Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Ψηφίστηκε η ανανέωση των συμβάσεων 63 συμβασιούχων στην Καθαριότητα

Άπαντες υπερψήφισαν την παράταση των συμβάσεων μέχρι τις 31 Μαρτίου 2018 με πολλά «πρέπει» και «αλλά» από τους δημοτικούς συμβούλους-Για υποκρισία της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Γιώργος Φιλόσογλου

Μετά την  εγκύκλιο που έλαβαν προφανώς όλοι οι δήμοι έπειτα από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που ουσιαστικά ανάβει το «πράσινο φως» ώστε να επανέλθουν με νέες συμβάσεις εργασίας οι συμβασιούχοι στην Καθαριότητα που πληρούν με την εργασία τους πάγιες και διαρκείς ανάγκες, συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Πέμπτης 20 Ιουλίου 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας, προκειμένου το Σώμα να εγκρίνει την ανανέωση των συμβάσεων 63 συμβασιούχων του δήμου, όσων δηλαδή εργάζονταν στον δήμο Καβάλας στην υπηρεσία Καθαριότητας έως τις 7 Ιουνίου 2017.

Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα εισηγήθηκε την έγκριση των ονομαστικών συμβάσεων των συμβασιούχων, όπως οφείλει να κάνει ο δήμος Καβάλας. Παίρνοντας το λόγο ο τέως δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής, σημείωσε ότι η παράταξή του δε θα μπορούσε παρά να υπερψηφίσει την εισήγηση της διοίκησης, προσθέτοντας ωστόσο με νόημα ότι «για τους 63 έφεξε, άσχετα αν συνωστίζονται έξω από το γραφείο της δημάρχου εκατοντάδες άνεργοι συνδημότες» και εκφράζοντας την ευχή σύντομα να προχωρήσει ο δήμος σε προσλήψεις μονίμου προσωπικού.

Στη συνέχεια, τόσο ο Άρης Βέρρος όσο και ο Μάκης Παπαδόπουλος, υπέβαλλαν σειρά ερωτήσεων προς την Διευθύντρια Προσωπικού του δήμου Φωτεινή Βρυσίδου για το τι διάρκειας και με ποια διαδικασία ήταν οι συμβάσεις των 63 συμβασιούχων, οι οποίοι πέτυχαν την παράταση των συμβάσεών τους έως τις 31 Μαρτίου 2018.

Να σημειωθεί ότι μπορεί ως καταληκτική ημερομηνία για τις νέες συμβάσεις να είναι η 31η Μαρτίου 2018, αλλά από τον Σεπτέμβριο κιόλας, όπως διατείνεται το υπουργείο Εσωτερικών, θα προκηρυχθεί διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 2.500 εργαζόμενων στην Καθαριότητα ως μόνιμο προσωπικό, με έξτρα μοριοδότηση για τους έχοντες προϋπηρεσία.

Με την παρατήρηση ότι «δυστυχώς κάθε κυβέρνηση δημιουργεί το πελατολόγιό της, κρατώντας σε ομηρία τους συμβασιούχους», ψήφισε θετικά και ο Μάκης Παπαδόπουλος, ενώ ο Άρης Βέρρος δήλωσε, αφού προηγουμένως ενημερώθηκε από την υπηρεσιακή παράγοντα, ότι δε θα ψήφιζε θετικά εάν η πλειοψηφία των συμβασιούχων είχε προσληφθεί με συμβάσεις 2 μηνών.

Νωρίτερα η κ. Βρυσίδου είχε πει ότι μόνο 7 άτομα είχαν προσληφθεί με συμβάσεις 2 μηνών και ότι οι υπόλοιποι είχαν υπογράψει συμβάσεις διάρκειας 5 και 8 μηνών. Εκφράζοντας την ελπίδα  ότι η πολιτεία θα αντιμετωπίσει σοβαρά αυτή τη φορά τις ανάγκες των δήμων και το «αυτονόητο» δικαίωμα στην εργασία θετικά ψήφισε και ο Μανώλης Κελαϊδάκης, ενώ ο Άρης Βέρρος τόνισε ότι η κυβέρνηση, παρά τα λάθη της, έρχεται να αντιμετωπίσει το θέμα των συμβασιούχων και ανανεώνει τις συμβάσεις τους, έως ότου με διαφανείς διαδικασίες προχωρήσει η πρόσληψη μονίμου προσωπικού.

Ο Χρήστος Ποτόλιας ψήφισε κι αυτός θετικά, αφού προηγουμένως είπε ότι «πρέπει να καταγγελθούν όλοι οι νόμοι που στηρίζουν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας», αιτιολογώντας τη θετική του ψήφο με το ότι «οι εργαζόμενοι κερδίζουν χρόνο για να ετοιμάσουν τον αγώνα τους».

Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου, τοποθετούμενος για το θέμα, έκανε λόγο για «υποκρισία», αφού, όπως είπε, «σε λίγους μήνες οι ίδιοι συμβασιούχοι θα βρεθούν στην ίδια θέση, με τη διαδικασία της μοριοδότησης να πάσχει και να έχει προβλήματα συνταγματικότητας», αλλά και να υπογραμμίζει ότι συμβασιούχοι δεν υπάρχουν μόνο στην υπηρεσία Καθαριότητας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, που όμως το νομικό πλαίσιο δεν τους προστατεύει.