Ιδιαίτερη μνεία Μητσοτάκη στο θέμα των διμηνιτών από τον δήμο Παγγαίου: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ «κλείνει το μάτι» σε νέες στρατιές συμβασιούχων

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξεναγήθηκε επίσης στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων

Οπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί της Πέμπτης 27 Ιουλίου 2017 τον δήμο Παγγαίου, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του σε Καβάλα και Δράμα. Στην έδρα του δήμου Παγγαίου, στο Δημαρχείο της Ελευθερούπολης, τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης υποδέχτηκε ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης και εκπρόσωποι της Δημοτικής Αρχής, ευχόμενοι κάθε επιτυχία στο έργο του, παρουσιάζοντας, στη συνέχεια, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος και ο δήμος Παγγαίου, αλλά τονίζοντας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  και τις αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου.

Στο ίδιο πλαίσιο δόθηκε έμφαση από τον δήμαρχο Παγγαίου στις εφαρμογές αξιοποίησης του Γεωθερμικού Πεδίου Χαμηλής Θερμοκρασίας Ακροποτάμου, οι οποίες εντοπίζονται και στους τρεις τομείς παραγωγής. Η αξιοποίηση της διαθέσιμης γεωθερμικής ενέργειας, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, στοχεύει στην ισόρροπη ανάπτυξη, τη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου στην τοπική κοινωνία και την υλοποίηση ενός υγιούς και βιώσιμου αναπτυξιακού έργου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου Παγγαίου, για το πως δηλαδή η Δημοτική Αρχή αντιλαμβάνεται την ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή, ώστε το Γεωθερμικό Πεδίο Ακροποτάμου να αποτελέσει υπόδειγμα για οργανωμένη βιώσιμη ανάπτυξη: «Εστιάζω, στις παρεμβάσεις μου, σε ζητήματα ανάπτυξης γιατί εκεί θα κριθούμε όλοι. Η ανάπτυξη δεν έρχεται με μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά μέσα από συγκεκριμένη πολιτική η οποία θα τονώσει την επιχειρηματικότητα, θα μειώσει τους φόρους και θα επιτρέψει την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητσοτάκης, δήλωσε γνώστης των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του Δήμου Παγγαίου, αναφερόμενος, παράλληλα, σε μοχλούς ανάπτυξης μέσα από τους οποίους θα επέλθει ο δυναμικός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και η αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, εκφράζοντας τη στήριξή του και στα τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Παγγαίου καθώς και στις διαδικασίες τυποποίησης και εξαγωγής: « Η ανάπτυξη, την οποία οραματίζεται η Νέα Δημοκρατία, πάντοτε με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και τις ιδιαίτερες δυνατότητες του κάθε τόπου, αλλά και στην παράλληλη ανάπτυξη του Τουρισμού και του Πολιτισμού, μπορεί να βρει την έκφρασή της  στον Δήμο Παγγαίου».

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τον κ. Μητσοτάκη και για την επικείμενη διαδικασία καταλογισμού σε βάρος οργάνων του Δήμου Παγγαίου, λόγω μη νόμιμης, σύμφωνα με το πόρισμα του Α.Σ.Ε.Π., πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου που δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες, μέσα σε συνολικό διάστημα 12 μηνών, σημειώνοντας, ότι ένα τέτοιο γεγονός μπορεί να οδηγήσει και σε απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ενεργής δράσης από μέρους των αιρετών.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των συμβάσεων δίμηνης διάρκειας, ο πρόεδρος της ΝΔ δεσμεύτηκε ότι ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του και το στελεχιακό δυναμικό του κόμματος θα μελετήσουν το ζήτημα, καθώς τη δεδομένη στιγμή, υπάρχουν μόνο ρυθμίσεις οι οποίες «κλείνουν το μάτι» σε διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, δημιουργώντας μια νέα στρατιά συμβασιούχων, οι οποίοι είναι όμηροι της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας.

Κατόπιν, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, όπου μεταξύ άλλων δήλωσε:«Από εκεί, τελικά, θα κριθούμε όλοι. Και η ανάπτυξη δεν έρχεται με μεγάλα λόγια και με ψεύτικες υποσχέσεις. Έρχεται μέσα από μια συγκεκριμένη πολιτική, η οποία θα τονώσει την επιχειρηματικότητα, θα μειώσει τους φόρους και θα επιτρέψει σε κάθε περιοχή να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα». Υπογράμμισε, ταυτόχρονα, ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί δεν απέδωσε και είναι δέσμευση της αυριανής Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να τον καταργήσει.

