Στην Καβάλα ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Χανς Χοακίμ Φούχτελ (φωτογραφίες)

Ο Γερμανός αξιωματούχος αναφέρθηκε σε θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας με την Καβάλα με έμφαση στον προσκυνηματικό τουρισμό-Επίσκεψη στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας και στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Σύντομη περιοδεία στην Καβάλα πραγματοποίησε την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017 ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένος στην Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς Χοακίμ Φούχτελ, ενώ το πρωί της ίδιας μέρας βρέθηκε στη Δράμα για να εγκαινιάσει την έναρξη λειτουργίας ενός γραφείου παροχής υπηρεσιών αναφορικά με τα δικαιώματα των επαναπατρισθέντων από τη Γερμανία Ελλήνων στην καταβολή των συντάξεων τους.

Παράλληλα, επισκέφτηκε και τον οικισμό των μεταναστών που βρίσκεται έξω από την πόλη της Δράμας εκφράζοντας την απόλυτη ικανοποίησή του για τον υποδειγματικό τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και για τις πολύ καλής ποιότητας παροχές που προσφέρονται σε όλους τους προσφυγές και μετανάστες.

Στη συνέχεια η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Προκόπιος ξενάγησαν τον κ. Φούχτελ στο Βαπτιστήριο της Αγίας Λυδίας της Φιλιππησίας, καθώς και στο Συνεδριακό Κέντρο «Απόστολος Παύλος», ενώ ο Γερμανός αξιωματούχος επισκέφτηκε και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, λέγοντας ότι πρέπει να προβληθεί ακόμα περισσότερο καθώς όχι άδικα συγκαταλέγεται πλέον στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Αμέσως μετά συνοδευόμενος από δημάρχους του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης και στελεχών της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης συναντήθηκε με τη δήμαρχο Καβάλας στο δημαρχείο, με την κ. Τσανάκα να κάνει μια σύντομη ανασκόπηση της μέχρι σήμερα συνεργασίας που είχε ο δήμος Καβάλας τόσο με τον κ. Φούχτελ στο πλαίσιο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης όσο και με την αδελφή πόλη του δήμου Νυρεμβέργης στο κομμάτι του προσφυγικού ζητήματος.

Η κ. Τσανάκα εξήρε τη συμβολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού και ιδιαίτερα στην προβολή των Φιλίππων καθώς ο αρχαιολογικός χώρος έχει ενταχθεί ως ένα από τους δημοφιλέστερους προσκυνηματικούς προορισμούς που προωθεί ανοιχτά ο Βαυαρικός Οργανισμός Τουρισμού.

Η δήμαρχος επισήμανε ότι ήδη υπάρχουν απτές αποδείξεις αυτής της καλής συνεργασίας στον τομέα του προσκυνηματικού τουρισμού καθώς έχει αυξηθεί ο αριθμός των Γερμανών τουριστών που επισκέπτονται τους Φιλίππους και όλα τα χριστιανικά μνημεία που τον περιβάλλουν.

Η κ. Τσανάκα χαρακτήρισε φίλο της Καβάλας τον κ. Φούχτελ και αναφέρθηκε επίσης στην πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα που διεξήγαγε ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών του Πανεπιστημίου του Μονάχου αναφορικά με το τι βλέπει και τι αντιλαμβάνεται ο ξένος τουρίστας όταν επισκέπτεται για πρώτη φορά τους Φιλίππους.

Με τη σειρά του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη δήμαρχο τόσο της Καβάλας όσο και το δήμαρχος της Δράμα Χριστόδουλο Μαμσάκο που τον πλαισίωναν λέγοντας ότι νιώθει όμορφα γιατί βρίσκεται μεταξύ φίλων.

Στην ομιλία του έκανε εκτεταμένη αναφορά στα όσα έχουν επιτευχθεί τον τελευταίο χρόνο στους Φιλίππους στο πλαίσιο της προώθησης του προσκυνηματικού τουρισμού σημειώνοντας  χαρακτηριστικά ότι οι Φίλιπποι ως αρχαιολογικός χώρος και τουριστικός προορισμός είναι ισάξιοι μεγάλων προσκυνηματικών προορισμών παγκοσμίως. Προέβλεψε μάλιστα ότι με τη συλλογική προσπάθεια που γίνεται πολύ γρήγορα θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου και προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση να πράξει το καλύτερο δυνατό για την ανάδειξη και την αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου.

Ο κ. Φούχτελ παρέδωσε στη δήμαρχο τα τελικά συμπεράσματα της μελέτης που εκπόνησαν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου αναφορικά με τους Φιλίππους, υπογραμμίζοντας ότι θα αποτελέσει έναν πολύ καλό οδηγό για το πως μπορεί να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδο στην περιοχή.

Παρακίνησε τους δημάρχους να κάνουν συνεργασίες στον τομέα του τουρισμού λέγοντας ότι μέσα από εφταήμερα ταξίδια ο τουρίστας μπορεί να δει περισσότερους προορισμού και έφερε ως παράδειγμα την δική του περιοχή, τον Μέλανα Δρυμό, που όταν οι δήμοι της περιοχής συνεργάστηκαν προβάλλοντας όλοι μαζί ένα κοινό τουριστικό προϊόν τότε το τουριστικό ρεύμα αυξήθηκε θεαματικά.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Φούχτελ και στις οινοποιητικές μονάδες της περιοχής και της Ελλάδας ευρύτερα λέγοντας ότι στη χώρα μας παράγοντα απίστευτης ποιότητας κρασιά, προσθέτοντας χαριτολογώντας ότι ήδη η προσωπική του κάβα αριθμεί 500 φιάλες ελληνικό κρασί το οποίο προσφέρει σε όλους τους καλεσμένους που τον επισκέπτονται.

Τέλος, ο Γερμανός αξιωματούχος υπογράμμισε ότι η συνεργασία που έχει επιτευχθεί όλο αυτό το διάστημα γίνεται με ισοτιμία και απόλυτο σεβασμό τους ενός προς τον άλλο καλύπτονται τις ανάγκες που οι ίδιες οι κοινωνίες εκφράζουν. Χαρακτήρισε μάλιστα τη συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία ως μοναδική και φιλόδοξη μεταξύ των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει αποδώσει ήδη καρπούς.

Η δήμαρχος πρόσφερε ως ευχαριστήριο και αναμνηστικό δώρο στον κ. Φούχτελ, για την μέχρι σήμερα αγαστή συνεργασία που είχαν, μια μεταξοτυπία του ζωγράφου Γιώργου Σταθόπουλου.