Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας: Ανέβασαν το θερμόμετρο Πρασσά-Παπαδόπουλος

Θέμα παραίτησης του προέδρου της ΔΕΥΑΚ έβαλε ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας-Διακριτική... «κόντρα» Τσανάκα-Πρασσά για τον ΧΥΤΑ και στη μέση αποκάλυψη Βέρρου «για δαπάνες που κόβονται για ανύπαρκτες δράσεις»

Με το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη-όχι λόγω… καύσωνα-κύλησε η 21η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου 2017 και η οποία ολοκληρώθηκε την… Τρίτη 8 Αυγούστου 2017 μετά τις 00:30.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την παρουσία του αντιπροέδρου του Συλλόγου Γονέων του 21ου Νηπιαγωγείου, ο οποίος ζήτησε από το Σώμα να συνυπογράψει ψήφισμα-επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας, η οποία να ζητά την ανάκληση έστω και προσωρινά της απόφασης συγχώνευσης του Νηπιαγωγείου με το 18ο Νηπιαγωγείο.

Μάλιστα ο αντιπρόεδρος επικαλέστηκε την αντίστοιχη περίπτωση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, το οποίο μετά από επιστολή που απέστειλε στο υπουργείο Παιδείας, απέσπασε την υπόσχεση ότι θα αποτραπεί προσωρινά η συγχώνευση.

Στα προ ημερησίας διατάξεως θέματα, ο πρώην δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής στάθηκε στην επιστολή παραίτησης της Κορίνας Χιώτη-Πρασσά από τη θέση της αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής (διαβάστε την επιστολή εδώ) και δη στο σημείο σχετικά με το πόσο κοστοβόρο είναι το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων. «Περιμένω να πάρει θέση τόσο η δήμαρχος όσο και η κ. Πρασσά γιατί κι εμείς το ψηφίσαμε», είπε χαρακτηριστικά. Ακολούθως έθεσε την ανάγκη να οριστεί γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΚ, όπως ορίζει ο νέος Νόμος, για να εκτελεί τα αυξημένα καθήκοντά του.

Δήμητρα Τσανάκα: «Η κ. Πρασσά αδικεί τον εαυτό της»

«Μην ανησυχείτε, δε σας παρασύραμε μαζί με τον κ. Λιόγκα σε μια δαπανηρή λύση! Για το θέμα του ΧΥΤΑ θα φέρνω ξανά και ξανά αυτό το χαρτί, με όλα τα βήματα που έχουν γίνει από το 2011 μέχρι τις 25 Ιουλίου 2014. Από εκεί και πέρα στις 2 Σεπτεμβρίου 2014 με το που αναλάβαμε, συνεχίσαμε τα βήματα. Πρέπει να βγει η ΑΕΠΟ για τον νέο ΧΥΤΑ και όταν θέσαμε το ερώτημα για το πού θα πάνε τα σκουπίδια, η απάντηση ήταν η κινητή μονάδα, κατά το παράδειγμα του Δήμου Παραμυθιάς. Η κ. Πρασσά ήταν παρούσα και στην ημερίδα και στην Αποκεντρωμένη.  Προσπαθούσε να  μεταβιβάσει τη λειτουργία του ΧΥΤΑ στη ΔΙΑΑΜΑΘ. Πράγματι θα μας κόστιζε λιγότερο, αλλά χωρίς άδεια του ΧΥΤΑ, αυτό δεν γινόταν. Η κ. Πρασσά είχε πολλά σχέδια για την ανακύκλωση, που θα  τα κάνει ο δήμος Καβάλας έτσι κι αλλιώς», είπε απαντώντας στον κ. Σιμιτσή η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και στη συνέχεια έδωσε στοιχεία για την ανακύκλωση τόσο το 2015 όσο και το 2016, σχολιάζοντας: «Θεωρώ ότι η κ. Πρασσά αδικεί τον εαυτό της, λέγοντας ότι δεν έγινε τίποτα».

Ένταση προκλήθηκε όταν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Γραμμένος δεν έδωσε τον λόγο στην κ. Πρασσά, η οποία, παρεμπιπτόντως, τόνισε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τη διοίκηση Τσανάκα, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης Νίκος Μαυρίδης υπονόησε ότι κρύβονται άλλοι λόγοι πίσω από την παραίτηση Πρασσά και όχι αυτοί που παρουσίασε η τέως αντιδήμαρχος, ήτοι πολιτικοί.

Για το θέμα του Γενικού Διευθυντή της ΔΕΥΑΚ η δήμαρχος είπε ότι πέρυσι προόριζε για τη θέση αυτή και μάλιστα αμισθί τον Μπάμπη Δράκο, ωστόσο την πρόλαβε το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε στη συνέχεια.

Ο Μάκης Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι έγινε κακή διαχείριση των απορριμμάτων. Μάλιστα είπε ότι ο δήμος είναι ουραγός στην ανακύκλωση και στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη αναφορά με αιχμηρούς χαρακτηρισμούς κατά του προέδρου της ΔΕΥΑΚ Νίκου Ξανθόπουλου.

«Τα προβλήματα της ΔΕΥΑΚ έχουν ονοματεπώνυμο: Νίκος Ξανθόπουλος»

«Τα προβλήματα της ΔΕΥΑΚ έχουν ονοματεπώνυμο: Νίκος Ξανθόπουλος, ο οποίος είπε συνειδητά ψέματα ότι η βλάβη προκλήθηκε λόγω διακοπής της ΔΕΗ, κάτι που δεν έγινε, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΔΕΥΑΚ. Επίσης, έκοψε απροειδοποίητα το νερό στους κτηνοτρόφους. Δεν έχει ζητήσει τον ορισμό γενικού διευθυντή για να αποφασίζει μόνος του. Δεν συνεργάζεται με τους εργαζόμενους, ούτε με τα στελέχη της ΔΕΥΑΚ, με τους οποίους έχει μαλώσει! Με απέβαλλε από τη τελευταία συνεδρίαση της ΔΕΥΑΚ. Ο κ.  Ξανθόπουλος είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος, κάνει κακό στην επιχείρηση και ζητώ την παραίτησή του», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Τόπου της Ζωής μας Μάκης Παπαδόπουλος. Στη συνέχεια μάλιστα τον χαρακτήρισε ακόμη και ως «δημόσιο κίνδυνο».

Στήριξη από την Τσανάκα

Ο κ. Ξανθόπουλος πάντως βρήκε τη στήριξη της δημάρχου, η οποία παίρνοντας το λόγο ανέφερε: «Είπα ότι ο κ. Ξανθόπουλος δούλεψε πολύ, αλλά σε λάθος ρόλο. Το λάθος ήταν ότι καθυστερήσαμε να μπει ο Γενικός Διευθυντής και αναγκάστηκε να αναλάβει και αρμοδιότητες του Γενικού Διευθυντή. Δεν είναι εύκολο να συνεργαστεί με τους κτηνοτρόφους, γιατί είναι διαφορετικά τα προβλήματά τους. Στηρίζω το έργο του, απλά δούλεψε σε λάθος τομέα», είπε η κ. Τσανάκα.

Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο κ. Ξανθόπουλος, λέγοντας: «Εγώ έχω πεισθεί για την έρευνα (σ.σ.: Για την πολύωρη διακοπή νερού σε ΔΕΠΟΣ και Άγιο Λουκά-διαβάστε σχετικά εδώ) και αυτή θα μας βοηθήσει στο να θεραπεύουμε προβλήματα ώστε να μην επαναληφθούν. Πού είπα ψέματα; Είπα ότι χρονικά το πρόβλημα φαίνεται να ξεκινά όταν είχαμε διακοπή της ΔΕΗ», ενώ για το θέμα των κτηνοτρόφων είπε: «Τι δουλειά έχει η ΔΕΥΑΚ με τους κτηνοτρόφους; Εγώ τους είπα να κάνουμε μια σύμβαση, αλλά ο κ. Παπαδόπουλος προφανώς θέλει να χαϊδεύει αυτιά. Η εξίσωση είναι αίτηση, ΟΣΔΕ, ρολόι, νερό».

Το πόρισμα αμφισβήτησε ανοιχτά ο κ. Σιμιτσής, με τον κ. Ξανθόπουλο να διερωτάται «πως γίνεται ένας πρώην δήμαρχος να αμφισβητεί ένα τέτοιο πόρισμα;» και την κ. Τσανάκα να λέει ψιθυριστά ότι «και μια νυν δήμαρχος το αμφισβητεί…».

Σοβαρή καταγγελία Βέρρου-Αιχμές Λεωνίδα Παππά για την ενοικίαση χώρου για το ΝΠΔΔ

Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών Άρης Βέρρος ρώτησε τη δήμαρχο αν ισχύει το γεγονός ότι έχουν κοπεί δαπάνες για εκδηλώσεις οι οποίες δεν έγιναν ποτέ, αναφέροντας, μάλιστα, μερικές από αυτές, με την κ. Τσανάκα να απαντάει ότι ο δήμος δεν τιμολογεί δράσεις που ούτε ως υπόνοια υπάρχει ενδεχόμενο να μη γίνουν.

Ο δημοτικός σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Λεωνίδας Παππάς διερωτήθηκε πως γίνεται σε μια τέτοια δυσμενή, οικονομικά, εποχή το Νομικό Πρόσωπο του δήμου να ζητάει να μεταστεγαστεί σε νέα γραφεία 250-300 τετραγωνικών μέτρων, έχοντας 12 υπαλλήλους, με την αναλογία να είναι 25 τετραγωνικά ανά υπάλληλο.

Έκανε σφάλμα η κ. Ιωσηφίδου…

Ο κ. Λεωνίδας Παππάς ρώτησε τη δήμαρχος για την αναντιστοιχία που προκύπτει, όπως είπε, από την αποδοχή της χορηγίας του TAP για το Cosmopolis του 2016 και ταυτόχρονα την εναντίωση του δήμου στην όδευση του αγωγού από τα Τενάγη, με την κ. Τσανάκα να απαντάει, αναφερόμενη στην εν λόγω χορηγία, ότι «έκανε ένα σφάλμα η κ. Ιωσηφίδου», ξεκαθαρίζοντας ότι είναι προσωπική της άποψη.