Ο Κώστας Μορφίδης στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευση του ΟΣΕΠ

Ομιλία του βουλευτή Καβάλας για τον ρόλο των Κοινοβουλίων στην εξασφάλιση της Ασφάλειας και της Ειρήνης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας

Από την Τρίτη 4 έως και την Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017, ο Κώστας Μορφίδης έδωσε το «παρών» στη συνεδρίαση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στην ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΣΕΠ με θέμα «Ο ρόλος των Κοινοβουλίων στην εξασφάλιση της Ασφάλειας και της Ειρήνης στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας Μορφίδη.

«Προ έτους, στην 47η Κοινοβουλευτική Συνέλευση της ΟΣΕΠ στη Μόσχα, σχετικά με τα οφέλη της Οικονομικής Συνεργασίας προς την κατεύθυνση της Ειρήνης και της Σταθερότητας στην περιοχή, είχε αναφερθεί πως η οικονομική ανάπτυξη και οι συνεργασίες με στόχο την ευημερία των κρατών και των πολιτών, είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη. Το ζητούμενο σήμερα, είναι η εξασφάλιση της Ειρήνης και της Ασφάλειας, δύο παραγόντων που θα μπορούσαν να τονώσουν τις πάμπολλες αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής μας, μέσω των κοινοβουλευτικών δράσεων.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση  και ομολογία, και έχει ειπωθεί και σε άλλες Συνόδους του Οργανισμού, πως στην περιοχή υπάρχουν αρκετές διενέξεις, χρόνιες ή πιο πρόσφατες, διπλωματικές ή και ένοπλες, που αποδυναμώνουν τα όποια θετικά αποτελέσματα θα μπορούσαν να υπάρχουν στα πλαίσια του Οργανισμού. Η διεθνής αρνητική συγκυρία έχει προσθέσει σύγχρονα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα, όπως η αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ρευμάτων και ο εξτρεμιστικός φονταμενταλισμός.

Όμως, τα έθνη γύρω από τον Εύξεινο Πόντο, συνυπάρχουν για πολλές εκατοντάδες χρόνια, έχοντας αναπτύξει, πέρα από διενέξεις, πολιτισμικές και οικονομικές σχέσεις. Άλλωστε, εκ των βασικών σκοπών του Οργανισμού αποτελεί η πολυμερής συνεργασία για την επίτευξη κοινών αναπτυξιακών στόχων, και μέσω αυτών, η εξομάλυνση των υφιστάμενων ανισοτήτων και διαφορών. Όπως όμως ειπώθηκε, η Οικονομία από μόνη της δεν αρκεί. Οι αναπτυξιακές πολιτικές, τα φιλόδοξα επενδυτικά προγράμματα, η ενίσχυση του ρόλου του Οργανισμού και της περιοχής σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, απαιτούν πολιτική και διπλωματική σύνεση, συνεννόηση και συνεργασία.

Η Οικονομία είναι εργαλείο ευημερίας και ανάπτυξης. Μια εμπόλεμη ή μη συνοριακή διένεξη έχει δύο ηττημένους και ανυπαρξία ευημερίας και ανάπτυξης. Οι θρησκείες από μόνες τους δεν είναι ανταγωνιστικές. Ο εξτρεμισμός και μισαλλοδοξία, οι ακραίες τάσεις φανατικών τις μετατρέπουν σε πεδία αντιπαλότητας με ηττημένο τον πολιτισμό. Οι μετακινήσεις ανθρώπινου δυναμικού συμβάλουν στη διάχυση του πολιτισμού και των επιστημών. Η βίαιη μαζική μετακίνηση συνόλων πληθυσμών εξαιτίας πολέμων, δημιουργεί καταστροφικές συνέπειες στις κοινωνίες.

Για την επίτευξη Ασφάλειας και Ειρήνης στην περιοχή, απαιτείται ένα ελάχιστο πολιτικής συνεννόησης μεταξύ των κρατών-μελών. Κυρίως των κρατών που συνορεύουν μεταξύ τους, διότι εκεί εμφανίζονται και τα περισσότερα προβλήματα. Προβλήματα που κατά κανόνα, δεν έχουν ως αρχική αιτία την Οικονομία. Όλη η περιοχή έχει κοινά οικονομικά – αναπτυξιακά συμφέροντα, τα οποία όμως μπορούν να λειτουργήσουν θετικά και με προοπτική, μόνο μέσα από τις σχέσεις καλής γειτονίας καταρχήν. Ακραίες εθνικιστικές απόψεις, ακόμη και όταν εντάσσονται στα πλαίσια του κοινοβουλευτισμού, προσφέρουν εξαιρετικά αρνητικές υπηρεσίες στις σχέσεις των χωρών.

Τα Κοινοβούλια, έχοντας την ευθύνη και την εποπτεία της θεσμοθέτησης διακρατικών και πολυμερών συνθηκών, καθώς και της οριοθέτησης των διπλωματικών οδών, οφείλουν αφενός να υιοθετούν μέτρα ενάντια σε εξτρεμιστικές απόψεις που υποβαθμίζουν το θετικό πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των κρατών, και αφετέρου, πάντα με γνώμονα τις διεθνείς συνθήκες, να καλλιεργούν την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και τη δημιουργία εποικοδομητικού περιβάλλοντος».