Ανακύκλωση και διαχείριση νερού. Προτάσεις του Μάκη Παπαδόπουλου για να μην αυξηθούν τα δημοτικά τέλη

O Τόπος της Ζωής μας ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα έτσι ώστε να φτάσουμε ακόμα και σε μειώσεις χρεώσεων προς τους δημότες

Mε αφορμή δήλωση της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα για ενδεχόμενη αύξηση στα δημοτικά τέλη σε περίπτωση που δεν βελτιωθούν οι «επιδόσεις» του δήμου στον τομέα της Ανακύκλωσης, ο Τόπος της Ζωής μας καταθέτει μία σειρά από προτάσεις προς τη Δημοτική Αρχή με σκοπό να αποφευχθεί το ενδεχόμενο.

Ο επικεφαλής της παράταξης Μάκης Παπαδόπουλος ζητά από τη Διοίκηση να δράσει άμεσα έτσι ώστε να μην έχουμε όχι αυξήσεις, αλλά να πετύχουμε ακόμα και μειώσεις δημοτικών τελών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης Παπαδόπουλου.

Σκουπίδια – νερό: οι χαμηλές επιδόσεις της Δημοτικής Αρχής θα φέρουν αυξήσεις στα δημοτικά τέλη

«Κατά τη 17η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, και μετά από ερώτημα της παράταξής μας για την πορεία της ανακύκλωσης, η Δήμαρχος Καβάλας παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να δούμε αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, αν δεν ενισχυθούν οι προσπάθειες για ανακύκλωση. Ο στόχος που έχει τεθεί για το 2020 είναι να οδηγείται στην ανακύκλωση το 50% των σκουπιδιών, ενώ αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 6%!

Με ανακοίνωσή μας στις 16 Ιουνίου επισημάναμε ότι ο ίδιος κίνδυνος υπάρχει και για τα τιμολόγια της ΔΕΥΑΚ στις χρεώσεις του νερού, στο βαθμό που δεν γίνεται σωστή διαχείριση των αποθεμάτων νερού και ο Δήμος κινδυνεύει να επιβαρυνθεί με περιβαλλοντικά τέλη.

Μέχρι στιγμής, ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ και στους δύο τομείς ΕΧΟΥΝ ΧΑΜΗΛΕΣ ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ.

Στον τομέα των σκουπιδιών:

  • η αύξηση της ανακύκλωσης προχωρά με αργούς ρυθμούς και ανοργάνωτα, ενώ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΔΟΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, στο κέντρο της Καβάλας, σε γειτονιές και σε οικισμούς της περιοχής των Φιλίππων
  • οι πολίτες δεν έχουν σωστή ενημέρωση για το πώς πρέπει να ανακυκλώνουν τα απορρίμματα, με αποτέλεσμα το 30% περίπου (ίσως και παραπάνω) των ανακυκλώσιμων να οδηγείται στην χωματερή σαν κοινά σκουπίδια
  • ο σχεδιασμός σχετικά με τους καφέ κάδους για τα οργανικά απόβλητα και τα Πράσινα Σημεία για τα ογκώδη ανακυκλώσιμα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και δεν γνωρίζουμε ούτε πότε θα ολοκληρωθεί ούτε πότε θα υλοποιηθεί
  • η ολοκλήρωση της ωρίμανσης του έργου για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) καθυστέρησε υπερβολικά και κινδύνευσε σοβαρά να απενταχθεί.

Στον τομέα της διαχείρισης των αποθεμάτων νερού:

  • το δίκτυο ύδρευσης είναι σε ορισμένα σημεία του πεπαλαιωμένο και προβληματικό
  • οι βλάβες και οι διακοπές είναι πολύ συχνές (ειδικά στη Δημοτική Ενότητα Φιλίππων)
  • οι καθυστερήσεις στην επιδιόρθωσή τους είναι υπερβολικές, με αποτέλεσμα να χάνονται καθημερινά δεκάδες κυβικά νερού και να ταλαιπωρούνται οι δημότες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Θυμίζουμε την περίπτωση βλάβης στη συνοικία του Αγ.Ιωάννη που επιδιορθώθηκε μετά από 2 χρόνια και την πρόσφατη βλάβη στις συνοικίες του Αγίου Λουκά και της Νεάπολης-ΔΕΠΟΣ, που ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ ΓΙΑ 1 ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΗΜΕΡΑ!

ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΔΗΓΟΥΝ ΜΕ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.

ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΑΥΤΗ ΘΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Καλούμε τη Δήμαρχο Καβάλας και τα στελέχη της διοίκησης του Δήμου ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ.

ΕΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:

να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν άμεσα μία ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ ΔΡΑΣΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΩΣΤΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ και χρήσης των σχετικών κάδων

  1. να θεσπίσουν ένα ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ που θα τους ενθαρρύνει να συμμετέχουν πιο αποφασιστικά στην ανακύκλωση
  2. να πιέσουν τη ΔΙΑΑΜΑΘ να επιταχύνει την ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΦΕ ΚΑΔΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΣΙΝΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2017
  3. ΝΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΣΤΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ Μ.Ε.Α. με εξειδικευμένο προσωπικό και να παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται, για να μην καταλήξουμε πάλι σε καταστάσεις “εγκατάλειψης”, όπως συνέβη παλαιότερα με την κακοδιαχείριση των ΚΔΑΥ…
  4. να βελτιώσουν την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ
  5. να κάνουν ΤΑΧΥΤΕΡΗ ΤΗΝ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ της ΔΕΥΑΚ σε αναφορές πολιτών για προβλήματα στο δίκτυο (είναι απαράδεκτο να περνάνε 2 χρόνια για την επιδιόρθωση μίας βλάβης…)
  6. να προωθούν τη ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ στους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους αγρότες
  7. να διασφαλίσουν τα ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ που θα βελτιώσουν τις υποδομές και τη λειτουργία του συστήματος ύδρευσης και αποχέτευσης.

 ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΜΕ ΩΣ ΔΗΜΟΣ:

  • ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ
  • ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΠΟΡΩΝ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΤΕΛΩΝ
  • ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΙΣ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