Στον Γαβρόγλου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ για τη συνένωση του ΤΕΙ ΑΜ-Θ με το Δημοκρίτειο Θράκης

Εμπίπτει στα σχέδια της κυβέρνησης η δημιουργία ενός ισχυρού Πανεπιστημίου όλης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ - «Αγκάθι» οι ενδεχόμενες αντιδράσεις τοπικών κοινωνιών

Σε ακόμη πιο επίσημο -θεσμικά- επίπεδο «περνάει» η συζήτηση που έχει «ανοίξει» για την πιθανή συνένωση του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΤΕΙ ΑΜ-Θ) με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ) με σκοπό τη δημιουργία ενός «μεγάλου» Πανεπιστημίου όλης της Περιφέρειας. Για το θέμα είχε πρώτο γράψει το KAVALA POST στις 17 Ιουλίου 2017 (διαβάστε το ρεπορτάζ εδώ) για να επιβεβαιωθεί μια μέρα αργότερα από τον ίδιο τον πρόεδρο του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Θανάση Μητρόπουλο (διαβάστε τις δηλώσεις του εδώ).

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, η συζήτηση που μέχρι στιγμής διεξάγεται σε ακαδημαϊκό επίπεδο μεταξύ των μελών της 11μελούς Επιτροπής που έχει οριστεί από τα δύο Ιδρύματα «περνάει» επίσημα και στο πολιτικό, αφού όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέγονται στους πέντε Νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης θα συμμετέχουν σε σύσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας υπό τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου με θέμα την υλοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου του σχεδίου.

Εννοείται πως στη σύσκεψη αυτή θα συμμετέχουν και οι κυβερνητικοί βουλευτές της Καβάλας κ.κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Κώστας Μορφίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου, ενώ έχουν κληθεί και εκπρόσωποι τόσο του ΔΠΘ όσο και του ΤΕΙ ΑΜ-Θ.

Η ατζέντα αυτής της πρώτης, διερευνητικής σύσκεψης είναι «ανοιχτή». Ο υπουργός, οι επιστημονικοί του σύμβουλοι, καθώς και τα Ιδρύματα αναμένεται να ξεδιπλώσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες που άπτονται μιας ενδεχόμενης «πανεπιστημιοποίησης» του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και της παράλληλης «εξάπλωσης» του ΔΠΘ, ενώ οι βουλευτές, λογικά, θα «σταθούν» στο κοινωνικό σκέλος και τις επιπτώσεις που θα έχει η προοπτική «μετακίνησης» ή ακόμα και κατάργησης κάποιων συγκεκριμένων σχολών που λειτουργούν εκτός της έδρας των δύο Ιδρυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Δράμα βρίσκεται σε «επιφυλακή» μετά τη δημοσιοποίηση της πρότασης για τη συνένωση ΤΕΙ ΑΜ-Θ με ΔΠΘ, με τις πρώτες αντιδράσεις να έχουν ήδη καταγραφεί εντός του Δημοτικού Συμβουλίου της γειτονικής πόλης (διαβάστε σχετικά εδώ).