Το ΠΑΜΕ λέει ΟΧΙ στα διόδια, ΟΧΙ στην παραχώρηση των οδικών δικτύων σε ιδιώτες

Κάλεσμα της Γραμματείας Νομού Καβάλας στην πανκαβαλιώτικη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία νέου μετωπικού σταθμού στην Καβάλα

Άλλο ένα κάλεσμα στη διαμαρτυρία των Καβαλιωτών ενάντια στα νέα διόδια που διοργανώνει την Τετάρτη 19 Ιουλίου 2017, στις 19:00, στον κόμβο του Αγίου Σίλα ο δήμος Καβάλας «έρχεται» από το ΠΑΜΕ Καβάλας με σκοπό τη μαζικότερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών.

Η Γραμματεία Νομού Καβάλας του ΠΑΜΕ, αφού «κατακεραυνώνει» την κυβέρνηση για την επιλογή της να υποκύψει στις απαιτήσεις των δανειστών σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας Οδού, δηλώνει στην ανακοίνωσή της ενάντια σε ΟΛΑ τα διόδια και όχι μόνον στα νέα που σχεδιάζεται να κατασκευαστούν, μεταξύ αλλού, και στην Καβάλα.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΠΑΜΕ Καβάλας.

Να καταργηθούν τώρα όλα τα διόδια – Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας

«Εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, νέοι και νέες, σας καλούμε για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στο νέο αυτό χαράτσωμα που επιχειρείται με την κατασκευή των νέων σταθμών διοδίων στην Εγνατία. Αποτελεί πρόκληση για το λαό, που δοκιμάζεται από την καπιταλιστική κρίση, την ανεργία και τις αντιλαϊκές πολιτικές, να χρυσοπληρώνει συνεχώς και για τους δρόμους! Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από λογική της διευθέτησης του θέματος των διοδίων με την κατάργηση κάποιων σταθμών ή τη μεταφορά σε άλλα σημεία ή την δωρεάν μετακίνηση κατοίκων ορισμένων χωριών που είναι δίπλα. Κανένας δεν μπορεί να πατά σε δυο βάρκες. ‘Η θα είσαι με την παράδοση των οδικών αξόνων στους επιχειρηματικούς ομίλους που έφερε τα διόδια ή θα είσαι υπέρ της κατάργησης όλων των διοδίων και της παράδοσης των δημόσιων έργων και υποδομών στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει τεράστιες ευθύνες γιατί αντί να καταργήσει τα διόδια και τη σύμβαση παραχώρησης του εθνικού οδικού δικτύου στους επιχειρηματικούς ομίλους, συνεχίζει το αντιλαϊκό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, μονιμοποιώντας τα διόδια, αυξάνοντας τους σταθμούς τους και του μεγάλου χαρατσιού που αναγκάζεται να πληρώνει όποιος χρησιμοποιεί το εθνικό οδικό δίκτυο.

Παράλληλα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκειμένου να στηρίξει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που εκμεταλλεύονται τους εθνικούς δρόμους και να αποτρέψει όσους αγωνίζονται ενάντια στα διόδια, διατηρεί όλα τα κατασταλτικά τρομοκρατικά μέτρα ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, που προβλέπουν ποινές φυλάκισης σε όσους συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια ή παρεμποδίζουν τη είσπραξη των χαρατσιών. Μόνοι κερδισμένοι είναι οι κατασκευαστικοί και επιχειρηματικοί όμιλοι που εκμεταλλεύονται τους αυτοκινητόδρομους και εισπράττουν τεράστια κέρδη!

Η Γραμματεία Ν. Καβάλας του ΠΑΜΕ θεωρεί ότι κάθε άλλο αίτημα, πέρα από την πλήρη κατάργηση όλων των διοδίων, την ακύρωση της σύμβασης – παράδοσης των εθνικών οδικών δικτύων στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ελεύθερη κίνηση στο οδικό δίκτυο, συνιστά αποπροσανατολισμό του λαού και κάλπικη αντίθεση στα διόδια, στη ληστεία που γίνεται που οδηγεί ακόμα και στη θυσία ανθρώπινων ζωών. Το εθνικό οδικό δίκτυο και όλες τις υποδομές τις έχει πληρώσει πολύ ακριβά ο λαός μας με την άμεση και την έμμεση βαριά φορολογία, με τα διόδια, τα ακριβά καύσιμα, τα τέλη κυκλοφορίας και τόσα άλλα χαράτσια.

Απαιτούμε

  • Την κατάργηση άμεσα όλων των διοδίων.
  • Την κατάργηση των συμβάσεων παραχώρησης των οδικών δικτύων σε επιχειρηματικούς ομίλους.
  • Οδικά έργα που θα κατασκευάζονται από έναν εθνικό κατασκευαστικό φορέα χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις του λαού.
  • Συγκοινωνίες υπέρ του λαού, δημόσιες, φθηνές, τακτικές, δωρεάν για τους ανέργους, άπορους, μερικά απασχολούμενους, φοιτητές, μαθητές.
  • Το σταμάτημα κάθε δίωξης και την ακύρωση κάθε καταδίκης όσων αγωνίζονται για την κατάργηση των διοδίων ή αρνήθηκαν να πληρώσουν.