Με ένα βιβλίο ο Φίλιππος «ταξίδεψε» τον Κυριάκο στους μύθους του Παγγαίου

Το ιδιαίτερο δώρο του δημάρχου Παγγαίου στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας

Hεπίσκεψη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο Δημαρχείο Παγγαίου στις 27 Ιουλίου 2017 δεν ήταν απλά «εθιμοτυπική». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί μια ιδιαίτερη, φιλική σχέση με τον Φίλιππο Αναστασιάδη. Άλλωστε, ο δήμαρχος Παγγαίου ήταν από τους λίγους παράγοντες της τοπικής ΝΔ που ο πρόεδρος «είδε» και εκτός… πρωτοκόλλου κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στον Νομό Καβάλας.

Όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δήμαρχος παρέδωσε στον υψηλό καλεσμένο του δήμου μια σειρά από δώρα, ένα από τα οποία ξεχώρισε. Πρόκειται για το βιβλίο «Λυκούργος, ο βασιλιάς του Παγγαίου και άλλοι μύθοι της περιοχής» του Ζήση Α. Βαπορίδη το οποίο «ξεφεύγει» από την «πεπατημένη» των λευκωμάτων «τουριστικού ενδιαφέροντος» που συνήθως προσφέρονται ως αναμνηστικά σε αυτού του είδους τις συναντήσεις μεταξύ πολιτικών παραγόντων.

Ο κρατερός βασιλιάς Λυκούργος, στη μέθη της έπαρσής του, διώκει τον Διόνυσο επισύροντας την εχθροπάθεια των θεών και τελικά συντρίβεται.  Ο μύθος, που έχει διασωθεί σε σαράντα και πλέον παραλλαγές, ενέπνευσε εκτός από ποιητές και καλλιτέχνες της ζωγραφικής, της γλυπτικής, της αγγειογραφίας, της χαρακτικής και της ψηφοθεσίας σε όλες τις χώρες της Μεσογείου. Υιοθετώντας την πλέον διαδεδομένη εκδοχή, ο Ζήσης Α. Βαπορίδης συνθέτει ένα έμμετρο ποίημα για τα παθήματα του μυθικού βασιλιά της Ηδωνίδας.

[ Διαβάστε περισσότερα για το βιβλίο που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική εδώ ]