Ερώτηση Παναγιωτόπουλου για τη χορήγηση σύνταξης σε πολύτεκνους χήρους ή διαζευγμένους πατέρες

Ο βουλευτής Καβάλας της ΝΔ ρωτά την αρμόδια Υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση που θα καλύπτει και την προστασία της πατρότητας στο πλαίσιο της προστασίας της οικογένειας

Για το ζήτημα της καταβολής ισόβιας σύνταξης σε πολύτεκνους χήρους ή διαζευγμένους πατέρες, όπως αντίστοιχα συμβαίνει στις πολύτεκνες μητέρες, ο Βουλευτής Νομού Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε σχετική ερώτηση στη Βουλή προς την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Κατά του Ελληνικού Δημοσίου και του ΟΓΑ ασκήθηκε αγωγή από άντρες, πατέρες τεσσάρων και πλέον τέκνων, χήρων ή διαζευγμένων αλλά έχοντες την επιμέλεια των τέκνων τους με αντικείμενο την καταβολή ισόβιας σύνταξης πολυτέκνου, δεδομένης της αναγνώρισης σε αυτούς της πολυτεκνικής ιδιότητας.

Ο λόγος της μη χορήγησης της ισόβιας σύνταξης σε αυτούς ήταν αποκλειστικά ο ισχυρισμός περί χορήγησης αυτής μόνο σε πολύτεκνες μητέρες και όχι σε πολύτεκνους πατέρες. Η άρνηση όμως αυτή και η αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος μόνο στις πολύτεκνες μητέρες συνιστά διακριτική μεταχείριση βάσει φύλου, παραβιάζει το γράμμα και το πνεύμα του ιδίου του νόμου δια του οποίου αναγνωρίζεται και σε αυτούς η πολυτεκνική ιδιότητα, κυρίως όμως παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις τόσο περί ισότητας των φύλων και απαγόρευσης διακριτικής μεταχείρισης βάσει τέτοιου κριτηρίου, αλλά και περί προστασίας της οικογένειας, η οποία δεν περιορίζεται στην προστασία της μητρότητας, αλλά καλύπτει και την προστασία της πατρότητας.

Επί της προαναφερθείσας αγωγής εξεδόθη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας, δια της οποίας για κάποιους έγινε δεκτή η καταβολή της εν λόγω ισόβιας σύνταξης και για κάποιους ενάγοντες απορρίφθηκε, με το σκεπτικό ότι δεν είχαν υποβάλει κατά το παρελθόν και εγκαίρως αίτηση για την καταβολή της προς τον αρμόδιο τότε ανταποκριτή του ΟΓΑ. Όμως, για πολλούς εξ αυτών δεν κατέστη καν δυνατή η υποβολή σχετικών αιτήσεων προς τον ΟΓΑ καθώς αποθαρρύνονταν από τους κατά τόπους ανταποκριτές του με το σκεπτικό ότι, ως άντρες, δεν δικαιούνταν την εν λόγω ισόβια σύνταξη.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ερωτά την αρμόδια Υπουργό αν προτίθεται να προχωρήσει στην αναγκαία νομοθετική ρύθμιση ώστε να αναγνωριστεί το δικαίωμα λήψης ισόβιας σύνταξης και στους υπόλοιπους πολύτεκνους χήρους ή διαζευγμένους πατέρες που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους.