδηρόδρομο.
 • Χορήγηση κινήτρων προσέλκυσης νέων επιχειρήσεων κυρίως μεταποίησης προϊόντων του πρωτογενούς τομέα στις βιομηχανικές περιοχές της Περιφέρειας ώστε να αξιοποιηθούν στο μέγιστο οι υποδομές τους (σύνδεση με οδικούς άξονες, δίκτυα ύδρευσης, παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, δίκτυα οπτικών ινών, φυσικού αερίου, δίκτυο παροχέτευσης υγρών αποβλήτων και μονάδες επεξεργασίας).
 • Διευκόλυνση της δημιουργίας ομάδων παραγωγών.
 • Επένδυση σε ανάπτυξη εφαρμογών των γεωθερμικών πεδίων για τον πρωτογενή τομέα. (με κυρίαρχες τις χρήσεις για θερμοκήπια και υδατοκαλλιέργειες).
 • Σταδιακή δημιουργία υποδομών κέντρου μεταφοράς αγροτικών προϊόντων υψηλής αξίας από τα αεροδρόμια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας.
 • Και φυσικά επέκταση και εκσυγχρονισμό όλων των αντιπλημμυρικών έργων πρωτίστως στην πεδινή περιοχή του Έβρου.

Μπορούμε παράλληλα να αναδείξουμε εδώ, στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ένα δίκτυο διασύνδεσης των βασικών σημείων Τουριστικού και Πολιτισμικού ενδιαφέροντος της Δράμας, της Καβάλας, της Ροδόπης, της Ξάνθης και φυσικά της Θάσου και της Σαμοθράκης.

Όλες αυτές οι προτάσεις μαζί με όσα μπορούν να προτείνουν οι εκπρόσωποι των περιοχών αυτών στο προγραμματικό συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μπορούν να συνθέσουν ένα ολοκληρωμένο, επαρκές και αυτοτροφοδοτούμενο περιφερειακό project ανάπτυξης, πρότυπο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την ΕΕ».