Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Προαναγγελία νέου «κύκλου» κινητοποιήσεων για τα διόδια

Τη Δευτέρα 2 Ιουλίου 2017 θα αποφασιστούν οι μορφές της αντίδρασης - Γιώργος Γραμμένος προς Εγνατία Οδός ΑΕ: «Ελάτε να δούμε πόσο μάγκες είστε»!

Κατά τη διαδικασία συζήτησης των προ ημερήσιας διάταξης θεμάτων στη συνεδρίαση της Τετάρτης 28 Ιουνίου 2017, ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου ενημέρωσε το Σώμα για την παρουσία του την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Εγνατία Οδός ΑΕ με θέμα, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία νέου σταθμού διοδίων στην Καβάλα (διαβάστε σχετικό ρεπορτάζ εδώ).

Της ενημέρωσης του Αντιδημάρχου ακολούθησαν οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων αλλά και της ίδιας της δημάρχου η οποία πρότεινε στην επόμενη συνεδρίαση του σώματος, να αποφασιστούν νέες κινητοποιήσεις.

«Μας έγραψαν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους», σημείωσε η κ. Τσανάκα για την Εγνατία Οδός ΑΕ, αναφερόμενη μεταξύ άλλων και στη δημοσίευση στον τοπικό Τύπο από την εταιρία της προκήρυξης για τη δημοπράτηση του νέου σταθμού (διαβάστε σχετικά εδώ) και ζήτησε από όλους τους δημοτικούς συμβούλους να είναι έτοιμοι ώστε τη Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017, ημέρα συνεδρίασης του σώματος, να είναι έτοιμοι να προτείνουν νέες μορφές κινητοποίησης, «ενδεχομένως και μέσα στην πόλη» για να πετύχουμε μεγαλύτερη συμμετοχή των δημοτών.

Η κ. δήμαρχος γνωστοποίησε ότι στην επόμενη συνεδρίαση είναι πολύ πιθανό να παρίσταται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας και ο πρώην δημοτικός σύμβουλος και νυν επιστημονικός συνεργάτης του Υπουργείου Περιβάλλοντος Βασίλης Λιόγκας, αφού αναμένεται ενημέρωση του σώματος και συζήτηση για τη χωροθέτηση της ΜΕΑ στον δήμο Καβάλας.

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος, ο οποίος προέβη σε δημόσια δήλωση απευθυνόμενος στο ΔΣ της Εγνατία Οδός ΑΕ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ελάτε να δούμε πόσο μάγκες είστε! Ελάτε να δούμε πόσα απίδια πιάνει ο σάκος!» και συμφωνώντας απόλυτα με την κήρυξη νέων, δυναμικών κινητοποιήσεων.

Στις τοποθετήσεις τους που ακολούθησαν, όλοι οι σύμβουλοι που πήραν τον λόγο συμφώνησαν σε κινητοποιήσεις, διατύπωσαν ωστόσο επιφυλάξεις για το αν αυτές θα πρέπει να γίνουν μέσα στην πόλη. «Δεν είναι λογικό να τιμωρούμε τους πολίτες μέσα στον χώρο τους και όχι την Εγνατία εκεί που πονάει», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Κωστής Σιμιτσής.

Ο τ. δήμαρχος ακόμη, αναφέρθηκε και στην «αλλαγή» της χωροθέτησης του σταθμού διοδίων, αφού ενώ τόσο στην ΚΥΑ του 2014 όσο και στην ΚΥΑ Σπίρτζη-Τσακαλώτου του 2017 ως σημείο αναφέρεται το χιλιόμετρο 476, στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και την προκήρυξη που δημοσιεύτηκε μόλις χθες, στις 26 Ιουνίου 2017, αναφέρεται το χιλιόμετρο 474+200m. Ο κ. Σιμιτσής είπε ότι αυτή η ανακολουθία ήταν ένα από τα σημεία που επεσήμανε στο πόρισμά της και η Επιτροπή του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και θα μπορούσε να είναι ένα ακόμη νομικό «όπλο» ακύρωσης της έναρξης κατασκευής του σταθμού, ωστόσο η «διόρθωσή» του στην προκήρυξη δεν μας το επιτρέπει πλέον.

Τέλος, ο Παράσχος Αγανικόλας πρότεινε τον παράλληλο αποκλεισμό του λιμανιού της Καβάλας κατά τη διάρκεια της όποιας κινητοποίησης αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ενάντια στα διόδια.

Εγκρίθηκε το ένα και μοναδικό θέμα της ημερήσιας διάταξης

Η συζήτηση για την «τύχη» του… πολύπαθου έργου αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του παραρτήματος Καβάλας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜ-Θ, πρώην Παιδόπολης «Άγιος Γεώργιος» διήρκεσε λίγα μόλις λεπτά, με το σώμα να κάνει δεκτή την ένσταση που κατέθεσε η ανάδοχος Κοινοπραξία ΙΑΤΡΑΚΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ-ΜΠΟΥΜΠΟΥΝΑΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ ΟΕ κατά της με αριθμό πρωτοκόλλου 17603/13-04-17 απόφασης του Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου Καβάλας περί έκπτωσής της από το Υποέργο 1: «Αναβάθμιση κτιριακών υποδομών και του κτιρίου διοίκησης – Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου της παιδόπολης», της ενταγμένης Πράξης Αναβάθμιση χώρων φιλοξενία και εξωτερικών χώρων ψυχαγωγίας και προμήθεια εξοπλισμού στην Παιδόπολη Καβάλας» με MIS 5000282-1.

Οι σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν (Σιμιτσής, Βέρρος, Αγανικόλας, Μαυρίδης), όπως και ο εισηγητής Αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Τεχνικών Υπηρεσιών Δημοσθένης Τουλκίδης ψήφισαν διατυπώνοντας το σκεπτικό «να ολοκληρωθεί το έργο για τα παιδιά της Παιδόπολης», παρά τις… ενστάσεις που υπάρχουν για τη στάση της Κοινοπραξίας από την έναρξή του μέχρι και σήμερα.