ΚΚΕ «καλεί» Αχτσιόγλου για τους Απολυμένους της ΒΦΛ

Ερώτηση στη Βουλή ζητά από την υπουργό Εργασίας να εφαρμοστεί η απόφαση που δικαιώνει τους πρώην εργαζόμενους της λιπασματοβιομηχανίας

Την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017, οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος Σάκης Βαρδαλής και Γιάννης Δελής κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με το ζήτημα των Απολυμένων της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων.




Συγκεκριμένα, οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ «στέκονται» στην έκδοση της Απόφασης 150/2017 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Καβάλας που δικαιώνει τους πρώτους 56 Απολυμένους της ΒΦΛ (διαβάστε την εδώ) και το γεγονός ότι αυτή, παρά τον άμεσα εκτελεστό χαρακτήρα της, δεν εφαρμόζεται εδώ και ενάμιση μήνα από την εργοδοσία.

Οι κ.κ. Βαρδακής και Δελής ζητούν να μάθουν από την Έφη Αχτσιόγλου σε ποιες κινήσεις προτίθεται άμεσα να προχωρήσει ως υπουργός Εργασίας έτσι ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης των βουλευτών του ΚΚΕ

«Πριν από ενάμιση περίπου χρόνο η λιπασματοβιομηχανία ELFE ΑΕ, στην Καβάλα, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, απέλυσε παράνομα, εκατόν ογδόντα (180) εργαζόμενους, χωρίς καν να τους καταβάλλει τη νόμιμη αποζημίωση και καταθέτοντας εναντίον τους εκατοντάδες ψευτομηνύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να εγγραφούν ούτε στον ΟΑΕΔ για να λάβουν ως ενίσχυση έστω αυτό, το πενιχρό επίδομα ανεργίας. Το πρόσχημα της εργοδοσίας ήταν ότι, οι εργαζόμενοι δεν δέχθηκαν να μετατραπούν οι  συμβάσεις αορίστου χρόνου, που επί χρόνια είχαν, σε ορισμένου χρόνου (14μηνης διάρκειας) με τον εργοδότη να «κρατάει» το δικαίωμα να μπορεί να τις τερματίζει μονομερώς και την επόμενη… ημέρα.

Μετά από πολύμηνες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων, στις 13 Ιουλίου 2017 εκδόθηκε η άμεσα εκτελεστή απόφαση από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καβάλας (αρ. 150/2017), που δικαίωσε τους πρώτους 56 από τους 180 εργαζόμενους (εκκρεμεί η έκδοση ακόμη δύο αποφάσεων), κηρύσσοντας παράνομες και καταχρηστικές τις απολύσεις τους και διατάσσοντας την άμεση καταβολή μισθών υπερημερίας αλλά και αποζημίωσης για ηθική βλάβη στον κάθε ένα ξεχωριστά.

Ενάμιση μήνα όμως μετά την έκδοσή της, η εργοδοσία της λιπασματοβιομηχανίας συνεχίζει να αδιαφορεί και να μην την εφαρμόζει.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση, για:

Να εφαρμοστεί η προαναφερόμενη δικαστική απόφαση και να επιστρέψουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις που κατείχαν με πλήρη δικαιώματα βάση και της συλλογικής τους σύμβασης».