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές της Κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Η Κυβέρνηση και στο ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο. Ή μάλλον έχει ένα σχέδιο: Να προχωρά σε μια σειρά από ρυθμίσεις, που το μόνο το οποίο κάνουν είναι να κλείνουν το μάτι σε διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Δεν βλέπει τη μεγάλη εικόνα. Πως θα ενισχυθεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πως θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτονομία, πως θα αξιοποιήσει καλύτερα τα περιουσιακά της στοιχεία, πως θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις σχέσεις της και με την Περιφέρεια, πως θα αποσαφηνίσουμε όρια αρμοδιοτήτων μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα της Αυτοδιοίκησης. Αλλά όλα αυτά, προφανώς, δεν ενδιαφέρουν μια Κυβέρνηση η οποία εξακολουθεί και αναπαράγει τις χειρότερες παθογένειες του πελατειακού Κράτους».

Αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων, που έθιξε ο Δήμαρχος, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε: «Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρχε ένα πολύ οργανωμένο σχέδιο από την Κυβέρνηση για τη δημιουργία μιας καινούργιας στρατιάς συμβασιούχων, όμηρων, δηλαδή, συμπολιτών μας σε κάποιους από τους οποίους θα τάξει το τυράκι της μονιμοποίησης με αντάλλαγμα την πολιτική του στήριξη. Αυτό κατέρρευσε. Και κατέρρευσε, διότι η Δικαιοσύνη, για άλλη μια φορά, στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και έβαλε ένα φρένο σε αυτές τις πρακτικές της Κυβέρνησης».

«Το πρόβλημα των συμβασιούχων», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης «το δημιούργησε η ίδια η Κυβέρνηση, η οποία έκλεισε το μάτι σε αυτούς τους εργαζόμενους και τους φέρθηκε ανέντιμα. Εμείς – και θέλω να το τονίσω αυτό – είμαστε απολύτως ξεκάθαροι. Σύμβαση ορισμένου χρόνου σημαίνει αυτό το οποίο λέει ο όρος. Πρόσληψη για ορισμένο χρόνο και για την παροχή συγκεκριμένου έργου. Άλλο οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλο το τακτικό προσωπικό. Και σε αυτό θα είμαστε απολύτως κάθετοι. Και στη δική μας λογική εξορθολογισμού της δημόσιας διοίκησης πρέπει να υπάρχει μια σαφέστατη κατανομή μεταξύ του τακτικού προσωπικού και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, οι οποίες πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, εποχικές ανάγκες, όπως συμβαίνει συχνά σε Δήμους ή τα δίμηνα, τα οποία είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία, που έχει – από την ίδια τη νομοθεσία – ο Δήμος μεγαλύτερη ευελιξία».

Ο κ. Μητσοτάκης, αφού τόνισε ότι στηρίζει «απόλυτα το στρατηγικό σχέδιο του Δήμου για την ανάπτυξη στην περιοχή σας», τόνισε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει στην αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων του Δήμου Παγγαίου. «Η γεωθερμία», πρόσθεσε,«είναι μια μεγάλη αναξιοποίητη ενεργειακή πηγή για τη χώρα μας. Και έχουμε πια αποδεδειγμένα παραδείγματα του πως μπορεί να αξιοποιηθεί και να μειώσει σημαντικά το κόστος παραγωγής για επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα».

Αναφερόμενος στα σχέδια του Δήμου Παγγαίου για οργανωμένη βιώσιμη ανάπτυξη, υπογράμμισε: «Το γεγονός ότι μια περιοχή μπορεί να συνδυάσει απαράμιλλη φυσική ομορφιά με πρόσβαση σε ένα γεωθερμικό πεδίο μεγάλης δυναμικότητας δίνει ένα ιδιαίτερο συγκριτικό πλεονέκτημα». Και πρόσθεσε: «Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολουθώ την εξέλιξη μεγάλων αρδευτικών έργων, διότι η αξιοποίηση του υδάτινου δυναμικού μας είναι απόλυτη προτεραιότητα για μια χώρα η οποία θέλει να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα. Και πιστεύω, βέβαια, ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη αναξιοποίητη ευκαιρία για το Παγγαίο, το οποίο είναι ένα βουνό πανέμορφο, αλλά σχετικά άγνωστο ακόμα, καθώς και για την περαιτέρω ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου του Δήμου σε σχεδιασμό βέβαια και με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων».

Τελευταίος «σταθμός» του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Καβάλα ήταν ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων. Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας ξενάγησε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου Σταυρούλα Δαδάκη, παρουσία και της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα.