Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Η χρηματοδότηση του TEDxKavala 2017 με 7.000 ευρώ εξόργισε τον Άρη Βέρρο

Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών έκανε λόγο για... διπλοπληρωμές και ζήτησε από τη διοίκηση Τσανάκα λεπτομέρειες για το θέμα-Διαφωνίες για το ζήτημα της αύξησης του αντιτίμου χρήσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Με οριακή απαρτία, λόγω της ώρας και της μέρας, συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης 25 Ιουλίου 2017 το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Το μοναδικό θέμα που ετέθη προ ημερησίας διατάξεως ήταν αυτό που έθεσε ως ερώτημα προς τη διοίκηση ο επικεφαλής της δημοτική παράταξης Συμπαράταξη Πολιτών Άρης Βέρρος σχετικά με τα αιτήματα που προώθησαν οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων του δήμου Καβάλας για τις συντηρήσεις που πρέπει να γίνουν, όπου επιβάλλεται, έτσι ώστε τα σχολεία να είναι έτοιμα τον Σεπτέμβρη να υποδεχτούν τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα. Η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα απάντησε ότι παρά το ότι ακόμη δεν έχει εισρεύσει στα ταμεία του Δήμου ούτε ένα ευρώ από τους ΚΑΠ για τις συντηρήσεις των σχολείων, αυτές θα γίνουν και έχουν ήδη δρομολογηθεί και ιεραρχηθεί.

Ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση του TedxKavala

Το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε αναμόρφωση του Προϋπολογισμού της «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ», ωστόσο παρουσίασε μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά και γέννησε σοβαρά ερωτηματικά για τη χρηματοδότηση της διοργάνωσης TEDxKavala 2017 με το ποσό των 7.000 ευρώ, ένα θέμα για το οποίο ζήτησε λεπτομέρειες ο κ. Βέρρος.

«Χρηματοδοτήσατε μια κλειστή εκδήλωση για περιορισμένο αριθμό νέων, που είχε μάλιστα και εισιτήριο 45 ευρώ. Από τους 100 συμμετέχοντες οι 75 κατέβαλλαν το ποσό των 45 ευρώ ως εισιτήριο και οι 25, στην πλειοψηφία τους άνεργοι, 15 ευρώ. Και σε προηγούμενη αναμόρφωση δεν ψηφίσαμε θετικά γιατί είχαμε δει έναν κωδικό με 5.000 ευρώ. Μας είχατε πει τότε ότι η ομάδα θα κατασκεύαζε ένα αντίγραφο του παλιού υδραγωγείου, το οποίο τελικά θα έμενε στην πόλη. Υπήρχε όμως τοπική επιχείρηση, η οποία με ανάρτησή της στο facebook ανακοίνωνε ότι έκανε προσφορά αυτήν την κατασκευή.

»Σας λέω και το όνομα της επιχείρησης, είναι η ΑΛΟΥΜΙΛ, να τα λέμε όλα εδώ μέσα. Εμείς το καταγγέλλουμε και δείτε το. Διπλοπληρώσαμε την κατασκευή; Στην εκδήλωση αυτή διαφημιζόταν γνωστή εταιρία με αλκοολούχα ποτά και δεν πιστεύω ότι αυτό γινόταν δωρεάν. Ας είμαστε λοιπόν πιο προσεκτικοί σε αυτά τα πράγματα», είπε ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών, με το θέμα να κλείνει χωρίς άλλη συζήτηση και τον ίδιον να δηλώνει ότι από την αναμόρφωση καταψηφίζει το συγκεκριμένο σκέλος.

 

«Έγκλημα» στον ΧΥΤΑ

Ένα ακόμη θέμα που προκάλεσε αρκετή συζήτηση και αντιπαράθεση ήταν το δεύτερο στη σειρά που αφορούσε στην Προγραμματική Σύμβαση του δήμου με τη ΔΙΑΑΜΑΘ και τον ορισμό μελών από τον δήμο Καβάλας, προκειμένου ο ΧΥΤΑ Καβάλας να δέχεται τα απορρίμματα των δήμων Καβάλας, Παγγαίου και Θάσου για άλλους 9 μήνες, με τον Άρη Βέρρο να κάνει λόγο για ένα «έγκλημα» που συντελείται στον ΧΥΤΑ που λειτουργεί ως υγειονομική «βόμβα» έτοιμη να εκραγεί και να βρίσκεται στα όριά του και την δήμαρχο να τον εγκαλεί για τις «κορόνες», να περιγράφει τα βήματα που έχουν γίνει σε 3 σελίδες Α3 για την αδειοδότηση του ΧΥΤΑ που ποτέ δεν είχε άδεια και να τον καλεί να τον ενημερώσει αναλυτικά.

«Καταλαβαίνω την αγωνία σας, αλλά αν εσείς αγωνιάτε μια φορά, εγώ αγωνιώ 1.000. Θέλω να τελειώσει αυτό το πράγμα. Και που δεν αποστείλαμε τα έγγραφα που πρέπει. Θα τρελαθείτε αν δείτε τι σημαίνει Αποκεντρωμένη, τι σημαίνει Υπηρεσία Υδάτων. Αυτή τη στιγμή  η αδειοδότηση της κινητής μονάδας επεξεργασίας που θα σώσει τον ΧΥΤΑ θέλει ΑΕΠΟ, αλλά το υπουργείο προτάσσει τον ΧΥΤΑ της Φυλής. Τον παλιό ΧΥΤΑ πρέπει να τον ξεχάσουμε», είπε η κ. Τσανάκα.

Αναπροσαρμογή του τιμήματος για τη χρήση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης

Τέλος, συζήτηση έγινε και για το θέμα που αφορούσε στην αναμόρφωση του τιμήματος που ισχύει σήμερα για την παραχώρηση της αίθουσας εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε συλλόγους και άλλους ιδιώτες, με τη διοίκηση να εισηγείται το ποσό των 50 ευρώ να γίνει 70, για να καλύπτεται το κόστος για τη λειτουργία και χρήση του χώρου και την υπερωριακή απασχόληση του προσωπικού.

Ο κ. Βέρρος διαφώνησε με την αύξηση του τιμήματος, λέγοντας μάλιστα «αλλού κι αλλού δίνετε απλόχερα χρήματα», φέροντας το παράδειγμα του TEDxKavala 2017. Άλλη ήταν η θέση του επικεφαλής της ΚΑΠ Βαγγέλη Παππά, ο οποίος πρότεινε την αύξηση του τιμήματος στα 100 ευρώ για να αποθαρρυνθούν όσοι ζητούν τη χρήση του χώρου, λέγοντας ότι «οι εργαζόμενοι που εργάζονται τα απογεύματα του Σαββάτου πρέπει να πληρωθούν για τις υπερωρίες τους και αυτό πρέπει να το υπολογίσουμε» και ότι αυτοί που προβάλλουν το έργο τους για να αποκτήσουν κέρδος πρέπει να πληρώνουν.

Ο αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για την Δημοτική Βιβλιοθήκη Γιώργος Φιλόσογλου τόνισε ότι έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει τίμημα για τους διοργανωτές εκδηλώσεων όταν από αυτές δεν απορρέει οικονομικό όφελος, όπως για σωματεία που δεν έχουν έσοδα, αλλά και για διοργανώσεις που γίνονται υπό την αιγίδα του δήμου.