Πολιτική δίωξη «βλέπει» ο Νίκος Παναγιωτόπουλος πίσω από την ποινή στον Πρύτανη του ΔΠΘ Αθανάσιο Καραμπίνη

Ο βουλευτής Καβάλας μαζί με συναδέρφους του από τη ΝΔ και τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κατηγορούν την κυβέρνηση ότι θέτει στο περιθώριο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και ετοιμάζουν δυναμικές αντιδράσεις

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού στον Πρύτανη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Αθανάσιο Καραμπίνη πραγματοποίησαν τη Δευτέρα 17 Ιουλίου 2017 ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Βουλευτής Καβάλας Νίκος Παναγιωτόπουλος ο Βουλευτής Δράμας Δημήτρης Κυριαζίδης, καθώς και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της  Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Ευάγγελος Λαμπάκης.

Ο Πρύτανης του ΔΠΘ τους ενημέρωσε διεξοδικά και τεκμηριωμένα για την άδικη, όπως είπε και παράνομη απόφαση του Υπουργού Παιδείας να τον θέσει σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του.

Και οι τρεις Βουλευτές, όπως και ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους προς το ΔΠΘ και τα τμήματά του, που αποτελούν πυλώνα ανάπτυξης και προόδου, αλλά και προς τον θεσμικό ρόλο που παίζει ο Πρύτανης, «ο οποίος στοχοποιήθηκε από τον Υπουργό Παιδείας άδικα και με την ανώτερη πειθαρχική ποινή που προβλέπει ο Νόμος, αν και θα έπρεπε να παραπέμψει την υπόθεση στην ελληνική Δικαιοσύνη», όπως δήλωσαν οι ίδιοι.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης-ενημέρωσης, ο Βουλευτής Έβρου για λογαριασμό όλων των παρισταμένων και κατ’ εξουσιοδότηση αυτών προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση:

«Ο Υπουργός Παιδείας με την απόφασή του να θέσει τον Πρύτανη του ΔΠΘ σε καθεστώς αποχής από τα καθήκοντά του έβαλε για μια ακόμα φορά στο στόχαστρό του το Ίδρυμα. Πρόκειται για μια πολιτική δίωξη, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Ο Υπουργός αντί να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που του είχαμε θέσει οι τρεις Βουλευτές μέσω της γραπτής Ερώτησης που καταθέσαμε στις 7 Ιουνίου 2017 προτίμησε να πάρει αυτήν την αστήρικτη και άδικη απόφαση και να μην απαντήσει, όπως όφειλε σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής.

Είναι εμφανές ότι η Κυβέρνηση θέτει στο περιθώριο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, παραβλέποντας και υποτιμώντας το σπουδαίο ρόλο που επιτελεί στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης.

Τα επόμενα βήματά μας θα είναι να προβούμε στις απαραίτητες κοινοβουλευτικές ενέργειες, όπως επιβάλλει ο κανονισμός της Βουλής, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η κοινωνία της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μέσω των θεσμικών της παραγόντων, θα υπερασπιστεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιαδήποτε υποβάθμισή του καθώς και οποιαδήποτε αστήρικτη επίθεση κατά των λειτουργών του Ιδρύματος.

Παράλληλα ως Νέα Δημοκρατία διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιζόμαστε τα ελεύθερα και ανεξάρτητα πανεπιστημιακά ιδρύματα και δεν πρόκειται να αφήσουμε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης και την εκδικητική μανία των στελεχών αυτής να τραυματίσουν την αυτονομία, την αυτοτέλεια και την πρόοδο των Πανεπιστημίων, καθώς και τους λειτουργούς και τους φοιτητές αυτών».