Μάκης Παπαδόπουλος: Η Ιστορία της πόλης δεν είναι… δημόσιες σχέσεις!

«Αιχμηρή» ανακοίνωση του Τόπου της Ζωής μας με αφορμή την εξαγγελία της δημάρχου για διοργάνωση Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας

Σεβασμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε ό,τι αφορά την ανάδειξη της Τοπικής μας Ιστορίας ζητά από τη Δήμητρα Τσανάκα να επιδείξει ο Μάκης Παπαδόπουλος, στον απόηχο της ανακοίνωσης της δημάρχου κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας για διοργάνωση ενός συνεδρίου με στόχο «να τιμηθεί ο Νικόλαος Ρουδομέτωφ».

Ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας «βλέπει» ότι «πίσω» από μια τέτοια κίνηση δεν υπάρχει ούτε λόγος αλλά ούτε και ουσία πέρα από τη διοργάνωση μιας «ακόμη κοινωνικής εκδήλωσης» για… δημόσιες σχέσεις και καλεί τη Δημοτική Αρχή να αξιοποιήσει κατάλληλα και με σχέδιο την Πολιτιστική μας Κληρονομιά.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της γραπτής ανακοίνωσης του Τόπου της Ζωής μας.

Όχι σε «κοινωνικές εκδηλώσεις», όχι σε «πανηγύρια»!

Στα 3 χρόνια της μέχρι τώρα θητείας της, η Δήμαρχος Καβάλας μάς έχει δείξει ότι ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΟΥΤΕ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΑΠΟΨΗ για την ανάδειξη της τοπικής ιστορίας ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ για μία σοβαρή, υπεύθυνη και με προοπτικές αξιοποίηση του πλούσιου παρελθόντος του τόπου μας.

Σε συγκεκριμένες μάλιστα περιπτώσεις, υπέπεσε σε πολύ σοβαρά και αδικαιολόγητης προχειρότητας και ελαφρότητας λάθη που εξέθεσαν και εκθέτουν τον Δήμο μας, ενώ συνεχίζει να μην δείχνει το ενδιαφέρον που απαιτείται για την επίλυση των προβλημάτων των μουσειακών δομών του Δήμου.

Τι να πρωτοθυμηθούμε:

  • τη γνωστή υπόθεση με το μνημείο των Εβραίων Καβαλιωτών που θα αποτελεί ένα “μελανό σημάδι” για όλους μας;
  • τη “βιαστική” απόφαση να τοποθετηθεί το κατεστραμμένο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη των Βαλκανικών Πολέμων στην πλατεία Κονσουλίδη, αλλά και την τοποθέτηση μίας απαράδεκτης επιγραφής με ένα πρόχειρο και κακογραμμένο κείμενο;
  • την “περιπέτεια” της μεταστέγασης του Ναυτικού Μουσείου, που κινδυνεύει να απαξιωθεί αντί να αναβαθμιστεί από τις απερίσκεπτες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής;
  • τη συνεχιζόμενη απαξίωση των συλλογών του Δημοτικού και Λαογραφικού Μουσείου Καβάλας (τα εκθέματα του οποίου παραμένουν απαξιωμένα και στην καλύτερη περίπτωση κλεισμένα σε αποθήκες), αλλά και την περιορισμένη αντίληψη για την ανάπτυξη του Μουσείου Καπνού;

Σε όλα αυτά τώρα έρχεται να προστεθεί η πρόταση της Δημάρχου (που κατέθεσε στην περασμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου) για τη διοργάνωση Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας τον προσεχή Νοέμβριο, χωρίς όμως να συνοδεύεται από ένα σοβαρό επιστημονικό σκεπτικό, από μία Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή και από συγκεκριμένο  προϋπολογισμό και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα. Μόνο επιχείρημα, η επιθυμία να τιμηθεί ο συμπολίτης μας Νικόλαος Ρουδομέτωφ για την αναγνωρισμένη από όλους συνεισφορά του στη διάσωση της ιστορικής μνήμης του τόπου μας.

Όπως επισημάναμε και στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμφωνούμε απόλυτα με την ιδέα διοργάνωσης ενός τέτοιου Συνεδρίου, όπως και με την αφιέρωσή του στο πολύτιμο έργο του Νικόλαου Ρουδομέτωφ.

Δεν συμφωνούμε ωστόσο με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΘΕΣΗ της Δημοτικής Αρχής ΝΑ ΒΡΕΙ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ” (όπως ομολόγησε η ίδια η Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο) που θα καταλήξει στην καλλιέργεια… δημοσίων σχέσεων.

Το παρελθόν του τόπου μας είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Είναι ΠΗΓΗ ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ για τον σημαντικό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που έπαιζε η Καβάλα σε εθνικό αλλά και Ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ που με την κατάλληλη αξιοποίηση και με οργανωμένο σχέδιο μπορεί να προσδώσει στον Δήμο μας κύρος, οφέλη, συνεργασίες και επισκέπτες. 

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΟΦΕΙΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ, ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ, όταν σχεδιάζει δράσεις και πρωτοβουλίες για την ανάδειξη της τοπικής μας ιστορίας.

ΤΗΝ ΚΑΛΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΣΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ. ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΤΕ ΣΟΒΑΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ “ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ” ΚΑΙ “ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ”…