Δημοτικό Συμβούλιο: Με ασφαλιστικά μέτρα «απαντάνε» οι γονείς στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για το Γυμνάσιο Αμυγδαλεώνα

Συνεχίζεται η κόντρα με τον Απόστολο Βαγενά με αφορμή την απόφασή του για τους αποφοιτήσαντες του Γυμνασίου-Τίτλοι τέλους για το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο και νέα παρέμβαση των εργαζομένων στον δήμο

Με την παρουσία εκπροσώπων από το Σωματείο Εργαζομένων στον δήμο Καβάλας άρχισε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το απόγευμα της Δευτέρας 19 Ιουνίου 2017.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου ζήτησε από τους δημοτικούς συμβούλους να εγκρίνουν το ψήφισμα που εξέδωσαν μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία οι προσλήψεις των συμβασιούχων που με νόμο παρατάθηκαν κρίθηκαν αντισυνταγματικές, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι πολλοί νόμοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί, ωστόσο εφαρμόζονται. Ακόμη, κάλεσε  τους Δημοτικούς Συμβούλους να ζητήσουν από την κυβέρνηση να μετατραπούν όλες οι συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, για το λόγο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα είπε ότι ο δήμος πάντοτε τάσσονταν στο πλευρό των εργαζομένων, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κωστής Σιμιτσής επισήμανε ότι από τη στιγμή που το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε τις προσλήψεις αντισυνταγματικές, εγκρίνοντας το ψήφισμα το ΔΣ, ουσιαστικά δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στους εργαζόμενους.

«Αγαπητοί εργαζόμενοι, δεν είναι δυνατό να ζητήσουμε εμείς κάτι που το Ελεγκτικό Συνέδριο το έκρινε παράνομο. Το να ψηφίσω το ψήφισμά σας δεν είναι τίποτε, όμως είναι αντίθετο με τα συμφέροντά σας, γιατί ήδη έχει κριθεί παράνομο», είπε ο κ. Σιμιτσής, τονίζοντας  ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί μόνο με Νομοθετική Ρύθμιση.

«Θα πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων, γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εμείς λέμε ότι πρέπει να πιέσουμε την κυβέρνηση, ώστε να υπάρξει Νομοθετική Παρέμβαση. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι δήμαρχοι αποδέχθηκαν αυτή την κατάσταση», είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος.

«Αν ισχύουν αυτά που ακούστηκαν από κάποιους εδώ μέσα ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει, τότε η ανθρωπότητα θα ήταν ακόμη στις σπηλιές. Όλα με αγώνες κατακτώνται. Για εμάς μια είναι η πάγια και διαρκής ανάγκη, το δικαίωμα στην εργασία, στο μεροκάματο. Εμείς συμφωνούμε με το ψήφισμα, αλλά είμαστε κι εμείς, ως δήμος, μέρος του προβλήματος και γι’ αυτό πρέπει να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω. Υπάρχουν πολλοί δήμαρχοι που μπαίνουν μπροστά με το αίτημα της άμεσης νομοθετικής παρέμβασης. Με δική σας πρωτοβουλία να έρθετε σε επικοινωνία με άλλους δημάρχους για να γίνει το αίτημα πιο δυνατό», ήταν η θέση που ανέπτυξε ο Χρήστος Ποτόλιας από τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Τέλος εποχής για το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο

Η Βουλή «μίλησε» με νέα νομοθεσία, η οποία ορίζει το δικαίωμα ελεύθερης πρόσβασης στη Δημόσια Υγεία για όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, κάτι που επιφέρει αυτόματα την ανάκληση της απόφασης για τη δημιουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου-Ιατρείου, του οποίου η συνέχιση της λειτουργίας του κρίνεται, πλέον, ακόμα και… παράνομη, σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία.

Συνεπώς ήρθε το τέλος εποχής για το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Καβάλας, με το θέμα να ψηφίζεται ομόφωνα μέσα σε κλίμα συγκίνησης με ανάμεικτα συναισθήματα και τους επικεφαλής του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας Σίσσυ Ρακιτζή, του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης και του παραρτήματος Καβάλας των Γιατρών του Κόσμου Άννα Γιοβανιού να ευχαριστούν όλους όσοι στήριξαν το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο, το οποίο στα 5 χρόνια λειτουργίας του δέχτηκε 11.000 επισκέψεις και έδωσε φαρμακευτικό υλικό, το οποίο πρόσφεραν πολίτες, φορείς και σύλλογοι, αξίας άνω των 420.000 ευρώ, όπως πληροφόρησε ο κ. Κροκίδης.

Κόντρα γονέων Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα και Απόστολου Βαγενά

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου του Αμυγδαλεώνα Απόστολος Χρόνης πήρε το λόγο και έκανε εκτενή ενημέρωση για το τι συνέβη στις 15 Ιουνίου 2017, όταν ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας Απόστολος Βαγενάς αποφάσισε οι αποφοιτήσαντες του Γυμνασίου Αμυγδαλεώνα να φοιτήσουν υποχρεωτικά στο Λύκειο Κρηνίδων.

«Πέρα από τη ψυχολογική βία που ασκήθηκε στα παιδιά, προκύπτει και ο κίνδυνος να κλείσει το Γυμνάσιο του Αμυγδαλεώνα, επειδή οι γονείς των παιδιών που αποφοίτησαν από το Δημοτικό θα τα εγγράψουν σε Γυμνάσια της Καβάλας για να αποφύγουν την  υποχρεωτικότητα της εγγραφής τους στο Λύκειο Κρηνίδων. Εμείς θα καταθέσουμε ασφαλιστικά μέτρα και Προσωρινή Διαταγή  κατά της απόφασης του κ. Βαγενά», είπε ο κ. Χρόνης.

H δήμαρχος ανακοίνωσε ότι ήρθε σε επικοινωνία με τον κ. Βαγενά, ο οποίος της είπε ότι η απόφαση είναι αποκλειστικά δική του και στοχεύει στην εύρυθμη κατανομή των μαθητών στα σχολεία και ότι η μεγάλη αγωνία του είναι να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, τα οποία ούτως ή άλλως φθίνουν σε αριθμό μαθητών, λόγω υπογεννητικότητας.