ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας για δηλώσεις Μητσοτάκη από την πυρόπληκτη Θάσο: Μικροπολιτική επάνω στα καμένα

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του κόμματος απαριθμεί μία-μία τις κινήσεις στις οποίες προέβη η κυβέρνηση στο νησί μετά τον «μαύρο» Σεπτέμβριο του 2016

Την Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στη Θάσο, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην περιοχή. Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφθηκε το ορεινό χωριό του Καζαβιτίου κάνοντας δηλώσεις on camera σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές του Σεπτεμβρίου του 2016 που έπληξαν το νησί και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για αβελτηρία σε ό,τι αφορά κυρίως τα αντιπλημμυρικά έργα (δείτε τις δηλώσεις Μητσοτάκη εδώ).

Μια μέρα μετά, η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας απαντά στον πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αντιπαραθέτοντας στα όσα ισχυρίστηκε περί «λόγων και όχι έργων» τις ενέργειες της κυβέρνησης αμέσως μετά τις φωτιές.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας.

Ας είναι πιο προσεκτικός ο κ. Μητσοτάκης…

«Με έκπληξη διαβάσαμε τις δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Θάσο. Όπως τότε, έτσι και τώρα, επιλέγουμε να μην κάνουμε μικροπολιτική πάνω στα καμμένα. Όμως, επειδή η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι διαχρονικά αντίθετη με το αφήγημα της καταστροφής της ΝΔ, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στον κ. Μητσοτάκη τις ενέργειες της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς και μετά την κατάσβεση της, μερικές εκ των οποίων έγιναν ύστερα από υπόδειξη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και των τριών βουλευτών του νομού.

Συνοπτικά οι ενέργειες της Κυβέρνησης είναι οι παρακάτω:

  1. Άμεση αποστολή στη Θάσο του συνόλου των ιπτάμενων πυροσβεστικών μέσων
  2. Άμεση αποστολή στη Θάσο τεράστιων σε αριθμό επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων (προσωπικού και οχημάτων).
  3. Ανάληψη της ευθύνης της πυρόσβεσης από τον Υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.
  4. Μετάβαση στη Θάσο του Πρωθυπουργού και των αρμόδιων Υπουργών, ενόσω οι φωτιές ήταν σε εξέλιξη. Το γεγονός αυτό, εκτός από την τεράστια συμβολική σημασία του είχε ως αποτέλεσμα την ενεργοποίηση ολόκληρης της κρατικής μηχανής για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών. Να σημειώσουμε ότι η κρατική μηχανή ενήργησε με ταχύτητα που εξέπληξε ευχάριστα όλους μας.
  5. Άμεση αποστολή στη Θάσο τεράστιας δύναμης σε προσωπικό και οχήματα του στρατού για τον καθαρισμό των ρεμάτων ώστε να αποτραπούν πλημμυρικά φαινόμενα.
  6. Χρηματοδότηση του Δήμου Θάσου αρχικά με το ποσό των 150.000 ευρώ και στη συνέχεια με το ποσό των 30.000 ευρώ για την κάλυψη των δαπανών του συνεπεία της συμμετοχής του στο έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς και των έργων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας.
  7. Χρηματοδότηση του Δήμου Θάσου με το ποσό των 5.200.000 ευρώ περίπου,  για την εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών του προς ιδιώτες. Αρχικά είχε εγκριθεί το ποσό του 1.200.000 ευρώ πλην όμως για την επούλωση των πληγών συνεπεία των πυρκαγιών εγκρίθηκε το επιπλέον ποσό των 4.000.000 ευρώ και ικανοποιήθηκε εξολοκλήρου το σχετικό αίτημα του Δήμου που επιβλήθηκε μετά τις πυρκαγιές.
  8. Χορηγήθηκε σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους κτηνοτρόφους των οποίων τα κοπάδια έβοσκαν στις καμμένες εκτάσεις, για αγορά ζωοτροφών (10 ευρώ ανά ζώο για εκατό ημέρες).
  9. Ανεστάλη για έξι μήνες η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Το μέτρο αυτό αφορά σε ολόκληρη τη Θάσο.
  10. Εγκρίθηκαν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, 2.950.000 ευρώ για δασοτεχνικά – αντιπλημμυρικά έργα, 1.420.000 ευρώ για την αποκατάσταση υποδομών και 1.200.000 ευρώ για δασοτεχνικά – αντιδιαβρωτικά έργα από το «Πράσινο Ταμείο» με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης το 2017 και το 2018 και 400.000 ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  11. Έγινε καταγραφή, σε χρόνο ρεκόρ, των ζημιών σε κτίσματα, αγροτικές καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο και σύντομα θα καταβληθούν οι σχετικές αποζημιώσεις στους δικαιούχους.

Τα χρήματα που καταβλήθηκαν και θα καταβληθούν σύντομα για τις παραπάνω αιτίες, εκτός από το ότι θα συμβάλλουν στην αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση της Θάσου, θα αποκαταστήσουν τις ζημίες των συμπατριωτών μας και θα τονώσουν σημαντικά την οικονομία του νησιού μας.

 Δεν θα πρέπει όμως να παραλειφθούν και τα εξής:

α) Εγκρίθηκε η ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του έτους 2016 του έργου της εκβάθυνσης του χώρου προσγειάλωσης Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων στο Λιμάνι Πρίνου Θάσου και

β) Με απόφαση του Δ.Σ ΕΚΑΒ δημιουργήθηκε Τομέας ΕΚΑΒ στη Θάσο.  Προβλέπεται δε η στελέχωσή του με πέντε νέους διασώστες.

Στο δυναμικό του δε θα ενταχθούν 4 οδηγοί των ασθενοφόρων του Κ.Υ Πρίνου και ο διασώστης που είναι αποσπασμένος σήμερα σ’ αυτό και έτσι το συνολικό δυναμικό του Τομέα θα ανέλθει σε 10 άτομα.

Ας είναι λοιπόν περισσότερο προσεχτικός ο κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρεται σε ”λόγια και πράξεις” και ας τον ενημερώσουν καλύτερα οι τοπικές οργανώσεις του κόμματος του διότι εκτίθεται ανεπανόρθωτα».